Putyin kifosztja Afrikát – kongatja a vészharangot a brit lap

2024. január 22. 06:22

Afrika kincseinek módszeres kifosztása az utóbbi években sem állt meg, sőt magasabb szintre lépett.

2024. január 22. 06:22
null

A korábbi brit külügyminiszter, Dominic Raab álláspontja szerint sürgősen lépnie kell a világnak, ugyanis Vlagyimir Putyin elszívja Afrika természeti kincseit, és gyakorlatilag ebből finanszírozza a háborút. Dominic Raab emellett hangsúlyozza, hogy a kormányoknak teljesíteniük kell Ukrajna kéréseit a haderejének megerősítése érdekében, a szankciókat pedig még inkább ki kell terjeszteni, hogy hatékonyabban tudják meggátolni a Kreml külföldi üzleti vállalkozásait – írta meg a The Telegraph.

A célkeresztben Közép-Afrika

A lap szerint Jevgenyij Prigozsin még a mai napig tisztázatlan halála sem állította meg Moszkvát abban, hogy tovább folytassa a Föld kincseinek kifosztását a világ számos pontján. Sőt, azóta még inkább kihasználta az alkalmat arra, hogy ellenőrzés nélkül finanszírozhassa a hadigépezetét. Például a Közép-Afrikai Köztársaság korábban alkut köthetett Prigozsinnal, amely révén az orosz zsoldosok a biztonságért cserébe átengedték az oroszoknak a természeti erőforrások kitermelését. Ezáltal nem lettek érdekesek az égbekiáltó emberi jogsértések sem a fekete-afrikai országban.

Afrika kincseinek módszeres kifosztása az utóbbi években sem állt meg, sőt magasabb szintre lépett.

Ugyanis Dominic Raab szerint Kína is hasonló utat jár be az Új selyemút kezdeményezésen keresztül. Ezen keresztül Kína hozzá tud férni például a Kongói Köztársaság réz- és kobaltkészleteihez. A lap szerint ezért a világnak határozottan kell cselekednie annak érdekében, hogy ezek a törékeny, ugyanakkor makacs kormányok szándékosan eladjanak vagyontárgyakat és erőforrásaikat az ellenséges államoknak.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Contributor/Getty Images

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anchorn
2024. január 22. 20:30
Ezen is besírtam .. haha ..! A kibaxot britek osztják az eszet ..! 33 millió négyzetkilométernyi gyarmati terület 400 millió gyarmatosított ember ..!Abba már belegondolni se merek hogy mennyit zsákmányoltak ki ezen területekről pénzben átszámítva ..! Hány háborút indítottak és mennyi embert mészároltak le ..!
F1950
2024. január 22. 17:40
A britek az abroszon hagyott morzsákért aggódnak a lakoma után.
Gasztronauta
2024. január 22. 17:10
Hagytak ott még valamit a britek és a franciák?
daermon
2024. január 22. 14:05
'Affenébe, ottfelejtettünk valamit...?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!