Megismételt voksolás, bojkottfenyegetés: áll a bál Szerbiában a választás után

2023. december 28. 13:48

A szerb választási bizottság 30 választókörzetben a voksolás újrarendezéséről döntött, a szerb ellenzék azonban teljesen új választásokat követel. Szerintük a december 17-i választásokat a kormánypárt elcsalta. A belgrádi kormány külföldi beavatkozást sejt a tüntetéseknél.

2023. december 28. 13:48
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A legnagyobb szerb ellenzéki pártszövetség, a Szerbia az Erőszak ellen kedden bejelentette: nem vesz részt a választások részleges megismétlésében. 

A kormány december 30-ra tűzte ki az újbóli voksolás időpontját: 

a közel nyolcezer választási körzetből 30-ban meg kell ismételni a szavazást. 

A december 17-i parlamenti és helyhatósági választásokat követően utcai tüntetések kezdődtek útlezárásokkal, az országos választási bizottság épülete előtti demonstrációkkal, ellenzéki vezetők éhségsztrájkjával – az ellenzék a választások megismétlését követeli, a részleges szavazási ismétlést elégtelen korrekciónak látják.

Az egy hete tartó tiltakozások hatására a választási bizottság ugyanis megvizsgálta a bejelentéseket, és 30 választókörzetben jogosnak ítélte a szabálytalanságokra vonatkozó panaszokat, így ezekben a voksolás megismétléséről határozott.

A választást Alekszandar Vučić elnök kormánypártja, a Szerb Haladó Párt (SNS) nyerte meg a voksok 46 százalékának begyűjtésével, míg a legnagyobb ellenzéki szövetség 23,5, a szerb Szocialista Párt pedig 6,5 százalékot kapott. 

A választási család vádja 

Az ellenzéki koalíció szerint választási csalás történt a december 17-i választásokon: 

a szomszédos Boszniából érkeztek szavazók, akik törvényellenesen voksolhattak belgrádi szavazókörzetekben. 

Külföldi választási megfigyelők, köztük az EBESZ delegációja is, választási szabálytalanságokról számoltak be: a kormánypártnak óriási túlsúlya volt a médiamegjelenésekben, egyértelmű jelek utaltak szavazatvásárlásra, illetve arra, hogy egyazon szavazatot többszöri adtak le. A független szerb választási megfigyelő cég, a CRTA hasonló következtetésekre jutott.

A szerb választási hatóságok visszautasítják e vádakat.

Külföldi államok jelezték, hogy a választások tisztaságával kapcsolatban aggodalmaik vannak. Németország december 18-án jelezte: 

ilyen választási szabálytalanságok „elfogadhatatlanok” egy olyan állam részéről, amely az EU tagja szeretne lenni. 

A külföldi beavatkozás gyanúja

Három nappal később a szerb elnök azt nyilatkozta, hogy a kormány tudomására jutott, hogy egy „fontos ország” bele akart avatkozni a szerb választások menetébe – írja az Euractiv, hozzátéve, hogy a szerb kormányfő, Ana Brnabić az orosz titkosszolgálatoknak mondott köszönetet, amiért információkkal szolgáltak a belgrádi kormány számára a szerb ellenzék tervezett akcióiról.

Ezt is ajánljuk a témában

Az orosz kormányszóvivő is később közölte: külföldi erők próbálnak beavatkozni a szerb belügyekbe, és 

a tiltakozások gerjesztésével feszültséget szítani Szerbiában. 

Dmitrij Peszkov reményét fejezte ki, hogy a szerb kormány fenntartja a rendet az országban.

Oroszország belgrádi nagykövete egyenesen párhuzamot vont a 2014-es ukrán Majdan és a most Belgrádban zajló tüntetések között: szerinte az ellenzék célja egyértelmű, az utcán akarják megbuktatni a választásokat megnyerő kormánypártot.

 

Nyitókép: Egy tüntető diák mutogat a december 25-i tiltakozáson Belgrádban   (forrás: Andrej ISAKOVIC / AFP)

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bunyevac1964
2024. január 05. 17:40
A CIA segítette a szerb ellenzéket a ruszki titkosszolgàlat pedig a kormánypártot. Tuljdonképen ez egy nemzetközi választás volt és az amcsik beszopták. Ez van.
EX_Terminator
2024. január 04. 12:27
A németek éppen most estek pofára ugyan ezzel újfent? Az ordibál akinek a háza ég.
jooeee
2023. december 28. 22:53
A kedves amerikai barátaink szítják ezt a tetű dolgot.
palicsi-2
2023. december 28. 20:26
Mindig csalás van, ha nem a libsik nyernek! Érthetetlen, pedig a nép, az istenadta nép szereti őket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!