Mi történne Ukrajnával, ha Trump diadalmaskodna az amerikai elnökválasztáson? Tényleg „24 órán belül” elérkezne a béke?

2024. január 22. 12:01

Zelenszkij szerint az USA exelnökének ígérete veszélyes, mert az azt jelenti, hogy várhatóan egyoldalú kedvezményeket adna Oroszországnak. Magyarics Tamás Amerika-szakértőt kérdeztük.

2024. január 22. 12:01
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Volodimir Zelenszkij a brit Channel 4 News-nak adott interjújában „nagyon veszélyesnek” nevezte Donald Trump béketeremtő ambícióit, és „aggasztónak” azt, hogy terveibe a háborús feleket nem avatja be, velük erről nem konzultál.

Az ukrán elnök szerint az ukrán áldozatok emléke miatt is ijesztő, hogy az Egyesült Államok potenciális új elnöke 

a saját béketervét akarja esetleg keresztülvinni a közeljövőben anélkül, hogy erről a megtámadott Ukrajnával egyeztetne.

Zelenszkij ezért a múlt héten meghívta Kijevbe a volt elnököt, a republikánus párt legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsát, hogy maga is meggyőződjön, miként képzelné el Trump a „24 órás” békét.

Az ukrán vezetés újabb amerikai pénzügyi támogatásra vár jelenleg: Joe Biden kormányzata a napokban próbál kompromisszumos megoldást találni, hogy az ellenzéki republikánusokat rávegye az újabb ukrán pénzügyi csomag megszavazására a kongresszusban. Kiszivárgott információk szerint az amerikai nemzetbiztonsági vezetők a képviselők és szenátorok előtti meghallgatáson sötét képet vázoltak fel az ukrajnai háború állásáról: 

ha nem érkezik heteken belül amerikai pénzügyi és hadászati támogatás, az ukrán légvédelem kifogyhat a lőszer-utánpótlásból, 

ha Amerika magára hagyja Ukrajnát, és emiatt az orosz hadsereg eldönti a maga javára a háborút, annak borzalmas következményei lennének a globális geopolitikai helyzetre nézve.

Donald Trump még szeptemberben nyilatkozta azt, hogy megválasztása esetén azonnal tető alá hozná az orosz-ukrán kiegyezést, a tervezett tárgyalási módszereiről azonban nem volt hajlandó beszélni. „Ha megmondanám, akkor kijátszanám előre az adu-ászomat. Nem mondhatod meg előre, mit fogsz lépni. 

De bizonyos dolgokat mondanék Putyin úrnak, és bizonyos dolgokat mondanék Zelenszkij úrnak is” 

– fogalmazott rejtélyesen a politikus.

Lapunk az ügyben megkereste Magyarics Tamás Amerika-szakértőt, aki elmondta: a „24 órás béke” nyilvánvalóan egy retorikai fogás a volt elnök részéről, de a tárgyalási képességeit már korábban megvillantó amerikai politikusnak lennének eszközei arra, hogy nyomást gyakoroljon a szemben álló felekre. Mint fogalmazott,

az amerikai pénzügyi támogatás csökkentésével rá lehetne bírni az ukrán vezetést, hogy „flexibilisebb legyen a jövőbeli tűzszüneti tárgyalásoknál,

hiszen a jelenlegi ukrán követeléseket (a korábbi összes ukrán területről való orosz kivonulást) nem lehet tárgyalási alapnak tekinteni”.

Magyarics Tamás
Forrás: Mandiner archiv

Az NKE Amerika Kutatóintézet tudományos főmunkatársa hozzátette: 

az orosz fél részére az lehet az amerikai ígéret, hogy arcvesztés nélkül le tudják zárni ezt a háborút, 

hiszen ha az orosz minimálcélt nem tudják elérni, akkor ez a hatalmas erőfeszítés, áldozat, amelyet az orosz hadsereg meghozott, eredmény nélkül járt. „Az lenne elfogadható az oroszok számára, ha az ukránokat rá lehetne venni arra, hogy a Krímről mondjanak le, formálisan tartsanak egy népszavazást Donyeck és Luhanszk területen, és akkor az oroszok azt mondhatnák, hogy a különleges katonai művelet eredményt ért el” – szögezte le a szakértő.

Arra a kérdésre, hogy ennek ismeretében van-e oka Zelenszkijnek tartani a várható Trump-féle „rendezéstől", Magyarics Tamás azt válaszolta: 

az Egyesült Államoknak nem érdeke, hogy Oroszország megerősödjön, és Ukrajnának is engedni kell, 

tehát minden orosz követelés teljesülését Trump sem fogja hagyni, mindkét félnek fel kell adni valamit a követeléseiből. „Zelenszkij arra tette fel a politikai karrierjét, hogy az ukrán követeléseket végrehajtsa, és ha nem kap határozott ígéretet a NATO-tagságra, vagy valamilyen nagyon komoly biztonsági garanciát, akkor nehéz lesz elmagyaráznia az ukránoknak, miért volt ilyen hatalmas áldozatra szükség” – tette hozzá az Amerika-szakértő.

Nyitókép: Donald Trump egy kampányeseményen New Hampshire-ben 2024. január 19-én  (forrás: Timothy A. Clary / AFP)

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. január 23. 12:51
egyebkent aki allja a cehhet az dont, a kiskobold nem ugathat bele
Csigorin
2024. január 23. 12:49
ez alom, Zaporozsje es Herszon elveszteset nem neznek el Putyinnak a negy megyevel eleg vilagosan kijeloltek a minimumcelt
B_kanya
2024. január 23. 11:38
"„Az lenne elfogadható az oroszok számára, ha az ukránokat rá lehetne venni arra, hogy a Krímről mondjanak le, formálisan tartsanak egy népszavazást Donyeck és Luhanszk területen, és akkor az oroszok azt mondhatnák, hogy a különleges katonai művelet eredményt ért el” – szögezte le a szakértő" Ez 2021 decemberében lett volna elegendő. A "szakértő" nem igazán érti, hogy most már Harkov, Nyikolájev és Ogyessza státusza a kérdés területileg, politikailag meg nemhogy a NATO, de az EU tagság jóváhagyása orosz részről a maradék fuckrajnának. Meg az, hogy hány EZER arcot adnak ki a donyecki bíróságnak. Plusz, hogy hány tízezer orosz (esetleg kínai) MEGFIGYELŐ legyen a maradék hoholisztánban a leszerelést ellenőrizni - és ekkor még nem MEGSZÁLLÓ csapatokról beszélünk.
mai nap
2024. január 23. 08:57
“ Zelenszkij arra tette fel a politikai karrierjét…” A mijét? Attól, hogy most jó árat fizet ezért az országa, nem lett politikus. Ha az lett volna, talán a háború sincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!