„Nos, még élek” – számolt be a lefokozott konzervatív bíboros, miután kijött a Szentatyától

2023. december 29. 21:10

A 75 éves bíboros nem volt hajlandó bővebben beszélni a magánaudienciáról.

2023. december 29. 21:10

Raymond Burke konzervatív amerikai bíboros, Ferenc pápa egyik legádázabb bírálója pénteken hét év után először kapott magánaudienciát a pápától, egy hónappal azután, hogy a pápa közölte, megfosztja őt néhány vatikáni kiváltságától – olvasható a Reuters hasábjain.

A Reuters kérdésére, hogy jól sikerült-e a találkozó, Burke így válaszolt: 

Nos, még élek”.

A 75 éves bíboros nem volt hajlandó bővebben nyilatkozni a találkozóról, ami a vatikáni feljegyzések szerint az első magánaudienciája volt Ferenc pápával 2016. november 10. óta. A Vatikán a pápa hivatalos programjában szerepeltette a találkozót, de szokás szerint nem közölte, hogy miről tárgyaltak. A múlt hónapban Ferenc pápa a vatikáni hivatalnokok rendszeres osztályvezetői értekezletén közölte, hogy úgy döntött, 

megfosztja Burke-öt néhány vatikáni kiváltságától, köztük a lakbértámogatott lakástól.

A pápa szerint Burke „az egyház és a pápaság ellen dolgozik, és széthúzást szít az egyházban”.

Megy az adok-kapok az egyházi méltóságok közt

Burke a tradicionalisták hőse az egyházban, különösen az Egyesült Államokban, ahol gyakran szerepelt olyan konzervatív katolikus médiumokban, amelyek a pápával szembeni kritikát tevékenységük egyik fő pillérévé tették. A bíboros Ferenc pápával annak pápaságának első éveitől kezdve ellenséges viszonyban állt.

2014-ben, egy évvel a pápa megválasztása után Burke azt mondta, hogy az egyház Ferenc pápa alatt olyan, mint „egy hajó kormányrúd nélkül”. A pápa válaszul eltávolította Burke-et egy vatikáni törvényszék éléről, és egy nagyrészt szertartásos posztra helyezte át.

Tavaly októberben Burke azon maroknyi bíboros közé tartozott, akik nyíltan szembeszálltak az őszi szinódussal, és tisztázást kértek azzal kapcsolatban, hogy az egyház nyújthat-e bármilyen áldást az azonos nemű pároknak, amit ő személyesen ellenez.

Burke egyike volt annak a négy bíborosnak is, akik 2016-ban nyilvánosan aggályokat fogalmaztak meg a családdal kapcsolatos tanbeli kérdések kapcsán.

Nyitókép: JOHANNES EISELE / AFP

Kapcsolódó vélemény

undefined

Martinus Volucris

Mandiner

Idézőjel

A melegpárok megáldásának ügyében konzervatív katolikusok széles körei kerülnek szakítópróba elé. Martinus Volucris írása a Mandineren.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2024. március 07. 21:18
Ha minden úgy van, ahogy a cikk állítja, vagyis ez a Raymond Burke konzervatív amerikai bíboros azon kevés USA papok egyike, aki ragaszkodik a kereszténység alapvető írásához, a Szentíráshoz, akkor éppen hogy dicséret illeti őt. Elég felháborító Ferenc pápától, hogy ezért megvonja tőle a lakbértámogatást, ami az USÁ-ban nem olcsó. Pont az USA-ban, ahol már minden woke meg LMBTQ meg qweer.
templar62
2024. január 02. 18:50
Gott mit uns .
Ad majorem Dei gloriam
2023. december 31. 15:22
Ferenc pápa annyi kárt okoz az Egyháznak, hogy tiszteletbeli német állampolgárságot kaphat.
Borda Lajos
2023. december 30. 22:39
VI. Pál és az őt követő modernisták ültették Erisz almafáját. Burke katolikus, ellentétben a neoprotestáns modernistákkal. Gyerekes bosszú, hogy Ferenc pápa megvonta tőle vatikáni lakhatását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!