Szakértő: Az ukrán vezetés csapdában van, nincs ereje felszabadítani a megszállt területeket

2024. január 13. 13:10

Kaiser Ferenc szerint ugyanakkor azt sem tehetik meg, hogy lemondanak az oroszok által ellenőrzött területekről, ugyanis az politikai öngyilkossággal érne fel.

2024. január 13. 13:10

Kaiser Ferenc, az NKE docense az Egyenes Beszédben elemezte az orosz-ukrán háború legfrissebb fejleményeit, valamint a közel-keleti helyzetre is kitért. A szakértő a műsorban elmondta, hogy a nemzetközi sajtóban terjedő hírek 

a felek veszteségeivel kapcsolatban a tekintetben igazak, hogy mindkét oldalon hatalmas áldozatokat könyvelhetnek el, 

azonban a megosztott adatoknak a valósághoz nem sok közük van. 

Állítása szerint az ukrán halottak és súlyos sebesültek számát nagyjából 150-200 ezer közé teszik, és ezeknek nagyjából az egynegyede lehet halott. Kiemelte azt is, hogy Ukrajna abból a szempontból is nehéz helyzetben van, hogy nincs munkaerő a gazdaságban, ugyanis a férfiak többsége a fronton harcol, ez pedig óriási teher az ukrán gazdaság számára. 

Kaiser azt is elmondta, hogy mára egyre több nő is szolgál a fronton, valamint kiemelte, hogy a háború kitörése óta különböző források szerint nagyjából 10-12 millió ember elmenekült. A szakértő kérdésre válaszolva elmondta, hogy Oroszország időhúzásra játszik, és arra vár, hogy Ukrajna kimerüljön, valamint a Nyugatot is szeretnék kifárasztani. Kaiser szerint azonban 

a Nyugat nem fogja ezt hagyni, mert akkor ez a jövőben felhívás lenne keringőre az agressziót pártoló államoknak. 

Kaiser szerint a jelenlegi területi képlet a 21-es csapdáját eredményezi, ugyanis Ukrajnának nincs ereje felszabadítani az oroszok által megszállt területeket, de az ukrán vezetés azt nem teheti meg, hogy az ország területének egyötödéről lemondjon. 

A szakértő szerint Oroszország annak ellenére, hogy folyamatosan a békéről beszél, valójában nem akar békét. 

Kiemelte, hogy az oroszoknak az az elemi érdekük, hogy Ukrajna ne legyen se a NATO, se az EU tagja, így amíg Ukrajnát alacsony intenzitású konfliktusban tartja, addig az országnak nincs esélye az említett szervezetekbe való belépésre. Hozzátette, hogy az oroszok ugyanezt csinálják Grúziával, azaz a posztszovjet térség több országát Moszkva kvázi szakadár államokkal és orosz békefenntartókkal tartja sakkban. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az elmúlt napokban az amerikai és brit haditengerészet csapásokat mért az Irán által támogatott húszi lázadók katonai célpontjaira Jemenben, válaszul az amerikai és nemzetközi hajók ellen a Vörös-tengeren elkövetett támadásokra. Az esettel kapcsolatban Kaiser elmondta, hogy az egész világ érdeke az, hogy a Vörös-tenger térségében zavartalanul bonyolódjon a hajózás.

Szerinte csak Oroszország érdeke nem, de Kína áruja is erre megy Európába. 

Ezt is ajánljuk a témában

A közel-keleti helyzetre rátérve kiemelte, hogy rögtön a Hamász-Izrael konfliktus kirobbanása után Irán proxijai is akcióba léptek, emlékeztetett, hogy mind a Hezbollahot, mind az iráni és szíriai síita milíciákat, amelyek az amerikai bázisokat lövik, mind Irán fegyverezte fel, Irán képezte ki, és Irán pénzeli. Kaiser szerint Irán próbálja azt a látszatot kelteni, hogy semmi köze az eseményekhez, de azért a világpolitika szereplői tudják azt, hogy ez nem így van. 

Ezt is ajánljuk a témában

A beszélgetést az alábbiakban tekintheti meg:

***

Fotó: OLIVIER CHASSIGNOLE / AFP

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stefan74
2024. január 15. 06:50
Feri! Ne zavarjon a matek!, halottak tekintetében. Hogy a túróba küzd ilyen "kevés" áldozat mellett munkaerő hiánnyal egy 30-35 milliós ország?
bagira002
2024. január 14. 23:51
Oroszok ukránok egy vérből valók terület egy Oroszországgal. Zelenszkijben is orosz vér csordogál .
Mich99
2024. január 14. 22:38
A Szagértő Császár szerint...
Mich99
2024. január 14. 22:34
Az USA rátolta ezt háborúját az EU-ra, főleg Németországra és Lengyelországra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!