A Politico szerint Magyarország sokat tehetne az orosz-ukrán háború befejezéséért

2024. február 21. 10:01

A Politico összeállítása alapján gyengíthetné Oroszország erejét, ha az Európai Unió egységesen nemet mondana az orosz atomenergiára, ám ezt nem csupán Magyarország, hanem például Franciaország is biztosan ellenezné.

2024. február 21. 10:01

Öt irányt vázolt fel elemzésében a Politico, hogy mit tehetne az Európai Unió az orosz-ukrán háború befejezéséért. A cikk szerint az országok közötti konszenzus hiánya, valamint az „Oroszországgal való szorosabb kapcsolatra törekvő Magyarország ellenállása” miatt az EU kezd kifogyni a Moszkva elleni szankciós lehetőségekből.

Az olajár felső határának rögzítése, az orosz fém tiltása, a gázcsapok elzárása és a Moszkvával üzletelők szankcionálása mellett a portál azt is felveti, hogy nemet kellene mondani az orosz atomenergiára.

Az ukránok már korábban is követelték, hogy a szövetségeseik mondjanak fel minden együttműködést a Roszatommal, ám Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter többször leszögezte álláspontját: az energetika nem ideológiai, hanem fizikai kérdés, az olcsó atomenergia pedig a zöld átállás egyik támasza is. Tegyük hozzá, Franciaország is egyértelműen ragaszkodik az orosz atomenergiához, nem véletlenül fogalmazott úgy az összeállításban a tárgyalásokat ismerő európai diplomata, hogy

Magyarország biztosan vétózna egy ilyen szankciót, de valószínűleg több más tagállam is a magyarok mögé bújna ebben a kérdésben.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kacorka
2024. március 18. 13:02
A Politico szólt már az amcsiknál,hogy ne vegyenek dúsított orosz uránt rekord mennyiségben? Nálunk pedig ha nincs Paks akkor nyugati raramot vehetünk( ha adnak és nem zárolnak vele) csillagászati áron... No, elmehetnek.... Oda, pontosan oda.
Hoked_ly
2024. március 18. 12:08
Lószart mama! Az ukroNácikat meg kell semmisíteni, mert csak akkor kaphatjuk vissza Kárpátalját, ha ez bekövetkezik! 😉
Martell 2
2024. február 21. 21:28
A kurva anyját ezeknek a libsi firkászoknak, teljesen tönkretennék a magyarokat.
Natila
2024. február 21. 19:03
oh, már megint mi kerültünk célkeresztbe, sokan nagyobb tételben tolják a bizniszt az oroszokkal xd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!