A Tusk-kormány fékezhetetlen, ha jogsértésekről van szó

2024. január 19. 21:20

Úgy tűnik, Tuskék a sajátos mércéjük alapján határozzák meg a jogállamiság keretét, vagyis egy olyan jogintézményként tüntetik azt fel, amely minden alkotmányos hagyománynak ellentmond.

2024. január 19. 21:20
null
Lajkó Fanni
Vendégszerző

A szerző az Alapjogokért Központ elemzője

Tusk közintézmények átalakítására tett erőszakos kísérletét nemcsak lengyel állampolgárok százezrei elégelték meg, de az ellenzék is mindent megtesz jogi értelemben, hogy megmutassa:

Tusk nem építi, hanem leépíti a lengyel demokratikus jogállamot.

Ezzel szembeszállva, a Jog és Igazságoság Párt (Pis) az alkotmánybírósághoz fordult. Az alkotmánybírák egyértelműen kimondták: az állami média felszámolására tett erőszakos lépés alkotmánysértő. Hiába foglalja el a legmagasabb helyet az Alkotmány a lengyelországi jogforrások hierarchiájában, Tuskékat ez nem érdekli. A kulturális miniszter egyenesen úgy nyilatkozott, hogy „nincs jogi jelentősége” a döntésnek. Úgy tűnik, Tuskék a sajátos mércéjük alapján határozzák meg a jogállamiság keretét, vagyis egy olyan, saját szájízre alakítható jogintézményként tüntetik azt fel, amely minden alkotmányos hagyománynak ellentmond.

A jogállamiság fogalmába beletartozik a fékek és egyensúlyok megléte, azonban a Tusk-kormány fékezhetetlen, ha jogsértésekről van szó.

Andrej Duda elnök Vera Jourovához, az Európai Bizottság egyik alelnökéhez fordult az ügyben, aki válaszul sajnálatát fejezte ki, hogy az Európai Unió médiaszabadságról szóló törvénye még nem lépett hatályba, mivel az arra szolgál, hogy az EU beavatkozhasson olyan esetekben, ahol a média átláthatósága veszélybe kerül.

Brüsszel megoldása tehát nem más, mint hogy átvegye az irányítást a tagállamoktól különböző belpolitikai kihívások során.

Ez a brüsszeli stratégia azonban csak egy újabb eszköz a további központosítás és hatáskör-elvétel érdekében, amiben a jól kiképzett Tusk minden bizonnyal partner lesz.

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2024. január 21. 02:10
Ha valaki én nem támogatom a magyar szarkapitalizmust azzal és legitimálom, hogy szavazok - éppezért képes vagyok a zobjektívabb sezemléletre is , a közmédia kormányváltás esetén itthon mindig 1000 %-ban átkerül az új kormány irányítása alá és annak szócsöve lesz, ezért nem értem minek kell hiszterizálni a lengyel helyzettel az itthoni fidesz birkákat.
FeketeFehér
2024. január 20. 18:14
Eddig összesen csak annyi történt, hogy kibaszták az előző kormány által odahelyezett seggnyalókat a közmédia éléről, meg letartóztattak két bűnöző politikust. Ez mondjuk a nagy semmi. Lengyelország meg nem háborog. :))))
Lajoss
2024. január 20. 12:23
Bizony nem egyszerű megtisztítani a lengyel közéletet a korábbi disznóságoktól…a párttévéből újra köztévét létrehozni…stb…
states-2
2024. január 20. 07:38
Jaruzelski elégedetten dörzsöli a kezét a komcsi mennyországban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!