Példátlan agresszió: brit hajóra lőttek ki rakétákat Jemenből a Vörös-tengeren

2023. december 04. 06:39

Háttérben a palesztin-izraeli konfliktus és Irán állhat. Egy amerikai hadihajó nyújtott segítséget.

2023. december 04. 06:39

Három kereskedelmi hajó ellen Jemen felől végrehajtott négy rakéta- és dróntámadás semlegesítésében nyújtott segítséget az amerikai haditengerészet Vörös-tengeren szolgálatot ellátó hajója, pontosította a korábbi híreket az amerikai hadsereg Központi Parancsnoksága (CENTCOM) vasárnap, washingtoni idő szerint a délutáni órákban.

A CENTCOM közleménye szerint a USS Carney romboló a Vörös-tengert az Ádeni-öböltől elválasztó szoros térségében több segélykérést kapott támadás alá került kereskedelmi hajóktól. A részletes tájékoztatásból kiderül, hogy az amerikai hadihajó helyi idő szerint vasárnap délelőtt észlelte, hogy 

Jemen húszik által uralt területéről ballisztikus rakétát lőttek ki egy bahamai zászló alatt közlekedő brit áruszállító hajó, a Unity Explorer felé. 

A tüzérségi eszköz a hajó közelében a tengerbe csapódott.

Az amerikai hadsereg Központi Parancsnokságának közleménye megállapítja, hogy az incidensek 

közvetlen fenyegetést jelentettek a nemzetközi kereskedelemre és a hajózás biztonságára, valamint veszélyeztették a nemzetközi legénységek életét. 

Az amerikai értékelés szerint ugyan a támadásokat közvetlenül a húszik indították, de azokat 

Irán tette lehetővé 

az iszlamista fegyveresek számára.

A Fehér Ház illetékesei vasárnap annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a húszi lázadók célpontja egyetlen esetben sem az amerikai hadihajó volt. A húszi lázadók szóvivője közölte, hogy haditengerészeti egységeik egy rakétával és egy drónnal mértek csapást a Unity Explorer és a Number 9 nevű hajókra, amelyeket Izraelhez kötnek. Az illetékes ugyan nem fejtette ki, de azt mondta, hogy a hajókat azt követően támadták meg, hogy azok visszautasították a figyelmeztetéseiket.

A húszik szóvivője egyben kijelentette, hogy 

a támadások válasz voltak a jemeni nép követeléseire és a muszlim országok azon felhívására, hogy álljanak ki a palesztin nép mellett.

Novemberben a jemeni felkelők elfoglalták az M/V Galaxy Leader hajót, legénységét pedig elfogták. A húszik a kereskedelmi hajót és 25 fős legénységét arra hivatkozva kerítették uralmukba, hogy Izrael támadást indított a Hamász ellen, amely október 7-én példátlan mértékű vérengzést hajtott végre Izraelben. A Galaxy Leadert egy japán társaság üzemelteti, de brit cég tulajdonában van, amelyet egy izraeli üzletember alapított.

(MTI)

Nyitókép: FELIX GARZA / US NAVY / AFP

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uztu
2023. december 06. 09:36
Minek ment oda
2023. december 05. 00:02 Szerkesztve
Eddig lehet, hogy példa nélküli volt, de most már példásnak mondanám :D
Mich99
2023. december 04. 15:01
Azért vicces hogy egy amerikai hadihajó Afrika és Ázsia között van szolgálatban...
Kovács Ubul
2023. december 04. 10:48
Ez most közelebb volt a múltkori 17km-nél?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Ezek is érdekelhetik