Mutatjuk, miért kínos szelfizni Berlinben

2024. január 30. 19:47

Tilos a szelfi – ilyen és ehhez hasonló feliratokba, táblákba bukkanhat az egyszeri látogató a berlini bárokban, kocsmákban. Utánanéztünk, miért nem szeretik a német fővárosban, ha magunkat fotózzuk.

2024. január 30. 19:47

„Az európai város, ahol kínos a szelfizni– ezzel a címmel közölt cikket a BBC utazási rovata, amely a német fővárossal foglalkozik. Kate Bettes újságíró egy 2017-es tanulmányra hivatkozva azt írja, a németek meglehetősen ritkán adnak ki személyes adatokat, vagy osztanak meg fényképet magukról a közösségi oldalakon.

Ezt is ajánljuk a témában

Miért tilos a szelfi Berlinben?

A cikk rámutat, hogy Németország azon országok közé tartozik, ahol az adatvédelmi aggodalmak észrevehetően hangsúlyosabbak. Ennek egyik lehetséges okaként történelmi hagyományt említ a szerző:

a volt NDK lakosok kiterjedt megfigyelés alatt álltak, így ez az aggodalom beépült a társadalomba.

„Sok berlini lakos úgy véli, hogy a no-selfie kultúra a legendás klubélet révén alakult ki – amelynek szent helyei igyekeznek fenntartani az »online titoktartás« légkörét, valamint arra ösztönzik a résztvevőket, hogy éljék meg a pillanatot és ne a telefonjaikat nyomkodják” – mutat rá a másik lehetséges indokra a BBC újságírója. Megjegyezte, amikor először érkezett Berlinbe, meglepődött, hogy szinte minden klubban kamerán áthúzott ikszet ábrázoló táblákat látott. „De mára már megszoktam, hogy odabent nem fotózhatok, és

vagy el kell tennem az okostelefonomat, vagy matricát kell tennem a lencséje elé”

– írja Bettes.

Ezt is ajánljuk a témában

Kínosnak tartják a berliniek, ha nekiállsz szelfizni a városukban

„Londonban határozottan több embert látok, aki a mindennapi élet dolgairól posztol” – mondta Claudia Hampton, egy berlini fotós és dokumentumfilmes, aki az angol fővárosból származik, és úgy véli, hogy Berlinben közel sem értékelik annyira az alkalmi öndokumentációt, mint a brit fővárosban.

Hampton arról is beszélt, hogy amellett, hogy a berlini lakosok nem tartják helyénvalónak, hogy posztoljanak a mindennapi tevékenységeikről, a szelfikészítés itt egyszerűen kínos tud lenni. „Az emberek azt gondolnák, hogy ez béna – de néha azért csinálok párat”. Amelie Stanescu berlini influenszert is megszólaltatta a cikkíró, aki szerint a német főváros még mindig ott tart, hogy a nyilvános szelfizés szokatlannak számít.

A szerző cikke végén hangsúlyozza, megszerette Berlin felszabadító légkörét. Ez arról szól, hogy az ember nem érzi a nyomást, hogy dokumentálnia kelljen a német fővárosban megélt pillanatait, így bizonyítva azt, hogy tényleg jól érzi magát.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: CHRISTOPH SOEDER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2024. február 03. 17:02
"A szerző cikke végén hangsúlyozza, megszerette Berlin felszabadító légkörét" Hát ezt nem szeretném kommentálni. A szerzö még a végén megharagszik rám. Berlinben csak egy dolog hiányzik: a 4 méter magas fal, de ezúttal körös-körül. Kijárat nélkül.
alexandrosz-2
2024. január 31. 07:52 Szerkesztve
Kommunistának, buzinak, seférfi-senőnek lenni, migránsként berlini picsákat fogdosni, német buzikat verni, müezzint hallgatni nem ciki. Csak szelfizni ciki. Berlinben. A kurva anyjukat! Rohadjanak meg!
Autofocus
2024. január 30. 22:58
Hülye németek, német hülyék. :-)
KILÓ
2024. január 30. 21:28
Mondjuk elég kevés olyan épület van ott ami előtt érdemes szelfit nyomni. Ritka ronda város.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!