Osztrák-magyar szövetségtől retteg az Európai Bizottság

2023. december 13. 09:44

Az Európai Unió vezetői úgy érzik, felerősödött Magyarország és Ausztria szövetsége, amire veszélyforrásként tekintenek Brüsszelben, mondván, Ausztria többek között gazdasági ereje miatt jóval nagyobb befolyással bír a kontinensen.

2023. december 13. 09:44
ORBÁN Viktor; NEHAMMER, Karl

Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdéseiben, például az ukrajnai és izraeli háború ügyében az uniós körökben azt érzik, hogy Magyarország és Ausztria ugyanabból a kottából játszik – írja a Politico, amelynek név nélkül mert csak nyilatkozni egy EU-s diplomata, mondván, nem szeretné nyíltan kritizálni európai szövetségesét. Egyébként immár Magyarország esetében is egyre gyakoribb, hogy a brüsszeli tisztviselők nem vállalják névvel a véleményüket.

Ezt is ajánljuk a témában

Bécs kritikusai azt állítják, hogy miközben Magyarország vétózza az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélyt, addig Ausztria kihasználja a lehetőséget, és a saját prioritásait igyekszik megvalósítani.

Nem áll szándékunkban Ukrajna EU-csatlakozásának útjába állni, az olyan lenne, mintha tehervonat elé lépnénk. Viszont szeretnénk a vonat végéhez csatolni Bosznia-Hercegovinát

– fogalmazott egy magas rangú osztrák képviselő. Ausztria tehát az ukránok csatlakozásának farvizén próbálja meg elérni, hogy Bosznia-Hercegovina előrébb lépjen a tagjelölti státuszból, mert az országgal fontos gazdasági és politikai szövetséget ápol.

Az osztrák és a magyar kormány egyetért abban, hogy a régió békéjének tartós megőrzéséhez szükség van arra, hogy a Balkánt bevonják az Európai Unióba – a két ország erősödő szövetsége pedig a Politico szerint ijesztő jövőképet fest Brüsszelben. A szerző úgy látja, Ausztria befolyását növeli, hogy jóval erősebb gazdasággal rendelkezik, mint Magyarország, így nagyobb problémát jelentene, ha kiválna a szoros nyugat-európai együttműködésből – tegyük hozzá, az Európai Bizottság fele momentán a nyakát töri, hogy megállapodhasson Orbán Viktorral.

Ezt is ajánljuk a témában

Bár a Politico felvetésére egy osztrák tisztviselő azt mondta, csak azért próbálnak meg kijönni Orbán Viktorral, mert a szomszédos ország kormányfőjéről van szó, a lap arra is rámutat, hogy

a jelenleg legnépszerűbbnek tartott kancellárjelölt, Herbert Kickl kifejezetten jó véleménnyel van Magyarországról, példaként tekint rá, sőt, bevallotta, irigykedve néz a szomszédos országra, ahol már „megvalósultak az álmai".

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2023. december 15. 08:41
Újból elárulták a közös terveket a labancok. Ott kussolt és nyomta a gombot a labanc a hohol nácik felvételi ügyében. Szar alakok, akárcsak a ficó, az is lefosta a rüsztjét.
blanconegro
2023. december 13. 13:43
"a brüsszeli tisztviselők nem vállalják névvel a véleményüket" Igazi "demokrata" mind. Boszniát csatolni? Egy káosz állam, tele muszlimmal. Okos döntés bmeg.
fatman
2023. december 13. 13:04
majd ha a szabadságpárt lesz hatalmon, akkor foshattok csak igazán, libsi köcsögök... ha majd szétesik az EU, a Monarhiát még újjáépíthetjük...
nemecsek-3
2023. december 13. 12:18
Na az Osztráknál nem kell jobb példa arra, hogy egy fűszálért nem hajol le ha nincs mögötte osztrák érdek/haszon
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!