Kiállt Palesztina mellett az amerikai alelnök

2023. december 02. 19:12

Kamala Harris szerint fontos, hogy „a palesztin népnek legyen saját, széles körű nemzetközi és regionális támogatást élvező állama”.

2023. december 02. 19:12

Az Egyesült Államok „semmilyen körülmények között nem fogja engedni, hogy palesztinokat kényszerrel telepítsenek ki a Gázai övezetből vagy Ciszjordániából, illetve ostrom alá vegyék a Gázai övezetet vagy megváltoztassák a határait” – jelentette ki az amerikai alelnök szombaton Dubajban a Fehér Ház közleménye szerint.

Az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel folytatott megbeszélésén Kamala Harris arról is beszélt, hogy miután véget ér a háború Izrael és a palesztin Hamász között, „olyan egyértelmű politikai célkitűzéssel kell nekiállni az újjáépítésnek, amely abba az irányba mutat, hogy

a palesztin népnek legyen saját, széles körű nemzetközi és regionális támogatást élvező állama,

amelyet egy megerősödött Palesztin Hatóság irányít”.

A Fehér Ház közleményében kiemelték: Kamala Harris világossá tette, hogy „a Hamász nem maradhat uralmon a Gázai övezetben, mert az tarthatatlan Izrael és a régió biztonságára, illetve a palesztinok jólétére nézve”

A Nyugat támogatását élvező Palesztin Hatóság Ciszjordánia bizonyos részeit tartja ellenőrzése alatt.

A Hamász iszlamista szervezet 2007-ben vette át az uralmat a Gázai övezetben Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah pártjától. Kamala Harris az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28) vesz részt Dubajban. A konferencián túl megbeszélést folytatott még Mohamed bin Zájid Ál Nahajannal, az Egyesült Arab Emírségek államelnökével, és telefonon egyeztetett Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírrel is, aki fontos szerepet játszott a gázai túszok elengedéséről folytatott tárgyalásokban.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Miért nem lehet béke a Hamásszal?

Videó

Az iszlamista palesztin szervezet 1987-ben éppen az alakuló izraeli-palesztin kiegyezés ellenében alakult meg, ez élet-halál harcot jelent Izraellel. Vagy mégis lenne mozgástér az alkura? Elemzésünk.

***

Nyitókép: KARIM SAHIB / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2023. december 03. 11:10
Az amerikai alelnök "téved", persze értjük, hogy miért kell így beszélnie...
Phm045
2023. december 03. 08:40
Cafkika! Adjatok nekik államot az usa területén........... Ne a más faszára ugass! Mutass példát!!!!!
EX_Terminator
2023. december 03. 07:44
ELMONDJAM HOGY MIT FOGOK VELETEK ELMEBETEG SZARHÁZI FÉRGEKKEL TENNI MERT MINDAZOK UTÁN AMIT A SZEMÜNK LÁTTÁRA MŰVELTETEK MÉG MIDNIG VAN BŐR A POFÁTOKON TÖRVÉNYESSÉGRŐL (JOGÁLLAMISÁG) SZABADSÁGRÓL MEG DIKTATÚRÁRÓL DEMOKRÁCIÁRÓL AKÁRMIRŐL ÉS BÁRMIRŐL BESZÉLNI??? EGÉSZ EGYSZERŰEN LE FOGLAK BENNETEKET LŐNI ÉRTE MIT EGY VESZETT KUTYÁT!
Mich99
2023. december 02. 22:51
Le kell bombázni és sóval behinteni a helyét!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!