Ha minden ukrán menekült férfi hazamenne harcolni, megnyernék a háborút?

2024. január 13. 14:56

Több katonakorú férfi hagyta el az országot, mint amennyi jelenleg összesen a fronton harcol. Somkuti Bálint szerint akár száz (!) dandárt is fel lehetne állítani belőlük. De van egy kis bökkenő.

2024. január 13. 14:56
Toborzóközpont az ukrajnai Lembergben.
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Kezdjük egy kicsit messzebbről: sokak számára furcsa lehetett 2022-2023 Európájának viszonyulása a menekültekhez legalábbis egy bizonyos szempontból. Míg az országok kivétel nélkül kitárták kapuikat az ukránok előtt – tekintet nélkül arra, hogy nők, gyerekek, idősek vagy éppen felnőtt férfiak a menekülők –, amikor az oroszok menekültek volna milliószámra a Vlagyimir Putyin által elrendelt sorozás elől, lényegében megtiltották a beutazásukat.

A történtek első fele humanitárius szempontból abszolút érthető volt, a második pedig a beszivárgó esetleges ügynökök, felforgatók miatt nemzetbiztonságilag lehetett indokolt, mindazonáltal egy nagyon gyakorlatias problémához vezetett.

Mégpedig, hogy az Európából kiutált orosz férfiak egy jó része hazakényszerült,

annak rendje s módja szerint besorozták és éppen a megdönteni kívánt Putyin-rendszer hadseregét erősítette; miközben az ukránok rosszabbul állnak élőerő tekintetében, mint valaha, és nagyon-nagyon hiányzik a hadseregükből a lelépett több százezer katonakorú férfi.

Ugyanis nem csak azok távoztak sietősen az országból 2022 februárja óta, akik – például valamely kisebbség, esetünkben éppen a magyarok – 2017 óta fokozódó nacionalista elnyomást elszenvedő tagjai voltak, hanem menekült mindenki. S bár kétségkívül sokan hazatértek eközben, még mindig milliószámra élnek ukrán menekültek Európa különböző államaiban.

S nem csak nők és gyerekek, vagy éppen idősek – bár Kijev már a háború első napjaitól kezdve korlátozni kezdte a 18 és 60 év közötti férfiak kiutazását az országból, de láthatóan közel sem teljes sikerrel.

Ukrajna, migráció, menekültek, ukrán menekültek, ukrán migráció
Ukrán migráció iránya Európában 2022. augusztusában
Forrás: Migrációkutató Intézet

A teljes menekülttömeg kapcsán is igen bizonytalanok a számok, inkább becslésekről beszennyi élhetünk.

Az ENSZ Menekültügyi Főhatósága szerint csaknem hatmillió ukrán menekült él Európában, és számítanak újabb tömegek érkezésére.

2022-es adatok szerint az országot elhagyó személyek zöme nő és gyermek volt, egyes becslések szerint akár a menekültek 90 százalékát is ők tehették ki, a százalékos nemi megoszlás pedig 40-60 volt a nők javára.

Egy hadsereget fel lehetne állítani

Emberínségében az ukrán kormány mindenesetre elkezdte pedzegetni a külföldre menekült férfiak besorozását is, különösen a 25 és 60 év közötti korosztályhoz tartozókét.

Volodimir Zelenszkij elnök 450 és 500 ezer közötti ember besorozását tervezi,

védelmi minisztere, Rusztem Umerov pedig karácsonyi ajándékként a külföldön élő ukránok csatlakozását szorgalmazta 2024-re, természetesen büntetéseket kilátásba helyezve azoknak, akik nem jönnek haza.

Az ukrán törvényhozás pedig nagy erőkkel dolgozik egy olyan törvényen, amellyel behívhatóak a külföldön élő ukránok, ezt az év elejére tervezik. 

A BBC Ukraine novemberi riportja

eközben úgy találta, mintegy 650 ezer(!) hadköteles ukrán férfi élhet Európa-szerte az invázió kezdete óta.

Mire lenne ez elég?

Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója lapunk kérdésére kifejti: van egy ökölszabály, egy ország lakosságának általában körülbelül a 10 százaléka hadra fogható. Vagyis ennyi hadköteles korú, és megfelelő egészségügyi állapotú férfi. Ennek fényében úgy véli, szinte biztos, hogy a menekült férfiakból mintegy 500-600 ezer katona felállítható lenne.

Ez szám szerint megduplázná azok számát, akik a hadsereg kötelékében szolgálnak – a létszámot Volodimir Zelenszkij köszöntőjére lehet alapozni, bár Somkuti szerint a ténylegesen a hadseregben szolgálók száma, beleértve a különféle támogató egységeket, az úgynevezett logisztikai hátteret kiszolgálókat ennél jóval magasabb.

„Ennyi emberből akár száz új dandárt is fel lehetne állítani, az ukrán hadsereg jelenleg 160 dandárból áll” – fejtegeti a szakértő –, szóval ha csak az emberanyagot nézzük,

óriási lökést adhatna az ukránoknak, ha minden hadköteles férfi hazatérne harcolni a hazájáért.

Ugyanakkor a dolog szerinte több kérdést is felvet. Például, hogy milyen hatékonyságúak lennének, mennyire lelkesen harcolnának?

„Akik nem hivatásos katonák voltak, de harcolni akartak, már beálltak a hadsereg kötelékébe; akik nem, azoknak a harcértéke jóval alacsonyabb.”

 Somkuti idézi Kirill Budanovot, az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának vezetőjét, aki korábban elmondta, az első fél évben elfogytak a harcolni akaró emberek az országból,

akiket pedig úgy kellett összefogdosni, „azoknak nulla hasznuk van”.

Nyilván ez ebben a formában erős túlzás, mégis jól rávilágít arra, mennyit számít a morál – fogalmaz a szakértő.

Ráadásul egy hadsereg nem csak emberekből áll, és bár mindkét oldalon óriásiak a veszteségek, ezek pótlása nehéztechnikában és logisztikai kapacitásokban is igen nehéz – lásd a felvételeket, ahol ukrán katonai oszlopok haladnak, de nagymértékben már civil eszközökkel, pickupokkal, teherautókkal megerősítve.

Nem igazán jönnének

A másik kérdés pedig szintén merőben technikai: mégis hogyan hoznák haza a menekült ukrán férfiakat?

„Az európai államok viszonyulását hozzájuk saját érdekeik határozzák meg. A litvánok már jelezték, ha ilyen jellegű ukrán kérést kapnak, kiadják a mintegy 6000 ukrán sorköteles férfit, aki az országukba érkezett. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár – akinek hazájában égető szükség van a munkaerőre – már kijelentette, hogy senkit nem adnak ki, akik a háború elől menekülnek” – sorolja Somkuti. Hazánk hasonló helyzetben feltehetően a némethez hasonló álláspontot képvisel, igaz, más okokból.

Ezt is ajánljuk a témában

Emellett 

az EU-n belül az ukrán menekültek szabadon mozognak,

így amíg nincs erre vonatkozólag minden tagállamban negatív döntés, legfeljebb átmennek egy másik országba, amely nem adja ki őket.

Szankciók terén ezért olyasmikre lehet gondolni, mint hogy nem hosszabbítják meg az illető útlevelét – nem véletlenül álltak tömegek nemrég az ukrán konzulátusokon és nagykövetségeken. Mégis kérdéses, hogy ez mennyire hat visszatartó erőként, és mennyire erősíti fel éppen a hazával a kötelékek felbomlását a menekültek esetében.

***

***

Nyitóképen: toborzóközpontja az ukrajnai Lembergben. Forrás: Pavlo Palamarcsuk / Anadolu Agency via AFP

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lacika-985
2024. január 17. 21:10
És ha mind haza hoznák és kivinnék a frontra mi történne ,állnának vagy elbújnának mint a patkányok mert mindeniknek fegyver se jutna . Oroszországot nem fogják legyőzni mert arra nem elég az egész nyugati fegyverarzenál se . Voltak próbálkozások , de mindenkinek beletörött a bicskája .
Zokni
2024. január 14. 14:52
Már készül a cikk az orosz dezertőrökről is, mi? Vagy nem? Arról kiadták az ukázt, mi?
goldie-2
2024. január 14. 09:43
"A teljes menekülttömeg kapcsán is igen bizonytalanok a számok, inkább becslésekről beszennyi élhetünk." Nyelvújítás 2024.
harcimarci-9-9
2024. január 14. 07:40
Ha mindenkit besoroznak, ki dolgozik majd a kenyérgyárban? Kössenek békét!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!