Brit lap: 2024-ben Donald Trump fogja jelenteni a legnagyobb veszélyt a világra

2023. november 17. 19:43

Egyre inkább aggódik a nyugati fősodor Trump esetleges visszatérésre miatt.

2023. november 17. 19:43
null

A The Economist Előretekintés Világunkra című útmutatót jelentetett meg, amely a következő évek meghatározó eseményeit és trendjeit igyekszik előre jelezni. Ez a 38. ilyen éves kiadványa a lapnak, de még egyik számot sem határozta meg olyan mértékben egyetlen személy, mint a 2024-es évet fogja meghatározni Donald Trump.

A lap szerint a jövő novemberi amerikai elnökválasztáson egy Trump-győzelem esélye már most 50-50%.

E mögött pedig az áll, hogy több országos felmérés is megerősítette a közelmúltban, hogy a jelenlegi elnök Joe Biden több billegő államban is vesztésre áll. Az egyik ilyen kutatás szerint 

a választók 59%-a bízik Trumpban a gazdaság terén, és mindössze 37% Biden elnökben.

A jelek szerint a volt elnök ellen indított perek és büntetőeljárások csak még inkább megerősítették őt. Fontos változás, hogy évtizedek óta a demokraták támaszkodhattak a fekete és spanyol származású szavazók támogatására, viszont mára jelentős részük elhagyta a pártot. Ezáltal olyannyira kiéleztetté vált a verseny, hogy a következő 12 hónapban mindkét jelölt botlása végzetes lehet.

A lap szerint Trump esetleges második ciklusa jóval szervezettebb lenne, mint amelyen az első volt. Ennek az az oka, hogy a Republikánus párt az első ciklussal ellentétben most kezd felsorakozni a jelölt mögött.

Trump győzelme esetén bosszúállásra és gazdasági protekcionizmusra lehetne számítani.

A lap szerint Trump a legnagyobb fenyegetést saját országára nézve jelentené. Győzelme esetén Trump háborút indítana minden olyan intézmény ellen, amely eddig az útjába állt, ideértve a bíróságokat és az Igazságügyi Minisztériumot is.

Ha a következő választás után újra ő lenne az elnök, az feltehetőleg Kína hasznára lenne, hiszen az amerikai demokrácia „diszfunkcionalitása” az ő pozícióját erősítené. Ha 

Amerika globális célkitűzései alábbhagynának és csak egy nagyhatalom lenne a sok közül.

Trump protekcionista ösztönei elszabadulnának

A lap előrejelzése szerint egy republikánus választási győzelem esetén „Amerika elhagyná Európát”, ami ösztönözné Putyint arra, hogy folytassa a háborút Ukrajna ellen, illetve tovább terjeszkedne a volt szovjet országok felé, ami végzetes lenne Moldova és a Balti államok számára. 

Az amerikai nyomás nélkül valószínűtlen, hogy Izrael belső konszenzust alakítana ki a béketárgyalásokra a palesztinokkal. Számolva azzal, hogy Trump nem állna ki a szövetségesei mellett, Japán és Dél-Korea nukleáris fegyvereket szerezne. Mivel Trump azt állítja, hogy Amerikának nincs globális felelőssége a klímaváltozás kezelésében, szétzúzná és lassítaná az az ezzel kapcsolatos nemzetközi erőfeszítéseket.

Ezek miatt az előrejelzések miatt a The Economist szeint a második Trump-mandátum sorsfordító lehet, és mivel a választás olyan szoros lesz, hogy tízezrek döntik majd el, 2024-ben a világ sorsa az ő szavazataiktól függ majd.

***

Nyitókép:  Sarah Stier / Getty Images

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wombatmenhely
2023. november 20. 09:31
Trump akkor jelentene veszélyt, ha atomháborút indítana Oroszország és/vagy Kína ellen. Minden más mellébeszélés. Bár szerintem BÁRMILYEN eszközzel meg fogják akadályozni a győzelmét, így a rémhír is elméleti.
nyugalom
2023. november 18. 13:03
Bezzeg sorosek!
Cserna János
2023. november 18. 00:54
A libsik félnek Trumptól, mert már 2020-ban is hajszálon múlott, hogy maradjon az elnöki székben. Kicsit alábbhagyna a woke-őrület. A demokraták nem véletlenül álltak blm mellé, akik lángba borították az ami városok egy komoly részét egy bűnözőre hivatkozva (Floyd).
fatman
2023. november 18. 00:19
nem a világra, csak a mocskos libsi gecikre! _I_
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!