Bidenék ennek nem fognak örülni: dróntámadást hajtottak végre a húszik egy teherhajó ellen

2024. január 17. 22:54

A hajó kapitánya tűzről is beszámolt.

2024. január 17. 22:54

Robbanószert hordozó drón csapódott egy teherhajónak az Ádeni-öbölben – közölte szerdán a brit haditengerészet.

A támadás 110 kilométerre délkeletre Áden városától történt – ismertette a brit haditengerészet közel-keleti hajózási útvonalakat felügyelő, tengeri kereskedelmi műveletekért felelős szervezete (UKMTO).

A tájékoztatás szerint a hajó kapitánya tűzről is beszámolt, amelyet időközben sikerült eloltani.

 A hajó és legénysége biztonságban van, és halad tovább következő úticélja felé” 

– tette hozzá az UKMTO.

Az Irán hátszelét élvező jemeni húszi lázadók katonai szóvivőjük, Jahja Szarí útján közölték, hogy rakétákkal „közvetlen találatot értek el” a Marshall-szigetek zászlaja alatt hajózó Genco Picardy nevű teherhajó ellen.

„A haditengerészet nem fog habozni, hogy támadást mérjen Jemen legitim önvédelmi jogának keretében minden veszélyforrásra a Vörös-, illetve Arab-tengeren és folytassa az elnyomott palesztin nép támogatását” – áll Szarí közleményében.

A húszi lázadók számos támadást indítottak a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetben a Hamász iszlamista terrorszervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására.

A számos drón- és rakétatámadás már a nemzetközi kereskedelemre is hatással volt, több nagyhatalom is aggodalommal figyelte a történéseket, ezért egy közös brit-amerikai hadművelet keretében csapásokat mértek az iszlamista csoport jemeni állásaira az elmúlt napokban.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2024. január 18. 11:35 Szerkesztve
Ubul elvtárs üdv****?llek a Soros hátszélben! ****inted az USA a németeket t******* a mikor lebom****ták a Szabolcs utcában a házunkat? Kereskedelmi útvonal? Járulékos veszteség ahogy amerikai ÁVH-s elvtársaid mondják.
Kovács Ubul
2024. január 18. 07:14
A magyar putyinisták Thürmert és a kalózterroristákat támogatják a kapitalizmus elleni harcban. A már bekészített sarló-kalapácsost mikor veszitek eló, "jobboldali-konzervatívok"??
Kovács Ubul
2024. január 18. 06:09
Igen, személyesen Bident támadták, nem pedig a nemzetközi kereskedelmet, ostoba moszkoviták.
Krupp Skya
2024. január 18. 06:06
Jó ez az iráni hátszél kifejezés. Az Eu vezetése az Soros György hátszelét élvezi, csak ez a fajta Soros hátszél nagyon alulról jön, egyesek fingnak is nevezik ezt a fajta hátszelet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!