Folytatódnak a tüntetések napjai Németországban: meghátrál a baloldali kormány?

2024. január 11. 09:35

Három tüntetős nap után a berlini kormány meghívta tárgyalni a német gazdák vezetőit.

2024. január 11. 09:35
Farmers' Vigil During The Large Protest In Front Of The Brandenburg Gate
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Negyedik napja tartanak a gazdatüntetések Németországban. Az útlezárásokkal, traktorfelvonulásokkal és nagyvárosi tüntetésekkel zajló akciók mellett szerdától a Deutsche Bahn mozdonyvezetői is sztrájkolni kezdtek, ezért szerdán a távolsági vasúti közlekedés nyolcvan százaléka leállt Németországban, de a regionális vasutak is akadoztak. Így 

mind a közúti, mind a vasúti közlekedés megnehezült a sűrűn lakott, máskor is dugóktól hemzsegő európai nagyhatalomban.

Míg a gazdák a német mezőgazdaságnak juttatott támogatások és kedvezmények tervezett eltörlése ellen tüntetnek, addig a mozdonyvezetők kevesebb munkaidőt szeretnének ugyanakkora bérért.

A tüntetések negyedik napjának reggelén arról szólnak a hírek, hogy a német szövetségi baloldali-liberális kormány hétfőre tárgyalni hívta a tüntető gazdák vezetőit. Olaf Scholzék eddig azt hangsúlyozták, hogy a megszorító csomagot végre kell hajtani, mivel a német alkotmánybíróság tavalyi döntése, ami megtiltották a klímaalap pénzeinek átcsoportosítását, nem tesz más megoldást lehetővé.

Most a kormány a mezőgazdaság jövőjéről, az agrárium gazdasági kilátásairól szeretne tárgyalni a gazdákkal.

A tárgyalás időpontja, hétfő egyébként egybeesik a gazdák tüntetéssorozatának tervezett csúcspontjával, egy nagy berlini tüntetéssel.

Addig is tovább akcióznak a német gazdák. A keletnémet Mecklenburgban több autópályalejáratot blokkoltak a traktorjaikkal, ahogy folytatódtak a forgalomlassító traktoros felvonulások is.

Olaf Scholz német kancellár a tervek szerint csütörtökön a keletnémet Cottbusba megy, hogy felavasson egy vasúti üzemet. 

A szocdem politikus, mondhatni az oroszlán barlangjába megy ezzel,

mert egyrészt dühös keletnémet gazdák várnak rá tüntetéssel, másrészt pedig épp az országos sztrájk közepén leledző német vasútipari dolgozók közé megy.

Scholz ugyanakkor Cottbusban valóban találkozni is akar a helyi gazdák vezetőivel, hogy a kialakult helyzetről tárgyaljon velük.

A gazdákhoz közelebb álló politikusok eközben kompromisszumokat javasolnak. A mecklenburgi agrárminiszter, Till Backhaus azt szorgalmazza, hogy előbb meg kell teremteni a gazdák számára is az energiaátállás lehetőség, erre időt kell hagyni nekik, és csak utána történjen változás a támogatási rendben. Szerinte előbb csak 10 százalékos csökkentésre van szükség az agrárdízel támogatásában, és majd 2027 után vezessék csak ki a támogatást.

A szintén keletnémet Szász-Anhalt tartomány kormányfője, Reiner Haseloff CDU-politikus a gazdák mellé állt,

és azt sürgeti, hogy Scholz közvetlenül tárgyaljon a tüntetők vezetőivel. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a gazdák évtizedek óta nagy bürokratikus terhekkel és folyamatos változtatások bonyodalmaival kell, hogy együtt éljenek.

A társadalmi elégedetlenséget látva a kormány legutóbb már engedett a dízeltámogatások megszüntetéséből, már most azt ígérik, hogy csak lépcsőzetesen vezetnék ki. A gazdák szövetsége azonban ezt nem tartja elegendő engedménynek.

 

Nyitóképen: traktoros gazdák tüntetése a berlini Brandenburgi kapunál (Marten Ronneburg / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
petronius50
2024. január 11. 14:31
Kiszámolta valaki, hogy ez a kis "leállás" mekkora gazdasági kárt okoz Németországban?
atti64
2024. január 11. 12:26
OLAFOT KÖSSETEK A TRAKTOR UTÁN, MAJD LESZ REND UTÁNA!
bondavary
2024. január 11. 10:49 Szerkesztve
Olaf Scholz a megszorítást kezdhetné Ukrajna támogatásának elhagyásával. Amit USA parancsra minden, Németországot érintő hátrány ellenére folytat.
falcatus-2
2024. január 11. 10:45
Orwell: "Egy uralkodó csoport négyféle módon bukhat meg. Vagy legyőzik kívülről, vagy annyira ki nem elégítően kormányoz, hogy a tömegek fellázadnak ellene, vagy megengedi, hogy erős és elégedetlen középső csoport jöjjön létre, vagy pedig elveszti önbizalmát és a kormányzásra való képességét" Ebből már 3 is körvonalazódik. A legveszélyesebb számukra egy "erős és elégedetlen középső csoport" ezért jött nagyon rosszul a gazdák felzúdulása az AFD-vel történő leszámolás megindítása közben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!