Novák Katalin egy „csúcsszemétláda” a POLITICO szerint

2024. január 16. 16:54

A köztársasági elnök bekerült a „davosi piszkos tizenkettőbe”, akiket a brüsszeli lap nem lát szívesen a Világgazdasági Fórumon.

2024. január 16. 16:54
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

„A davosi piszkos tizenkettő” címmel jelentetett meg hosszú elemzést a POLITICO arról a tizenkét „rosszfiúról”, akik a napokban zajló davosi Világgazdasági Fórumon borzolják majd a kedélyeket – és természetesen magyar is van közöttük. A lap úgy látja, hogy 

a davosi nagyszerűek és jók szokás szerint ott hetyegnek majd a világ néhány csúcsszemétládájával”,

s ez utóbbiaknak szentelték írásukat.

Javier Milei argentin elnök

Első helyen a „csúcsszemétládák” között a hivatalában még meg sem melegedett Javier Milei argentin elnök szerepel, aki régóta jár már a Világgazdasági Fórumra. A lap beszélgetésindító témákat javasol mindazoknak, akik „ott ragadnak Mileivel kvaterkázva” a kongresszusi központban: lehet vele beszélgetni olyan dolgokról, amiket szeret (Al Capone, angol masztiff kutyák, tantrikus szex, szervkereskedelem), és olyanokról is, amiket nem (Ferenc pápa, mint „kommunista ganaj”, adók, szexuális felviágosítás, klímahoax).

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg

A POLITICO úgy tudja, hogy a szaúdi koronaherceg (közkeletű becenevén: MBS) most először kapott meghívást a Világgazdasági Fórumra, s ezt Vlagyimir Putyinnak köszönheti: 

Azzal, hogy megindította Ukrajna elleni támadását, mellyel civilek ezreit és katonák százezreit gyilkolta meg, Putyinnak sikerült a Nyugatot ismét visszatolnia MBS ölelésébe.

Úgy tűnik, most már csak az olaj a lényeg a híd alatt.”

Részben MBS-hez fűződő kapcsolata miatt került fel a csúcsszemétládák listájára Donald Trump veje, a közel-keleti Ábrahám-megállapodások összehozója, Jared Kushner is.

Ilham Alijev azeri elnök

Alijev elnök Hegyi-Karabah visszahódításával érte el megtisztelő csúcsszemétládai státuszt a POLITICO hasábjain, miután „kihasználta azt, hogy Oroszország máshová figyelt, valamint az EU gázéhségét, hogy villámsebes offenzívát indítson, átvegye az irányítást, deportálja a bosszantó őslakosokat, bebörtönözzön minden gaz riportert – majd előrehozott választást tűzzön ki, aprópénzre váltandó a frissen felkavart patrióta lázat”. „Nem mintha a választások különösebben érdekelnék Ilham Alijevet” – elemez a brüsszeli lap.

Li Csiang kínai miniszterelnök

Li kínai miniszterelnök bűne az, hogy a koronavírus-járvány alatt kőkemény lockdownt vezetett be Sanghajban,

amely „több mint huszonötmillió lakosát otthonfogságba ejtette, sokan alig tudtak ennivalót szerezni, ellátni állataikat vagy egészségügyi segítségért folyamodni – s eközben a város gazdasága is földbe állt”. Emellett a POLITICO azért is nagyon haragszik, hogy Li szokott egyeztetni muszlim partnereivel mindarról, amit Kína az ujgurokkal művel. 

Robert Fico szlovák miniszterelnök

A csúcsszemétláda-lajstrom közép-európai blokkját a legfrissebb rosszfiúval, Robert Ficóval kezdi a brüsszeli lap, akiről „Szlovákia, úgy látszik, egyszerűen nem tud leszokni”. A lap problémája az, hogy pártja „Putyin-barát kampányt folytatott”, s emellett „a szlovák bíróságok még mindig dolgoznak azon a számos szervezett bűnözési ügyön, melyek a Smer legutóbbi kormányzásakor keletkeztek”.

Novák Katalin magyar köztársasági elnök

Természetesen egyetlen brüsszeli csúcsszemétláda-listáról sem hiányozhatnak a magyarok. Ezúttal az egyetlen magyar, aki a lap újságírójával szembejött a davosi vendégnévsorban, Novák Katalin köztársasági elnök volt, így őt sikerült lecsúcsszemétládázni.

Novák szerintük 

a rövidebbet húzta, mert azért küldték Davosba, hogy vigye az EU páriaállamának zászlaját”.

Emellett felhánytorgatták neki, hogy háttere miatt tüzes feministának kellene lennie, ehelyett viszont „szociálisan őskonzervatív, és a nemzetközi abortuszellenes, egyenlőségellenes, antifeminista mozgalom sztárja”. Ráolvassák azt a 2020-as nyilatkozatát is, melyben a nőkkel szembeni állítólagos fizetésbeli diszkrimináció kapcsán azt mondta „a női testvériségnek”, hogy a nőknek nem kell egész álló nap a férfiakhoz méregetniük magukat. „Meg lett nekünk mondva” – összegez a POLITICO szerzője.

Andrzej Duda lengyel elnök

A közép-európai blokkot Andrzej Duda lengyel elnökkel zárják, aki a POLITICO szerint „a tegnap embere”, aki „körmeszakadtáig kapaszkodik saját relevanciájába, és azon igyekszik, hogy akadálya legyen a Donald Tusk vezette kormánynak vétójával”. A brüsszeli lap azonban figyelmezteti a Davosba látogatókat: 

ha találkoznak Duda elnökkel Davosban, ne gondolják, hogy Lengyelország nevében beszél”.

A fentieken kívül szerepel még a csúcsszemétláda-listán Paul Kagame ruandai elnök, Hun Manet kambodzsai miniszterelnök, a katari miniszterelnök, valamint a szaúdi olajvállalat, az Aramco vezére. A szorgalmas brüsszeli lap mindannyiuknak szentelt mérhetetlenül arrogáns, lenéző sorokat.

Nyitókép: Facebook/Novák Katalin

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2024. január 17. 23:45
"dirty dozen" Ezeknek még egy önálló gondolatuk sincs.
Batman007
2024. január 17. 13:27
Ha a Politico szerzője elég művelt lenne tudná, hogy "a piszkos tizenkettő" - lejárató szándékával ellentétben - a morálisan helyes értékrendet képviseli a film cselekményében.
Héja
2024. január 17. 11:18
Az USA-ban szerkesztet lapő gyalázkodik. Csak as zokásos. Lapozzunk felebarátaim.
alexandrosz-2
2024. január 17. 08:18 Szerkesztve
Ilyen a csicskasors. A hoholfaszt szopó kvótaribanc a gyorstalpalón ezredessé kreált fèreg férjével a davosi feketemisén alaposan kinyalta ursula van der pfizer lotryadt csontos valagàt. Van róla diadalmas jelentés is. Ki lesz a soros a csicskának? Az x vírussal fenyegető who führer? Klaus Schwab, aki szerint semmilyen tulajdonunk nem lesz? A magyarpusztító zsidó bunkergoblin, kéksárgába bújva, mint már 2x megtette? Egyáltalán, mit keres ezen a helyen ez a buta kvótaribanc, ahol a világ zsidó mocska áskálódik a normalitás felszámolására? A kibaszott köpcös gecinél nem arra kell figyelni mit hazudik, hanem arra, amit csinál. Elküldi a kvótaribancot a zsidó főnökeihez eligazításra, hogyan kell felszámolnia a magyar nemzetet, megsemmisíteni a tulajdonunkat, elvenni a készpénzünket, x vírus terrort szabaditani az emberekre, ha a háborus terrort felszámolja az oroszok győzelme... Szégyen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!