Trump, a globális mumus

2023. december 11. 08:53

A birodalomkiválasztó főhatalom ugyanis láthatólag még nem döntötte el, hogy mi jön az amerikai birodalom után.

2023. december 11. 08:53
null
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Trumpnak és adminisztrációjának tehát rendkívül átgondolt, de közben rendkívül rugalmas stratégiára és taktikára lenne szüksége ahhoz, hogy elkerülje Gorbacsov sorsát. Mert, hogy a történelmi feladat most már nem lehet a nagy római császároké, akik újabb évszázadra adhattak szellemi lendületet birodalmuknak, mert ebben a végfázisban már csak a Gorbacsovhoz hasonlítható likvidátori szerep maradt.

Fontos volna beazonosítani persze, hogy az Economist Trumpot démonizáló cikke valójában kinek a »megbízásából« is született meg. Ha az amerikai birodalmi elit elvakult reprezentánsai próbálkoznak azzal, hogy széthulló hatalmukat a szó szoros értelmében bármilyen áron fenntartsák, és az Economist e törekvések »megafonjaként« szerepel, az azt a feltevésünket erősíti meg, hogy a birodalom önpusztító energiái visszafordíthatatlanok. Ha viszont az írás nem az amerikai birodalmi elitek narratívájának megjelenítője, hanem a harmadik hatalmi szint, a birodalomkiválasztó főhatalom »üzenete«, akkor némileg más a helyzet.

Ez a főhatalmi szint ezzel vagy azt üzeni, hogy Donald Trump karaktere a történelmi drámai megoldásához már nem elég, vagyis az amerikai birodalomnak nívósabb likvidátort kell választania, vagy azt, hogy más lesz a feladat. Hogy mi ez a »más«, az egyelőre csak nagyon homályosan látszik. A birodalomkiválasztó főhatalom ugyanis láthatólag még nem döntötte el, hogy mi jön az amerikai birodalom után. Kína, mint hetedik birodalom újabb száz évre, százéves háború vagy „százéves béke”, vagyis olyan új békerendszer, amelynek körvonalai még nagyon bizonytalanok. Bárki lesz az elnök jövőre, kalandos évek várnak rá.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: ANGELA WEISS / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. december 13. 08:35
Trump börtönbe megy, nem a fehérházba. Már a látszatra se adnak a zsidók.
Bitrex®
2023. december 11. 22:01
"A politikában semmi sem történik véletlenül. Ha valami mégis véletlennek tűnik, azt biztos, hogy úgy tervezték meg." /F.D. Roosevelt/
altercat1
2023. december 11. 21:39
A tökfej libbantak azt is beveszik, hogy a vén hugyos bidé parancsol.
dryanwolf
2023. december 11. 15:19 Szerkesztve
"Fontos volna beazonosítani persze..." Bogár bátya valójában kinek a "megbízásából" született meg? Reméljük, hogy a soros birodalomkiválasztó-marslakógyűlés után erre is fény derül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!