Evakuálásra szólított fel Zelenszkij, de nem az orosz támadás miatt – mutatjuk, mi van a háttérben

2024. január 17. 18:50

„Minden civilnek világosan meg kell értenie, hogy az orosz határ közelében tartózkodni veszélyes” – hangsúlyozta a haderő parancsnoka.

2024. január 17. 18:50

Az ukrán haderő felszólította az észak-ukrajnai Csernyihiv és Szumi megyék orosz határmenti térségeinek lakosait, hogy saját biztonságuk érdekében, valamint azért, hogy az ukrán hadsereg hatékony támadásokat tudjon végrehajtani az orosz erők ellen, hagyják el településeiket – közölte Szerhij Najev, a haderő parancsnoka szerdán a Facebookon.

„A harcok civilek és katonák halálához, elfogásukhoz és egész határ menti falvak és városok pusztulásához vezethetnek.

 Minden civilnek világosan meg kell értenie, hogy az orosz határ közelében tartózkodni veszélyes. 

A katonai adminisztráció minden nap ugyanúgy megoldja a lakosok evakuálását ezekről a területekről, mint Ukrajna keleti és déli részének frontvonal menti településeiről. Zajlik a háború, és ahhoz, hogy az ukrán hadsereg tüzelni tudjon és megsemmisítse az ellenséget anélkül, hogy kárt tegyen polgárainkban, minden tudatos ukránnak hallgatnia kell a katonai vezetés tanácsaira” – hangsúlyozta a parancsnok. Hozzátette, hogy az orosz erők naponta támadják Szumi és Csernyihiv megye határ menti vidékeit.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter a Facebookon közölte: telefonon beszélt amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal, akit tájékoztatott a fronton kialakult helyzetről, és beszélt neki az ukrán légierő sikereiről, külön kiemelve, hogy a napokban lelőttek egy orosz A-50-es repülőgépet az Azovi-tenger felett.

Újabb csapásokat mértek Herszonra, akadozik az áramellátás Harkivban

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója arról adott hírt a Telegramon, hogy az orosz erők csapást mértek a megye székhelyére, Herszon városra. Eltaláltak egy garázst, amelyben az előzetes információk szerint egy ember életét vesztette, egy másik pedig megsérült. Olekszandr Harlov kormányzóhelyettes egy tévéműsorban elmondta, hogy az orosz dróntámadás következtében 58 ház maradt fűtés nélkül.
Az energetikai minisztérium közlése szerint a keleti országrészben lévő Harkiv városában orosz rakétatámadás nyomán 43 háztartásban és nyolc vállalatnál szakadt meg az áramellátás, 170 fogyasztónál pedig a gázszolgáltatás.

Az ukrán védelmi tárca által létrehozott Nemzeti Ellenállási Központ szerdai sajtótájékoztatóján elmondták, hogy

Oroszország legalább 50 ezer munkavállalót hozott az általa megszállt Azovi-tengerparti Mariupol kikötővárosba

az ország elmaradott régióiból és közép-ázsiai országokból. Beszámolójuk szerint jelenleg legfeljebb feleannyian élnek az ideiglenesen megszállt városban, mint az invázió előtt, ezért az orosz hatóságok Oroszországból és Közép-Ázsiából telepítenek be új lakókat munkavégzés és a megmaradt ukrán lakosság asszimilálása céljából.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai jelentése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége egy nap alatt mintegy 730-cal 372 820-ra nőtt. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett 13 orosz harckocsit, tíz tüzérségi rendszert és hét drónt.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: NINA LIASHONOK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2024. január 18. 09:07
"Minden civilnek világosan meg kell értenie, hogy az orosz határ közelében tartózkodni veszélyes...." Az meg sem fordul a fejében, hogy a veszély ellenére valamire, vagy valakire várnak?
Dixtroy
2024. január 18. 08:50
"Minden civilnek világosan meg kell értenie, hogy az orosz határ közelében tartózkodni veszélyes." Na, ha már elismertétek, hogy az a határ, akkor már csak békét kéne kötni és ennyi.
lazio154-2
2024. január 18. 08:01
Új harceljárás van kialakulóban. Nem lesz többé véres városi harc. Az arcvonalak a szokásostól eltérően nem 0,5-1 km. es senkiföldje vállasztja el egymástól, hanem a 100 mm és az alatti ágyuk lőtávja 15-20 km. Ennek a sávnak tisztának kell lenni, hogy minden mozgás észlelhető legyen. A kitelepítendő két város a senki földje részébe esik. Közösen fogja elpúsztítani az orosz és ukrán tűzérség. A sávot mindkét fél drónokkal felügyeli.
B_kanya
2024. január 18. 07:25
antal-jozsef-2 2024. január 17. 19:03 "HÉ, CSICSKA, UNIÓS MAGYAROK! HALLOTTÁTOK?" Záhonynál útlevelet leadni, mehetsz Krím felé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!