Meg sem alakult Tusk kormánya Lengyelországban, máris botrány van körülötte

2023. december 05. 11:02

A szélerőművekkel kapcsolatos törvénymódosítás buktathatja meg Donald Tusk, a lengyel ellenzék vezérének első, még be sem iktatott miniszterét, Paulina Hennig-Kloskát. A leendő Tusk-kormány szélmalomharcot vív az idővel – ki lesz a következő áldozat?

2023. december 05. 11:02
Fotó: Donald Tusk, a lengyel ellenzéki Polgári Platform (PO) elnöke gdanski sajtóértekezletén 2021. november 8-án. MTI/PAP/Adam Warzawa

Írta: Nagy Péter Fülöp polonista

 

Október 15-én jelentős ellenzéki többség kerekedett felül a lengyel szejmben (a Tusk-koalíció pártjai összesen 248 mandátummal rendelkeznek a 460 fős törvényhozásban), ezzel november közepén, mikor beiktatták az új képviselőket, 

beindulhatott az ellenzéki pártok által várva várt „szabad” törvényhozási gyár 

a Wiejska utcán. 

A lengyel szejm épületében, miután Szymon Hołownia, a Polska 2050 vezető politikusa vehette át a gúnyosan csak rotációs szejmmarsalnak nevezett tisztségét (Hołownia helyét 2025-ben az Új Baloldal társelnöke, Włodzimierz Czarzasty veszi át az ellenzéki pártok megegyezése szerint) éreztették, új szelek fújnak. Először előkészítették a megfelelő terepet: Leszavazták a PiS parlamenti alelnök-jelöltjét – az október 15-i választáson a legtöbb mandátumot szerző pártnak azóta sincs képviselője a lengyel szejmelnöki tanácsban –, a PiS politikusait nem engedték egyetlen egy fontosabb parlamenti bizottság élére sem, majd de facto eltörölték a 2007-2022 közötti orosz befolyást vizsgáló bizottságot. Mindezt a legtisztább, uniós pénzeket hazahozni tudó, nyugati típusú demokrácia jegyében. Majd az eddigi ellenzéki pártok képviselői a törvénymódosításoknak is nekiláttak. Itt már azonban visszájává fordult a lendület: egyike az első törvénymódosításoknak ugyanis úgy tűnik, egyből a leendő klíma- és környezetvédelmi miniszter, a Polska 2050 politikusa, Paulina Hennig-Kloska még meg sem szerzett székébe kerülhet. 

A TVN lengyel televíziós csatorna még november 24-én jelentette be, hogy megegyeztek egymással a legnagyobb ellenzéki pártok, hogyan osztják fel a minisztériumokat egymás között. Azt még senki sem sejtette akkor, hogy az energiafogyasztók támogatásáról szóló törvénymódosítás drasztikus újratervezésre kényszerítheti őket. 

A Polska 2050, valamint a Polgári Koalíció (KO) által benyújtott törvény a lakosság rezsiköltségeinek csökkentésének égisze alatt radikálisan, az eredeti 700 méterről 300 méterre csökkentené a szélerőművek kötelező távolságát a legközelebbi épülettől, sőt még a legközelebbi nemzeti parktól is. Ez a tájképet jelentősen rontó (aki látta a magyar-osztrák határ ausztriai részét, az ezt egészen jól tudja), nagyjából 155 méter magas szélerőművek gombaszerű növekedését jelentheti Lengyelországban, amely hatással lehet a lengyel nemzeti parkok élővilágára is, hiszen már évek óta cikkeznek a turbinák madárvilágra káros hatásairól. Ráadásul a törvénymódosítás nem fogalmazott elég érthetően a szélerőművek építését célzó telekkisajátítási eljárások kapcsán sem, így a közvéleményben elterjedt a – Tuskék által azóta is tagadott – hír, hogy az állam az új jogszabály-módosítás értelmében bármilyen földterületet kisajátíthat szélerőmű építésének céljából. 

Sejthetjük, a lengyel gazdáknak az ukrán gabonadömping után már csak szántóterületeinek kisajátítása hiányzik. 

Ráadásul a jobboldali lengyel sajtó – nem alaptalanul – a német vállalatok lobbitevékenységét is felfedezni vélte a törvénymódosításban. Nem titok, hogy a német Siemens Energy szélerőműveket gyártó leányvállalata idén jelentős pénzügyi nehézségekkel küzd. A Siemens Gamesa csak a 2022/2023-as üzleti évben 4,59 milliárd euró mértékben könyvelt el veszteségeket – egy évvel ezelőtt ez az érték még csak 712 millió euró volt. A Siemensnek az ugrásszerűen megugró lengyelországi szélerőmű-beruházások valóban igazi karácsonyi ajándékként érnének fel, nem beszélve arról, hogy a törvénymódosítás legnagyobb lengyel konkurenciáját, az Orlen csoportot is meggyengítette, hiszen az ellenzéki pártok által szerkesztett jogszabály-módosítás szerint a Mol lengyel megfelelőjének kellene kifizetnie a fogyasztók rezsiköltségének befagyasztását egészen 2024 júniusáig. Mikor múlt hét szerdán bejelentették a szélerőmű-törvényt, az Orlen értékpapírjai jelentős mértékű, 6 százalékos értékcsökkenést szenvedtek el. 

A botrány kirobbanását követően Paulina Hennig-Kloska megpróbálta menteni a pozícióját, mikor a Polsat News-nak nyilatkozva bevallotta, a törvénymódosítás részleteit valójában nem ő, hanem Donald Tusk pártja dolgozta ki. Michał Kołodziejczak, az 1 százalékos Agrounia parasztpárt hangos vezetője pedig – aki a kampány során Tusk egyik legnagyobb kritikusából lett a KO segítségével a lengyel szejm tagja – élesen kritizálta a tervezetet és egyenesen arról beszélt, hogy az „még sokba fog kerülni” a jövőbeli kormánynak. 

Úgy tűnik tehát, hogy a kormányt még alkotni nem tudó, de törvényekkel már kormányozni akaró Tusk-koalíció saját maga alatt vágja a fát. 

A lengyel szivárványkoalíció egy minisztere úgy sodródott a bukás szélére, hogy a kormányt még be sem iktatták.

 A lehetséges szcenáriót maga Henning-Kloska is elismerte egy sajtótájékoztatón, amikor a lengyel médiumok képviselői elbocsátásáról kérdezték a törvénymódosítás kapcsán. A Polska 2050 politikusa szerint az ellenzéki pártok vezetőin múlik, hogy egyáltalán kinevezik-e decemberben klíma- és környezetvédelmi miniszterré. Ezzel kevesebb, mint két hónap alatt a balliberális lengyel koalíció oda juthat, ahova csaknem két év alatt a szomszédos Németország jelzőlámpa-koalíciója került, ahol mostanra egy alkotmányellenes húzás következtében csaknem kilátástalan pénzügyi helyzetbe sodorta magát Olaf Scholzék kabinetje. 

Pár hete nagy port kavart a Sieci konzervatív hetilap Andrzej Dudával készült interjúja, amelyben a lengyel köztársasági elnök kijelenti: Donald Tusk nem lesz az ő jelöltje a miniszterelnöki székre. Habár a lengyel elnöknél pártpolitikától szempontokat mellőzve is igaza volt, hiszen Donald Tusknak először a szejm többsége fog bizalmat szavazni, a szélerőmű-botrány kapcsán ugyanakkor nagyon is érhető, mire gondolt. Egy ilyen miniszterelnököt és egy ilyen kormányt, amelynek minisztere még beiktatása előtt a bukás szélére kerül, valóban senki sem kívánhat magának.

 

Nyitóképen: Donald Tusk (MTI/PAP/Adam Warzawa)

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2023. december 06. 10:17
Az Árulók Koalíciója már most vergődik....
Wolfram004
2023. december 05. 22:03 Szerkesztve
A lengyelek torkán innen kezdve mindent le fognak "Tuskolni". Ezt beszopták. Tartok tőle, ez a liberális világhatalom van annyira tőkeerős és annyira virulens, hogy csak idő kérdése, hogy minket is megtörnek. Annyi megvett, vagy megvezetett kollaboráns dolgozik már az ügyön... :(
EX_Terminator
2023. december 05. 21:23
Meg lehet szerezni ebül a hatalmat, csak ugye a megtartása és bármi féle- fajta kormányzás? Na ott van az óriási probléma! PLÁNE ha egy hatalmaskodó gyengekezű hülye hisztis kisbuzi próbál meg főnökösködni aki összekeveri az erőszakot és az elnyomást az igazi erővel.
Reszelő Aladár
2023. december 05. 20:11
Ne legyenek kétségeink, a magyar ellenzéknek is ott vannak már az előre megszövegezett törvények és módosítók, amit azonnal benyújtatnának ha tehetnék. 5 perc múlva dobnák a gyerekvédelmi törvényt, nyílna a határzár és ami bevethető fegyverünk van, az azonnal indulna Ukrajnába. A ruszki gáz helyett jöhetne inkább a hideg és mindneki ki van túgva minden állami állásból. Előbb a családosok, aztán az öregebbek, vallásosak végül a szakemberek. Na ezért nem kellene hatalomra kerülniük soha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!