Akik inkább kihagyják a háborút: így él Monacóban az ukrán elit

2024. január 19. 06:04

„Monaco-zászlóalj” – így gúnyolja az ukrán köznép a Nyugat-Európában héderelő, egyébként minden emberi számítás szerint hadköteles elitjüket. De mi az a Robin Hood-elv?

2024. január 19. 06:04
ukrán oligarcha Monacoban
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

„Hogy mi a Robin Hood-elv? Hát: elveszik a gazdagoktól a behívókat, és szétosztják a szegények között” – csengenek a fülembe egy informátorom korábbi szavai az ukrajnai sorozásokkal kapcsolatban. Bár természetesen sem az ukrán, sem az orosz forrásoknak nem érdemes teljes hitelt adni, amikor saját és a másik fél veszteségeiről esik szó, egy biztos: a háború malma százezerszámra őrli fel az emberi életeket. Nem véletlen az igyekezet mindkét oldalon arra, hogy valahogyan pótolják a veszteségeket a frontokon és a támogató személyzetben is.

Ukrajnából ugyanakkor „hiányzik” legkevesebb hatmillió civil, köztük több mint félmillió hadköteles férfi.

Egy korábbi cikkünkben már kiveséztük, hogy az elmenekült „emberanyag” milyen égetően hiányzik például az ukrán hadseregből – akár száz (!) dandárt is fel lehetne belőlük állítani. Most annak járunk utána, mi a helyzet a háborút Nyugat-Európa riviérákon kibekkelő ukrán elit tagjaival, akiket az ukrán köznép ez alapján gúnyosan csak „Monaco-zászlóaljként” emleget.

Miközben ugyanis Ukrajnában gőzerővel folyik a sorozás, igen komoly feszültségeket szült, hogy a különféle oligarchák és a felsőközéposztály valahogy mindig másnak passzolta a lehetőséget, hogy meghaljon a fronton – ezt nevezte informátorunk „Robin Hood-elvnek”.

Százmilliós kocsik, luxusélet

Pedig a gazdagok és tehetősek korántsem rejtőzködnek. 

Legárulkodóbb jel például az autójuk.

Elég valószínű, hogy az elmúlt két évben – különösen a háború kitörése, 2022. február 23-a utáni első időkben – sokaknak hazánkban is szembeötlött, milyen sok ukrán rendszámú felsőközép-kategóriás, vagy olykor luxusautó parkol itt-ott a pesti belvárosban. Trend volt, hogy bár tíz ukrán rendszámú kocsiból kettő a magyar autópark alját sem súrolja, nyolc viszont gyakran többet ért, mint a lakások a házban, ami elé leparkolt.

Persze, menekült nem csak szegényen lehet az ember, sokaknak ez lehetett az egyetlen mozdítható nagyobb értékű vagyontárgya, nyilván nem hagyja hátra az oroszoknak, így az érkezőknek kijáró szolidaritás egyben diszkréten kerülte is a kérdést, ami a luxusjárgányokat illeti; célkeresztbe inkább az orosz hipergazdagok vagyona került a legtöbb államban.

Aztán ahogy telt-múlt az idő, az európai szolidaritás kissé mérséklődni kezdett – és hogy csak a kocsiknál maradjunk, például Svájc egy idő után közölte

luxusautós (kb. 15 millió forintnyi érték fölött) menekülteknek nem jár emelt szociális (!) segély.

Ezt is ajánljuk a témában

Ez alapján mondjuk Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek sem feltétlenül járna, aki egyből hat felsőkategóriás járgány tulajdonosa mintegy 590 ezer dolláros listaáron – kb. 200 millió forint –; de ismert színészként, producerként ez még simán származhat az akkori gázsijaiból.

Pezsgő és kaviár

A gazdagok leggazdagabbjai körében a bombát az ukrán kormány szócsöveként funkcionáló Ukrayinska Pravda 2022 nyári riportfilmje robbantotta, amely éppen azzal indított: nehéz úgy Monacóban vagy a francia Riviérán megfordulni, hogy öt percen belül ne fusson bele az ember egy-egy ukrán luxusjárgányba.

A lap háromrészes anyagában egy sor ismert ukrán oligarcha nem is igazán titkolt búvóhelyét fedte fel: Grigorij és Igor Szurkiszt, a Dinamo Kijev tulajdonosát a családjával, akik évi kétmillió euróért bérelnek egy lakást Monte-Carlóban, 

és 17 millió dollárt jelentettek le a magyar határon, amikor elhagyták hazájukat;

 Vadim Jermolajevet, Ukrajna 45. leggazdagabb emberét, pontosabban a Bentley-jét, dnyiprói rendszámmal (itt nagyon súlyos orosz támadások zajlottak).

Ezt is ajánljuk a témában

Találtak egy vadonatúj, kb. 300 ezer dolláros (110 millió forintos) Mercedest is harkivi rendszámmal (a várost folyamatosan bombázták az oroszok), amelyik a városban található exkluzív Buddha Barba tartott, szintén a politikus-üzletemberhez tartozott. És így tovább, repkedtek a nevek, olykor Ukrajnában keresett oligarcháké is, mint Rinat Ahmetov, Igor Abramovics, Viktor Pincsuk, Dmitro Firtas, akik testőrök és bármiféle gond nélkül dúskáltak a monacoi, francia riviérai luxusban családjukkal egyetemben, Aston Martinokon és Porschékon száguldozva, miközben

sokan közülük olyan településeken töltöttek be politikai vezető funkciókat, vagy olyan körzetekből valók voltak, amelyek éppen orosz támadás alatt álltak.

De láthatóan őket ez nem zavarta „Nizzában több ukrán rendszámú autót látni, mint svájcit” – állapítja meg a riport. Azóta több rész is készült, legutóbb tavaly ősszel, ahol a „London Battaliont” vette górcső alá a lap. A Pravda természetesen az ellenzéki vezetőkre, oligarchákra utazott – előszeretettel véve célkeresztbe az Ukrajnában ilyen-olyan okokból betiltott tizenegy ellenzéki párt kulcsfiguráit –, miközben nyilván a kormányhoz kötődő körökből is találni hasonló ügyeket. 

Az ukrán sajtó azonban a hadicenzúra logikájával működik, 

az efféle információkat általában orosz propagandának szokás minősíteni, a nem megfelelő kéréseket feltevő sajtó eleve ki van tiltva például az elnöki sajtótájékoztatókról – s nyilván tény, hogy az oroszok sem szívbajosak a témában álhíreket terjeszteni. Bár az is igaz, hogy az ukrán kormánykörök belföldön is meg tudják úszni a mozgósítást, így náluk inkább a korrupció a legakutabb probléma, amely összképet a kormány időnként látványos intézkedésekkel igyekszik javítani.

Mindenesetre a „Monaco Battalion”-ügy kirobbanása után az ukrán hírszerzés nem más, mint a Pravda listája alapján (!) kezdett el nyomozni 84 ukrán oligarcha kapcsán. A Pravda pedig folytatta nyomozását hasonló ügyekben – például volt ukrán képviselő veje után, aki szintén a tilalom ellenére hagyta el az országot és egy orosz oligarcha házában bukkant fel; és így tovább.

És így érkezünk el napjainkhoz: Zelenszkij annak rendje és módja szerint tavaly december végén elnöki rendeletben 

mintegy kétszáz cég és magánszemély ellen rendelt el különféle szankciókat,

amelyek székhelye az oroszok által megszállt területeken vannak. Ezek vagyonbefagyasztást, a tőkekimenekítés megakadályozására szolgáló szankciókat és számos egyéb korlátozást tartalmaznak, az egyik legismertebb célba vett figura pedig a már említett Vadim Jermalajev.

Zéró bizalom

Összességében elmondható tehát, hogy a társadalmi bizalom a vezetőkben és az intézményekben végletesen megrendült, amit a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet kutatása is alátámaszt: bár a többség (62 százalék) továbbra is bízik az elnökben, az ukrán törvényhozásban bízók aránya 35-ről 15 százalékra csökkent, a bizalmatlanoké 34-ről 61-re nőtt, a kormányban már csak feleannyian bíznak, mint 2022 decemberében (52 helyett 26 százalék).

Mint arra a The Conversation portál elemzése is rámutat, 

égető szükség lenne egy újfajta szerződésre az ukrán elit és a végletesen bizalmatlanná vált társadalom között,

amelynek kevésbé befolyásos része – az egyszeri polgárok és a kisvállalkozások – a megemelt adókat és az ilyen módon szelektív sorozásokat is megszenvedi; miközben látja, hogy a gazdagok hogyan kerülik el a frontot és az adókat egyaránt – ráadásul egyáltalán nem is titkolva kiváltságos helyzetüket.

***

Nyitókép: képkivágás a Pravda riportfilmjéből

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2024. január 25. 11:52
olajfa-0: "Lehet, hogy igaza van annak, aki szerint oda-vissza utazgatnak..." ..és oda- vissza naponta ötezerszer átússzák a Tiszát, természetesen víz alatt ?
olajfa-0
2024. január 20. 16:11
Valaki meg tudja mondani, hogy név szerint kik léptek be MO-ra közel két év alatt? A hivatalos tájékoztatás szerint általában napi 10-12 ezren jöttek. Na most ezt szorozzuk be a közel két év napjainak számával, már ez több mint 8 millió. És sokan, még többen léptek be más országokon keresztül Európába. Ezek után azt írják kb. 6 millió ukrán tartózkodik az Eu-ban. Akkor valami nem stimmel a számokkal. Lehet, hogy igaza van annak, aki szerint oda-vissza utazgatnak. Ezeknek mindent lehet? És senki nem hívja fel erre a figyelmet? Azt már meg sem merem kérdezni, vajon tudják a hivatalos szerveink hányan és kik tartózkodnak jelenleg Mo-on? Mert például én szeretném tudni.
ügyvéd
2024. január 19. 19:18
Kijafax menne megdögleni zseléért a frontra? Ki nem lógna meg ha tehetné?
RPéter10
2024. január 19. 12:26 Szerkesztve
Saját tapasztalat ,eheti. Megyünk az oviba a lányunkért,h elhozzuk.Kijön,ötözik,várunk.Jön egy apa.Leveri a rajzokat,ami a gyerekek szekrényének a tetején van.Nem veszi fel. Kérdezem a lányunkat,hogyan hívjak a kislányt,akivel mennek a szekrényükhöz.Válaszol:Kátyja. Én:aha..ez is egy bunkó ukrán. Az asszony csititgat. Mondom neki,h a másik ukránnak reggel megfogtam a bejárati ajtót,h ne kelljen bekaputelefonálnia és várnia míg kinyitjak neki és a lányának. Az se megköszönni,se köszönni nem tud. Több,mint 1 éve ide járnak.... Nálunk az alap,ha vhova elutazunk akkor az adott orszag nyelvén 3 napszaknak megfelelő köszönést megtanuljuk és a köszönömöt is. Ezek akarnak belépni az EUba? És ezeket várják? Ne röhögtessenek! Írom ezt úgy,h megértem h nem akar meghalni egy korrupt rendszerért és nem akarja h a gyereke apa nélkül nőljön fel. DE a bunkóságot nem értem meg és nem tudom elfogadni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!