„A NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajnába” – Stoltenberg stratégiai nyugalomra intette Macront

2024. február 27. 15:24

Azt azonban hozzátette, hogy az egyes országok egyedi döntéseihez azonban nem szükséges minden tagország egyhangú támogatása.

2024. február 27. 15:24
null

A NATO nem tervezi csapatok küldését Ukrajnába, az egyes országok egyedi döntéseihez azonban nem szükséges minden tagország egyhangú támogatása – jelentette ki Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára kedden az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban.

„A NATO-szövetségesek példátlan támogatást nyújtanak Ukrajnának. 2014 óta tesszük ezt, és a teljes körű invázió óta növeljük a támogatást. 

Nincs arra vonatkozó terv, hogy harcoló csapatokat küldjünk a háború sújtotta országba” 

– szögezte le Stoltenberg. Hozzáfűzte egyúttal, hogy „ez Oroszország agressziós háborúja Ukrajna ellen, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot. A nemzetközi jog szerint Ukrajnának joga van az önvédelemhez, nekünk pedig jogunk van támogatni őket e joguk érvényesítésében” – fejtette ki a főtitkár.

Ezt is ajánljuk a témában

Hangsúlyozta, hogy a NATO mint szövetség nem látja el halált okozó fegyverekkel Ukrajnát, hanem másfajta segítséget nyújt, például gyógyszereket, egyenruhákat és téli felszerelést. A szövetség tagországai viszont küldenek fegyvereket és lőszert is kétoldalú alapon vagy csoportosan. 

A NATO-katonák küldésére vonatkozó bármely döntéshez az összes tagország egyhangú támogatására van szükség, ezzel szemben az egyes országok egyedi döntéseihez nincs szükség ilyen hozzájárulásra – fejtette ki Stoltenberg.

Emmanuel Macron francia elnök kedden jelentette ki:, hogy nem lehet kizárni csapatok küldését Ukrajnába. „Nincs konszenzus ezen ponton arról, hogy hivatalos formában szárazföldi csapatokat küldjünk” – fogalmazott Macron, ugyanakkor nem említette, mely országok fontolgatják csapatok küldését.   Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján leszögezte: Kijev nem folytat tárgyalásokat partnereivel arról, hogy bevessék haderejüket Ukrajna területén.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Olivier Matthys

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:28
🍓 ️ ­­A­­ ­­­d­­ö­g­ö­s­­­ ­­l­­á­n­­­y­­­o­­k­­ ­­­v­á­r­n­­­a­k­­­ ­­­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
fater0921
2024. február 28. 10:54
Életében az első értelmes mondat: Nincs arra vonatkozó terv, hogy harcoló csapatokat küldjünk a háború sújtotta országba”-mondta Stolti.
tésztagyári szakmunkás
2024. február 28. 04:40
„Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz” Ukrán nagykövet beszólása.
clark
2024. február 27. 22:37
"lajajakab11 2024. február 27. 18:38 MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA ÖRÖKLAKÁSSAL! csak a FÉLkegyelműek válaszoljanak!!" Na mi van szarfaszú? A fél romkocsmát leszoptad, aztán megint kaptál egy órácska szünetet, mi? Megcsinálsz te mindent, csak irkálhasd a baromságaidat. Anyád sírna ha látná hogy milyen utolsó moslék lett belőled.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!