Ketten maradtak – New Hampshire-ben csap össze Donald Trump és Nikki Haley

2024. január 23. 04:50

Donald Trumpnak mindössze egy republikánus kihívója maradt. Ha Trump fölényesen nyer New Hampshire államban, akkor szinte biztos, hogy ő lesz a republikánusok jelöltje.

2024. január 23. 04:50
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Vasárnap Ron DeSantis bejelentette, hogy felfüggeszti elnökjelölti kampányát. Az iowai jelölőgyűléseken elért gyenge eredmény után a floridai kormányzó belátta, hogy nincs esélye Donald Trumppal szemben. „Egyértelművé vált a számomra a republikánus előválasztás alatt, hogy a szavazók többsége újabb esélyt akar adni Donald Trumpnak”mondta DeSantis, aki egyúttal Trump támogatására szólította fel híveit.

A floridai kormányzó visszalépése után már csak Nikki Haley áll Trump republikánus jelöltségének az útjában. A Trump-adminisztráció korábbi tagja kezdetektől fogva „titkos esélyesként” aposztrofálta magát. 

Haley támogatói a Republikánus Párt középvonalas szavazói, 

valamint azok a konzervatívok, akiknek kiemelt prioritásai közé tartozik a külpolitika. Haley a kampánya alatt óvatosan támadta csak Trumpot, mert nem akarta elidegeníteni a szavazóit. 

Múlt héten Rochester városában egy beszédében a következőt mondta a volt elnökről: „Kétszer szavaztam Trump elnökre. Büszke voltam arra, hogy az ő kormányában szolgálhattam Amerikát. Sok politikai nézetével egyetértek. De akár jogosan, akár jogtalanul, de káosz jár a nyomában – és mindannyian tudják, hogy igazam van.”

A legerősebb érv Haley támogatása mellett az, hogy a felmérések szerint 

a volt ENSZ nagykövet nyolc százalékponttal veri Bident az országos felmérésekben, míg Trump éppen csak 1-2%-al vezet a demokrata elnök előtt. 

Haley ráadásul nagyon jól áll Bidennel szemben a billegő államokban is. Egy tavaly novemberi felmérés szerint Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania és Wisconsin közül mindegyikben veri a demokrata elnököt. Trump – Wisconsin kivételével – szintén népszerűbb Bidennél a billegő államokban. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az elemzők szerint 

Haley-nek New Hampshire-ben lehet egyedül esélye arra, hogy megközelítse Trumpot.

Ennek elsődleges oka az, hogy az államban nem csak a republikánusok szavazhatnak. New Hampshire-ben az előválasztáson részt vehetnek a hivatalosan függetlenként regisztrált szavazók is – írja a The Hill elemezése. Ez ugyan kedvezhet Haley-nek, azonban valószínűleg nem lesz elég a győzelemhez, hiszen így is két számjegyű a lemaradása Trump mögött. A Hill szerzője szerint az, hogy Nikki Haley egyre jobban teljesít a függetlenek és a mérsékelt republikánusok körében, az ugyan New Hampshire-ben viszonylag jó eredményhez vezethet, azonban más államokban valószínűleg hátrányt jelent. 

A Trump-szavazók a Haleyhez hasonló középvonalas politikusokat „RINO”-nak (Republicans In Name Only/Csak nevében republikánus) gúnyolják, mondván: nincs valódi különbség egy „RINO” és egy demokrata között. 

Bár kilépett a versenyből, Ron DeSantis neve ott lesz New Hampshire-ben a szavazólapon, sőt még több korábbi jelöltaspiráns (például Mike Pence) neve is ott lesz a lapon. Így a szavazók a fülkékben pár másodpercig elmerenghetnek egy „mi lett volna ha?” forgatókönyvön.

Mike Dennehy republikánus tanácsadó a Politicónak azt nyilatkozta, hogy DeSantis kilépése pofon lehet Haley-nek, hiszen

a floridai kormányzó szavazói Trumphoz fognak áramlani. 

Bár DeSantis nem rendelkezett jelentős támogatással az államban, kiugrása megnövelheti Trump előnyét. „DeSantis kilépésevel elszállt az esély, hogy Haley 50% alatt tartsa Trumpot” – mondta Dennehy, aki szerint a volt elnök akár a 60%-ot is átlépheti. 

Haley vasárnap optimistán nyilatkozott az esélyeiről: „Én leszek a jelölt. (...) Az amerikaiak 70%-a nem akar Biden-Trump újrajátszást. (...) Iowában a lakosság kevesebb mint 2 százaléka szavazott. Nem engedjük, hogy ez döntsön az ország sorsáról. Még hátra van New Hampshire, Dél-Karolina, jön a szuperkedd. Harcolni fogunk és győzni fogunk. Hozzá vagyok szokva ahhoz, hogy az emberek lebecsülnek engem”mondta a CNN-nek a politikus. 

A keddi voksolás előtti utolsó Washington Post-Monmouth felmérés szerint: Trump 54%-on áll, míg Haley 34%-on, Ron DeSantist pedig a szavazók 8%-a tervezte támogatni. DeSantis váratlan kilépése után Trump jelentős előnye tovább növekedhet. Érdekesség, hogy ugyan New Hampshire-t szinte minden választáskor „billegő államként” jellemzik, de utoljára George W. Bush tudta megnyerni a republikánusoknak, még 2000-ben. 

Nikki Haley lehet, akkor sem fogja felfüggeszteni a kampányát, ha nem nyeri meg New Hampshire-t. 

A CNN-nek adott interjú alapján a márciusi „szuperkeddig” is elhúzhatja. De nagyon nehéz előre látni, hogy miként fog dönteni, hiszen Ron DeSantis kiszállása a versenyből váratlanul ért sokakat. Ha Haley kitart, akkor fontos állomás lehet számára a februárban sorra kerülő Dél-Karolina, hiszen korábban éppen ő volt az állam kormányzója. 

Ha azonban sem New Hampshire-ben, sem pedig Dél-Karolinában nem tud jó eredményt elérni, vagyis meg sem közelíti Trumpot, akkor ahogy DeSantisnak, neki is el kell majd ismernie: a szavazók Trumpot akarják. 

Ezt is ajánljuk a témában

New Hampshire-ben a demokraták is a szavazóurnákhoz vonulnak. Azonban ezt a voksolást némi demokrata belháború övezi. A Guardian beszámolója szerint ugyanis tavaly a Demokrata Nemzeti Bizottság megszavazta, hogy Dél-Karolina legyen a párt első előválasztási állama, míg New Hampshire legyen a második. Ez azonban New Hampshire demokratáit mélységesen felháborította, ezért szembe mentek a döntéssel és egy napra rakták a szavazást a republikánus előválasztással. Erre a Demokrata Nemzeti Bizottság azzal reagált, hogy értelmetlennek és károsnak nevezte az állam voksolását.

A vita következtében Joe Biden neve nem fog szerepelni New Hampshire-ben az előválasztási szavazólapon, 

bár sok demokrata továbbra is azt tervezi, hogy őt írja be jelöltként. Biden két kihívója, Dean Phillips minnesotai kongresszusi képviselő és Marianne Williamson önsegítő guru szerepelnek majd a szavazólapon. A szavazásnak nincs nagy jelentősége, hiszen a győztes csak névlegesen lesz győztes, és nem kap delegáltakat. (Minden állam előválasztásán a résztvevők adott számú delegáltakat gyűjtenek, akik aztán a nyári jelölőgyűlésen összeadódnak.)

Annak ellenére, hogy Joe Biden tüntetően elkerülte az államot, a CNN vasárnap publikált felmérése szerint jelentős előnnyel vezet a kevéssé ismert kihívói előtt. A megkérdezett demokrata előválasztók 63%-a tervezi, hogy ráírja Biden nevét a szavazólapra; 10% nyilatkozta, hogy Phillipset támogatná, 9% pedig Williamsont. Bár a demokrata szavazók nem lelkesek Joe Biden újraindulása miatt, nem valószínű, hogy Phillipset vagy Williamsont akarnák indítani helyette.

Ha New Hampshire Trumpra szavaz, akkor még egy lépéssel közelebb kerül a világ egy Trump-Biden visszavágóhoz – vagyis az amerikaiak megkaphatják azt a felállást, amit a felmérések szerint egyébként a legkevésbé szeretnének.

 

Nyitókép: Trump és Haley még a Trump elnökség idején/Olivier Douliery / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. január 23. 10:17
Az egyetlen kérdés, hogy mennyi lóvét akarnak elégetni a semmire és mikor jutnak el addig a felismerésig, hogy vagy támogatják Trumpot bármi áron vagy folytatódik a demokrata-woke őrület.
Ma is bukik a Zorbán...
2024. január 23. 09:41
Az nyilvánvaló, hogy a bolsevista söpredéket kanszelelni kell, hiszen a bidé és a többi terrorista atomháborút akar az ESZME győzelme érdekében. Kizárólag Putyin bölcsessége miatt nincs még nukleáris tél, de nem lehet tudni, meddig tud ellenállni a bolsevisták ellene folytatott háborújának. Trumpnak a győzelemért ki kell egyeznie Desantis-szal és Haley-vel. Sztem az első alelnök lesz, Haley pedig külügyminiszter. Ő az establishment embere, Trump felügyelete lesz a feladata, de még így is meg kell lépni, mert a legfontosabb az echte terroristák eltávolítása.
Hodor
2024. január 23. 08:56
Ez a nő butább, mint a Liz Truss ...
falcatus-2
2024. január 23. 08:44
"a volt ENSZ nagykövet nyolc százalékponttal veri Bident az országos felmérésekben, míg Trump éppen csak 1-2%-al vezet a demokrata elnök előtt. .." Meseország mindenkié. Főleg Amerikában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!