Újabb ügyben követte a magyar példát Ausztria

2023. december 19. 12:34

A Die Presse szerint az osztrák kormány ugyanazzal a módszerrel lobbizott sikeresen, hogy a Raiffeisen Bank lekerüljön az orosz-ukrán háború nemzetközi szponzorainak listájáról, amivel a magyar kormány is elérte célját az OTP Bank esetében.

2023. december 19. 12:34

Az osztrák kormány sikeresen lobbizott az Európai Unióban annak érdekében, hogy a Raiffeisen Bank lekerüljön az ukrán feketelistáról, amelyen a háború nemzetközi szponzorai szerepelnek – írja a Die Presse. A lap megjegyzi, ezzel a lépéssel az osztrák kormány Orbán Viktor példáját követte, aki szintén az Oroszországgal szembeni szankciók vétózásával fenyegetve érte el, hogy az OTP Bank is lekerüljön a listáról.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem ez az első eset, hogy az osztrákok ugyanazt az utat járják, mint Magyarország:

az Európai Unió diplomatái egyenesen úgy látják, hogy az elmúlt hónapok legfontosabb kérdéseiben, például az ukrajnai és izraeli háború ügyében Magyarország és Ausztria ugyanabból a kottából játszik.

A Politico szerint ez ijesztő jövőképet fest Brüsszelben, mert Ausztria befolyását növeli, hogy jóval erősebb gazdasággal rendelkezik, mint Magyarország, így nagyobb problémát jelentene, ha kiválna a szoros nyugat-európai együttműködésből.

Márpedig egyre több a közös pont Budapest és Bécs között, például Bosznia-Hercegovina EU-tagsága, de az is sokatmondó, hogy a jelenleg legnépszerűbbnek tartott kancellárjelölt, Herbert Kickl kifejezetten jó véleménnyel van Magyarországról, példaként tekint rá, sőt, bevallotta, irigykedve néz a szomszédos országra, ahol már „megvalósultak az álmai".

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Milos Miskov

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fed74
2023. december 20. 14:00
Vonyítsatok fideszes kutyák, van miért!!!! Irány a türk tanács köcsögök!!!!
Fed74
2023. december 20. 13:55
Csak ne hogy mindenben kövesse a Magyar példát Ausztria, mert akkor ő is a legszegényebb Ország lesz Európában mint mi!!! Majd felébredsz cigány barma! Ja, nem!!!!!!!!!!!
Chekke-Faint
2023. december 20. 12:01
Tommaso Mert nem a bélpesti zsidajok óhaja szerint lett miniszterelnök. Így mindjárt nem is demokratikus.
Tommaso
2023. december 19. 19:47
hé, turk! Az osztrák kormány demokratikusan lett megválasztva, Orbanisztán uralkodója - NEM.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!