Sorsfordító lépést fontolgat az USA: Bidenék nukleáris fegyvereket telepítenének az Egyesült Királyságba

2024. január 28. 13:40

Az Egyesült Államok 2008-ban eltávolította a nukleáris rakétáit az Egyesült Királyságból, mivel úgy ítélték meg, hogy a hidegháborús fenyegetés csökkent.

2024. január 28. 13:40
Biden Criticizes Trump in Capitol Riot Anniversary Speech in Pennsylvania

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy 15 év után először nukleáris fegyvereket állomásoztat az Egyesült Királyságban a növekvő orosz fenyegetésre tekintettel – derült ki a Telegraph által megszerzett dokumentumokból.

A portál információi alapján a vonatkozó beszerzési szerződések megerősítik, hogy az Egyesült Államok a hirosimai atombomba erejének háromszorosát kívánja elhelyezni az Egyesült Királyságban. Kiemelték, hogy az Egyesült Államok 2008-ban eltávolította a nukleáris rakétáit az Egyesült Királyságból, mivel úgy ítélték meg, hogy 

a Moszkva felől érkező hidegháborús fenyegetés csökkent.

A Telegraph emlékeztetett, hogy a múlt héten Rob Bauer admirális, a NATO egyik magas rangú katonai tisztviselője azt mondta, hogy az embereknek fel kell készülniük egy teljeskörű háborúra Oroszországgal a következő 20 évben. Egy másik tisztviselő, Sir Patrick Sanders tábornok, a brit hadsereg vezetője arra figyelmeztetett, hogy a lakosságot be kell hívni harcolni, ha háború törne ki Oroszországgal, mert a hadsereg túl kicsi.

Az amerikai haditengerészet titkára, Carlos Del Toro pedig sürgette Nagy-Britanniát, hogy értékelje újra fegyveres erőit. Azonban azt is hozzátették, hogy az Egyesült Királyságé a második legnagyobb védelmi kiadás a NATO-ban és a legnagyobb Európában. Az újonnan telepítendő atomfegyverekkel pedig még inkább erősítik majd a brit hadsereget. Az amerikai fegyverek visszaszolgáltatása az Egyesült Királyság részére 

annak a NATO-szintű programnak a része, amelynek célja nukleáris létesítmények fejlesztése és korszerűsítése, válaszul a Kreml ukrajnai inváziójára.

Az oroszok is reagáltak

A hírt természetesen az oroszok sem hagyták szó nélkül, és kijelentették, hogy az amerikai fegyverek Nagy-Britanniában történő elhelyezését Moszkva eszkalációnak tekintené, és ellenintézkedésekkel válaszolna.

A Telegraph kiemelte, hogy az ukrajnai konfliktus mellett a Nyugatnak egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie Irán és Észak-Korea részéről is, amelyek az elmúlt években egyre közelebb kerültek Moszkvához. Pénteken Nagy-Britannia, Franciaország és Németország elítélte Iránt, amiért új műholdat lőtt fel nagy hatótávolságú rakéták irányítására, illetve amiért Teherán továbbra is uránt dúsít nukleáris fegyverek kifejlesztéséhez.

A brit lap felhívta a figyelmet arra, hogy a Pentagon nem volt hajlandó kommentálni azokat a spekulációkat, melyek szerint egy új rendszer bevezetését tervezték brit bázisok számára, amelyeket az amerikai légierő működtet a brit szabályok és törvények szerint, hogy 

lehetővé tegye az Egyesült Államok számára, hogy taktikai nukleáris fegyvereket helyezzen el.

A dokumentumok azt mutatják, hogy a Pentagon új felszereléseket rendelt brit bázisok számára, beleértve a légvédelmi rendszereket, valamint a helyszínen dolgozó amerikai erők új lakóépületeinek építése júniusban kezdődik. A RAF (Royal Air Force) várhatóan olyan nukleáris fegyvereket kap majd, amelyek ereje több mint háromszorosa az 1945-ben Hirosimára ledobott atomfegyver erejének.

A Telegraph szerint a lépés ugyan váratlannak tűnhet nagy horderejéhez képest, de emlékeztettek, hogy az ukrajnai háború kitörését követően a Pentagon felülvizsgálta az Egyesült Államok nukleáris stratégiáját, és kijelentették, hogy az ilyen intézkedések emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy az Egyesült Államok megvédi saját magát és szövetségeseit is, ha arra kerül sor. 

Joe Biden korábban már világossá tette, hogy az Egyesült Államok javítani fogja katonai pozícióit Európában, annak érdekében, hogy megfelelően tudjon reagálni a biztonsági környezet változására. Ebbe a stratégiába illeszkedik, hogy az Egyesült Államok már bejelentette, két századnyi ötödik generációs F-35-ös vadászgépet állomásoztat majd a RAF Lakenheath-ben található bázisán.

***

Nyitókép: Bastiaan Slabbers / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anonymtalan2
2024. január 28. 17:58 Szerkesztve
"Bidenék nukleáris fegyvereket telepítenének az Egyesült Királyságba" Nem azért, de mintha az Egyesült Királyságnak lennének bőven sajátjai is. Ez így kb. olyan, mintha tennétek még egy tüskét a sündisznóba.
szintetikus
2024. január 28. 15:51
Ma még csak UK, holnap reméljük Lengyelországnak is megjön az esze és ő is igényelni fogja, hogy nukleáris rakétákat telepítsenek a földjükre. Mert kétsége ne legyen senkinek, a háborúra készülni kell az oroszok ellen. Az agresszor csak akkor áll meg, ha megállítják. Aki pedig a NATO-bol az oroszokkal paktál ki kell rakni.
Chekke-Faint
2024. január 28. 15:06
Ezután meg Finnországba és Svédországba is Ki gondolta volna?
lajajakab11
2024. január 28. 14:59
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!