Bajban Brüsszel: itt az újabb érv az osztrák-magyar szövetség mellett

2023. december 19. 09:21

Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke maximálisan tud azonosulni Orbán Viktor politikájával, és közölte, határozottan ellenzi az új Európai Unió értékének tartott domináns narratívát.

2023. december 19. 09:21

„Magyarország azt akarja, hogy a nyugat-balkáni országok gazdaságilag fejlődjenek, függetlenek legyenek, és minimálisra csökkentsék más nyugati hatalmak befolyását. Szuverenista politikát folytat, amelyen belül a Boszniai Szerb Köztársaság is mozoghat” – jelentette ki Milorad Dodik miniszterelnök az olasz La Stampa napilapnak adott interjújában. Hozzátette, szerinte ez a típusú politika garantálhatja a békét, és ezt az utat nem az Oroszországgal való együttműködés beszüntetése szabná meg.

A migrációval kapcsolatos kérdések, a nemi identitás és az ideológiák, az LMBTQ-politikák túlsúlya befolyásolja az új Európai Unió értékeiről való gondolkodást. Ez nem része a hagyományunknak, identitásunknak, kultúránknak, és határozottan ellenezzük az ilyen domináns narratívákat

– jelentette ki Dodik, aki azt is hangsúlyozta, hogy Bosznia a hagyományos Európa része, és nincs olyan modern megközelítés, ami megváltoztathatná a vallásukat vagy az életfilozófiájukat. Megjegyezte, Orbán Viktor támogatja ezt a politikát, ez pedig erősíti a szövetségüket.

Bosznia ügye azért nagyon fontos az Európai Unió szempontjából, mert az osztrákok szövetségeséről van szó, az országról, amelyet Ausztria Ukrajna „farvizén” szeretne bevezetni az EU-ba, mert egyelőre csupán tagjelölt.

Ez pedig újabb közös célt jelenthet Magyarország és Ausztria kapcsolatában, miközben Brüsszelben már egyébként is attól rettegnek, hogy erősödik a két ország szövetsége.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottoka-0
2023. december 19. 18:27
Az osztrák-magyar szövetség közös érdek. Közösen bátrabbak, erősebbek lehetünk.
omega
2023. december 19. 15:32
Egy ideje már nem hallom, hogy OV el lenne szigetelődve. De ha el is van, csak a barmoktól, az meg direkt jó.
2023. december 19. 11:36 Szerkesztve
Majrézzanak. Nem fűzök a sógorokhoz nagy álmokat, őket nagyon fogja Mammon. Ahogy félreállították az utóbbi 15 évben a nemzeti vonal politikusait Ausztriában, az elég félelmetes... Kicsi a mozgásterük.
contractor-2
2023. december 19. 11:19
És ki osztott lapot Dodiknak. Bosznia még csak nem is EU tagjelölt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!