Addig fenyegették a londoni iszlamisták, míg nem bírta tovább: kivonul a politikából a konzervatív képviselő

2024. február 10. 06:05

Éveken át fenyegették, terrorizálták a brit konzervatív politikust, aki mindezt azzal érdemelte ki, hogy visszafogottan Izrael-barát nézeteket hirdetett. Egy interjúban elismerte: visszavonulása győzelem az iszlamisták számára.

2024. február 10. 06:05
Demonstration Of Muslim Outside French Embassy In London
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Két és fél évvel ezelőtt, egy őszi napon Ali Harbi Ali szomáliai származású iszlamista 

egy kést szorongatva álldogált Mike Freer konzervatív képviselő körzeti irodája előtt.

Azonban hiába várakozott, a kiszemelt célpont nem érkezett meg. Mike Freert ugyanis arról értesítették, hogy új szerepet kaphat Boris Johnson kabinetjében, ezért úgy döntött: megváltoztatja az aznapi terveit, és nem megy el észak-londoni irodájába, hogy ott szavazókkal találkozzon, hanem Westminsterben marad. 

Nem is sejthette akkor, de ez a döntés megmentette az életét. Egy hónappal később ugyanaz a férfi, aki órákon át várt rá irodája előtt, 21 késszúrással végzett David Amess konzervatív politikussal, aki éppen a körzete választóit fogadta egy baptista gyülekezeti házban.

Később megmeneküléséről Freer a maga nyers angol humorával így nyilatkozott

„Nem sokan mondhatják el, hogy Boris (Johnson) mentette meg az életüket.”

Azonban a rá leselkedő veszélyt nagyon is komolyan vette: a szavazókkal való találkozókon speciális mellényt viselt, hogy az védje a késeléses támadásoktól. Freer hosszú éveken át állandóan iszlamista fenyegetésekkel nézett szembe, mivel visszafogott, de határozottan Izrael-párti politikát képviselt. Nemrég bejelentette: betelt a pohár, nem tud sem ő, sem családja állandó fenyegetettségben élni. 

„Eljön az a pont, amikor a biztonságodat fenyegető veszélyek már túlságosan soknak bizonyulnak” mondta a Daily Mailnek. A politikus úgy döntött: a következő választáson (amit várhatóan idén tartanak) már nem fog indulni. 

Ezt is ajánljuk a témában

Miért lett a képviselő a londoni iszlamisták célpontja?

Mike Freer 2010 óta volt a londoni Finchley és Golders Green körzet képviselője, amely az egyik legnagyobb zsidó lakossággal rendelkező választói körzet. A képviselő igyekezett szavazói érdekei szerint cselekedni, felemelte a szavát Izrael mellett, valamint az antiszemitizmus ellen. Ezt angolosan higgadt stílusban tette. A Daily Mail beszámol róla, hogy a képviselőt folyamatosan zaklatta egy Muslims Against Crusades (Muszlimok a Keresztesek Ellen) elnevezésű csoport. 

A politikus a brit lapnak elmondta: egy alkalommal megfenyegették, hogy megkéselik, egy másik alkalommal egy mecsetben tartott előadást, ahová betört egy csoport tiltakozó, akik „homoszexuális zsidó disznónak” nevezték a nyíltan meleg képviselőt, aki „megszentségteleníti Allah házát”. 

Az elmúlt évtizedben számtalan halálos fenyegetést kapott mind az interneten, mind az autójára tűzve, sőt valaki még kis műanyag bombákat is hagyott az irodája lépcsőjén.

 Tavaly decemberben próbálták felgyújtani az irodáját, és ezt követően úgy érezte: betelt a pohár. 

Az i24NEWS izraeli televíziónak adott interjúban elismerte, a döntését sokan úgy értelmezhetik, hogy az iszlamisták elérték a céljukat. A politikus azonban azt mondta: ő mint politikus önként vállalta, hogy veszélynek teszi ki magát, de a családját nem akarja veszélynek kitenni. 

Ezt is ajánljuk a témában

Iszlám és demokrácia

Tom Slater a Spiked Online szerkesztője szerint felháborító, hogy 2024-ben egy brit képviselőnek azért kell visszavonulnia, mert az iszlamisták folyamatos zaklatásának van kitéve. „Freer lemondása az iszlamisták legújabb lehangoló győzelme a brit demokrácia ellen” írta Slater. 

A szerkesztő a cikkében felidézi, hogy az elmúlt években számtalan támadás ért brit politikusokat. 2017-ben egy tálib bombakészítőt kaptak el a miniszterelnöki rezidencia közelében, majd néhány hónappal később letartóztattak egy ISIS támogatót, akinek az volt a terve, hogy lefejezi Theresa May akkori brit miniszterelnököt. De a legsúlyosabb eset a már említett gyilkosság volt, mikor egy angliai születésű, szomáliai iszlamista meggyilkolta David Amesst. 

Slater szerint a brit politikai osztály válasza az iszlamista veszélyre az, hogy: „váltsunk témát!” 

Vagy szándékosan valami teljesen értelmetlen megoldással állnak elő. Az újságíró emlékeztet arra, hogy Amess meggyilkolását követően a brit parlamenti képviselők válasza a terrorra az volt, hogy „mindenki legyen kedvesebb a közösségi oldalakon”. Mintha a közösségi oldalon gyakorolt kedvesség megakadályozta volna, hogy a 25 éves ISIS szimpatizáns 21 alkalommal beleszúrja a kését a konzervatív politikusba. Slater leírja: még egy olyan törvénytervezet is felmerült, amit David Amessről akartak elnevezni, és amely megfosztotta volna az online trollokat az anonimitástól. 

Douglas Murray brit publicista félévvel David Amess meggyilkolása után kijelentette

a brit elit, de maga a társadalom sem hajlandó rámutatni az iszlám és az erőszak viszonyára.

„Nemcsak azért, mert a társadalmunk fél az iszlám és az erőszak viszonyáról beszélni (bár valóban fél ettől). Amitől valóban fél a társadalmunk, az-az, hogy bármi kétely merüljön fel az újdonsült »sokszínűségbe« vetett hitünkbe. Mert ma ez a legszentebb előírás” – írta Murray a Telegraph hasábjain. A szerző hozzátette: ha beengedsz az országodba vallásos fanatikusokat, az nyilván nem lesz előnyödre. Freer politikai visszavonulásával kapcsolatban ugyanúgy nem akarja senki tudomásul venni az iszlamista fenyegetés valódi veszélyét, mint ahogy nem akarták ezt észrevenni David Amess meggyilkolása után sem. 

Freer kilépése a politikából egy olyan időszakban történik, amikor egyre erősebbé válnak az iszlamista erők Angliában. Október 7. óta radikálisok tömegei özönlötték el Anglia utcáit, hogy Izrael ellen tüntessenek és globális dzsihádra szólítsanak fel. Ott vonultak mellettük olyan angolok is, akik szerint a kormányuk kiállása Izrael mellett a Hamász ellen „genocídium támogatása”. 

A rendőrség mindent megtett, hogy elkerülje a tüntetőkkel a konfrontációt, aminek az lett a következménye, hogy a tüntetések heti eseménnyé váltak. A felvonulások egyik fontos célja a megfélemlítés. A már említett Douglas Murray például február 4-én Izrael-párti előadást tartott volna a londoni Apollo Theatre-ben, azonban a színház lemondta az eseményt, miután a személyzetet fenyegetések érték. Végül egy zsinagógába tartották meg az előadást. Murray felháborodva reagált a Talk Tv-nek: 

„Nem ismerem fel az országunkat. Tele vagyunk iszlamistákkal, akik az utcákon parádéznak, terroristákat dicsőítenek, és a közéletünk tele van gyáva emberekkel.”

Mike Freer kivonulása a politikából nem kavart nagy vizet a brit sajtóban, amely éppen azzal a megrázó üggyel van tele, hogy egy afgán menedékkérő savval öntött le egy szintén bevándorló hátterű fiatal nőt és a gyermekét. Az üggyel kapcsolatban a politikusoknak nem sikerült megadnia a választ a kérdésre, hogy egy ilyen férfi mit keresett Angliában? Miért kapott menedékjogot? 

Az esetre a politikusok reakciója megint – akárcsak Amess esetében – a terelés volt, hogy „mennyire fontos, hogy ne lehessen savas folyadékot kapni a boltokban”. Sadiq Khan London polgármestere a BBC-nek azt nyilatkozta: „A lehető legnehezebbé kell tennünk az olyan dolgok megszerzését, mint a sav, zombikések, bozótvágó kések és egyéb dolgok... ugyanakkor fel kell világosítanunk a fiatalokat az ilyen dolgok veszélyeiről, és gondoskodnunk kell a (tiltások) végrehajtásról.”

Tehát egy politikus meggyilkolására a megoldás: legyen mindenki kedvesebb, egy nő savval való leöntésére: ne legyen ilyen anyag a boltokban. Végül is a politikai elit elégedetten bólinthat Mike Freer visszavonulására: hiszen ha nem szólal fel többet Izrael és a zsidók mellett, akkor nem kap több halálos fenyegetést. Probléma megoldva. 

Nyitókép: Muszlimok tüntetnek a francia nagykövetség előtt /David Cliff / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lobodi
2024. február 10. 10:39
Welcome refugees. Welcome muslim fanaticism.
Genusnextgen
2024. február 10. 10:03
Ezúton szeretném felhívni a kipcsak-cigányt, hogy tétesse bele a Zalaptörvénybe, hogy ne csak pedofilokat, hanem terrorista nácikat és migránscsempészeket se lehessen idő előtt szabadlábra engedni Buksikák.
123321
2024. február 10. 09:53
hát... ezt csak 1x lehet elbaszni.
Genusnextgen
2024. február 10. 09:50
Nincs szerencsétek a köztársasági elnökeitekkel szoponcok. Szellemi toprongyot követő bajszos szarra helyeztetek egy pedofil koronát Buksikák. 3ból kettő máris a pöcébe van baszva, jól reprezentálják a fidkány elit szellemi színvonalát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!