A Sárkány éve

2024. január 15. 11:17

Amerikának, mint globális birodalomnak a menetrendszerű összeomlása önmagában is nagy dráma.

2024. január 15. 11:17
U.S. President Biden visits Las Vegas
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Amerikának, mint globális birodalomnak a menetrendszerű összeomlása (akárcsak az elmúlt öt évszázad ezt megelőző birodalmaié) önmagában is nagy dráma, de a modern nyugat egész létszerveződési módjának közelgő összeomlása ennél is nagyobb és az egész emberi létezést átható tragédia. Legfőképpen azért, mert a világ szellemi értelemben teljesen felkészületlen ennek a következményeire. Nincs semmiféle elméleti talapzata egy az eddig kényszerűen követett »nyugatosság« alternatíváját jelenteni képes létszerveződési módnak, így a legvalószínűbb forgatókönyv a káosz további elmélyülése.

Az egyetlen vigasztaló eleme ennek az eléggé vigasztalannak tetsző helyzetnek, hogy e globális örvénylés egyetlen lokalitás számára sem teszi teljesen lehetetlenné azt, hogy gyakorlatias és kreatív lét-kísérletekkel próbálja üzemeltetni az üzemeltethetetlent. A 2024-es év két választása számos tanulsággal szolgálhat arra nézve, hogy a lokalitásoknál nagyobb léptékű társadalmi aggregátumokban van-e bármilyen esély, megmutatkozhat-e bármilyen jel a reménykeltő irányú változásokra. Az egyik az Európai Parlamenti választás, a másik az amerikai elnökválasztás.

Nem nagyon lehet persze illúziónk, mindkét választás a narratívák háborújának kaotikus örvénylései közepette zajlik majd, hisz a dolgok néven nevezésére aligha nyílik tér. De hogy a dolgok néven nevezésére irányuló szándékok egyáltalán képesek-e megmutatni magukat, meddig s miként jutnak el a dolgok kimondásáig az sok tanulsággal szolgálhat.

Az egyre nyilvánvalóbb, hogy Kína, mint a »nem-Nyugat« meghatározó entitása egyre fontosabb szerepet játszik majd e végzetesnek látszó történelmi zsákutcából való békés kihátrálásban. A legmélyebb paradoxon Kína és az egész »nem-Nyugat« számára az, hogy éppen a nyugat létszerveződési elveinek elképesztő sikerességű megvalósításával jutottak el a Nyugattal való lételméleti mélységű szakításig. Hogy erre a soha nem látott mélységű paradoxonra milyen válasz születhet egyáltalán, azt egyelőre nem tudjuk. De hogy a keleti Sárkány elmélyült bölcsességére nagy szükség lesz 2024-ben abban egészen biztosak lehetünk.”

Nyitókép: Tayfun Coskun / ANADOLU / Anadolu via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2024. január 16. 09:22
Örvendezzünk csak, maradt még néhány évünk! Nosza, gyorsan fogyasszuk el a maradék jövőt! "fenntarthatóság már nincs, csak fenntarthatatlanság van. A globális ipari civilizáció lejtmenetbe kapcsolt, és gyorsuló sebességgel halad az összeomlás felé. A nemzetközi gazdasági rendszerek összeomlása persze nem egyenlő az azonnali lokális összeomlással, de sajnos előbb-utóbb elvezet hozzá."
lacika-985
2024. január 15. 18:02
Amerika ha bukik az a világnak csak a jót hozza el . Vele buknak azok is akik karmaikba tartották Amerikát . Aki 2024-ben nem tudja hogy a globális háttérhatalom az aki mindenre is rá akarja/ akarta tenni a kezét az az emberiség rákfenéje .. Vesszenek minél hamarabb - annál jobb nekünk . És igen sokunk sajnálni fogja őket - pont annyire amennyire ők sajnálnak / sajnáltak minket --SEMENNYIRE -
Akitlosz
2024. január 15. 16:15
Nem fogja a világ megsiratni, Magyarország sem.
Töki
2024. január 15. 16:09
Bogár Úrnak teljesmértékben igaza van!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!