Vérfürdő, halott civilek, lefejezett babák – tombol a sátán, de a végső győzelem nem lesz az övé

2023. december 20. 05:55

Ne legyünk álszentek: akkor is vereséget szenved a jó, amikor egy hajléktalant látva elfordítjuk a fejünket.

2023. december 20. 05:55
Vágvölgyi Gergely
Mandiner

Az idei év cseppet sem volt békésebb, mint a tavalyi. Döbbenet, hogy lassan hozzászokunk: háború pusztítja Európát több szempontból is. Időnként még felkapjuk a fejünket némely hírre, például ha a Szentföldön is brutális vérfürdő veszi kezdetét; aggódunk, ha Tajvan körül megnő a cirkálók száma, de már csak sóhajtunk egyet, ha azt olvassuk, hogy valahol Dél-Amerikában szomszédja területének nagy részét egyszerűen csak annektálná egy diktatúra.

Eközben továbbra is intenzíven működnek a különböző terrorcsoportok, nyáron erőszakhullám söpört végig több Nyugat-európai nagyvároson, a békét előmozdítani hivatott világszervezetek pedig olykor mélyebben foglalkoznak a woke-politika programjának erőltetésével, mint alapító okirataikban foglalt nemes céljaikkal.

Körbetekintünk, s megrettenünk egy kicsit. Tombol a sátán. 

Tisztában vagyok azzal, hogy gondolataimat egy világi-közéleti lap „hasábjaira” írom, s így azzal is, hogy olvasóközönségem egy része a fejét fogja, amiért egyáltalán feltételezem az ördög létezését (Istenét még csak-csak hajlandó elfogadni). Létezik azonban objektív igazság, amely rendezi az életünket, s amelyet tanácsos elfogadnunk, ennek pedig része az is, hogy Istennel szembehelyezkedve van egy borzalmas erő, amely vesztét akarja mindennek és mindenkinek, akinek köze van a jóhoz, s különösen nekünk, akik istenképmásiságunk által oly kedvesek vagyunk a Teremtőnek.

Legnagyobb trükkje talán, hogy tagadja önnön létezését, s már ezzel tömegeket csal meg ő, a hazugság atyja, aki „gyilkos volt kezdetektől”. 

Gyilkos, hazug, vad – és tombol. Az első szükséges lépés, hogy ezt felismerjük és belássuk. Nem önmegadó belátás ez, nem, sokkal inkább ahhoz szükséges bátor tett, hogy azután megfelelő fegyverzetet öltsünk föl és ellenálljunk (lásd még: Szent Pál levele az efezusiakhoz). A cél ma is: a jó harcot megvívni, a pályát végigfutni.

Őrjöng a fenevad és pusztít mindent. Ahol háború dúl, ott látszólag ő a pillanat ura, ahol emberek ölik egymást, ő tapsol nevetve, ahol a gyűlölet kerekedik felül, ott ő diktálja a tempót. De nem legyinthetünk minderre azzal, hogy ez „ott” van, mi meg „itt”. 

Mert ott is tombol, ahol közöny fogadja mindezt, ahol a háborús hírekre, a brutalitásról szóló tudósításokra csak kattintunk, de aztán nem imádkozunk. Ahol a politikusok és szürke eminenciások újabb fegyverüzleteket kötnek, ahol békéről beszélve háborút szítanak, ahol pénzelik az erőszakot. Ahol a gyűlölet erősebb, mint a szeretet. 

Tombol mindenhol, ahol el akarják pusztítani az embert – és Istent.

 

És ne legyünk álszentek egy percig sem: amikor elfordítjuk a fejünket egy hajléktalant látva, amikor legyintünk a bűnstruktúrák láttán, mondván: úgysem tehetünk semmit, vagy amikor nem adjuk meg a munkásnak a neki járó bért (és munkakörülményeket), amikor lenézzük a másikat, amikor érvelünk az eutanázia és az abortusz mellett, olyankor mi magunk is rombolunk. 

Ugyanakkor, ha csak ennyit írnék, nem vallhatnám magam kereszténynek, akkor sem, ha minden betű egyezik az egyház tanításával. Azért nem, mert nem a teljes igazságról esett eddig szó, sőt, az örömhír még csak nyomokban sem jelent meg eddig háromezer karakter során. Mindaz, amit eddig leírtam, semmi Ahhoz képest, Akire várunk.

Advent utolsó napjaiban, karácsony közeledtével egyre nagyobb a vágy a szívünkben, hogy bennünk, a szívünkben is „megszülessen” Jézus és az ő győzelme. 

Ő az, aki legyőzi a halált, láncokat tör ketté, akinek fényessége betölt mindent, aki megszabadít és meggyógyít. 

Minket magunkat és környezetünket, kapcsolatainkat és közösségeinket. A végső szó pedig az övé, a szeretet diadala lesz. 

Ezért hát, amikor körülnézünk a világban és esetleg az is lehangoló, amit majd 2024-ben látunk magunk körül, ne csüggedjünk egy pillanatra sem, csak tegyük bátran és önzetlenül a dolgunkat. Hittel és bizalommal.

Nyitókép: képernyőfotó

Ezt is ajánljuk a témában

Venne-e Jézus vászontáskát noÁrtól?

Egészen nagyszerű, hogy a Heti Válasz mellett még a Nyugati Fény is a keresztény értékrend mibenlétéről értekezik advent idején. Francesca Rivafinoli írása.

 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2023. december 20. 20:43
Sosem értettem, hogy minden oldalon megvannak a szorgalmas idióták. Akik nem veszik észre, hogy már rég a rezignáltságot fokozzák. Persze valamiért mindenhol ezért fizetik őket, csak azt nem értem hogy nem veszik észre hogy értelmetlenül, kontraproduktívan. Ahogy Ukrajnából elege van az embereknek, épp úgy elege van Izraelből is. Sőt, az utóbbiból pont az előző túltolása miatt lett sokkal hamarabb elege. Ha holnap az USA és Kína kezdene háborúba, arra már csak legyintenénk, leszarnánk. Élni kell tovább az életünket és kész. Mindenki más meg bassza meg!
lististerc
2023. december 20. 18:23
Megélhetési keresztény...még nem láttam a SPARban az adománygyűjtók között se, nemhogy templomban.
Uztu
2023. december 20. 17:31
Jaja meg a babát is kieszik a nők hasából
MaBaker
2023. december 20. 15:20
A jóédes anyádat Gergőke, hogy bele kellett keverned a csecsemőfejezős hoax-ot ebbe a cikkbe is. Fel kéne jelenteni téged álhírterjesztésért! Épp ez a poén az egészben, hogy a sátán valószínűleg inkább a számolatlan népirtásnak örül, mint "piti" párszáz zsidó megölésének. Temeg felülsz a népirtók vonatára, mert elterjesztettek egy irgalmatlan hoax-ot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!