Financial Times: „Sajnálom Amerika, Kínának nagyobb gazdasága van, mint neked”

2023. december 07. 08:45

A világgazdasági súlypontok átrendeződése már legalább egy évtizede látványosan felgyorsult.

2023. december 07. 08:45
null

Financial Times vezető gazdasági kommentátora közzétett egy cikket „Sajnálom Amerika, Kínának nagyobb gazdasága van, mint neked” címen, amiben elmagyarázza, hogy kínai gazdaság már most 22 százalékkal nagyobb, mint az amerikai.

A cikkben kifejti, hogy a vásárlóerő-paritáson mért legfrissebb IMF-adatok azt mutatják, hogy Kína GDP-je már Donald Trump elnöksége idején is meghaladta az Egyesült Államokét. 

Jelenleg 22 százalékkal nagyobb.

A szerző kiemeli, hogy a számoknak akkor van értelmük, ha megnézzük a megerősítő bizonyítékokat is. Csak még egy szempontot beemelve, Kína villamosenergia-termelése például 2010-ben megelőzte az Egyesült Államokét. A 2016 és a 2022 közti időszakban ezt az előnyt 45 százalékkal tudta növelni, miközben Amerika gazdasága stagnált a vizsgált időszakban.

Tehát zajlik egy szemmel is egye inkább látható átrendeződés. Ezt azonban egyelőre egyik nagy globális szereplő sem fogadja el. Kiemeli továbbá, hogy Kína számára Amerikával szemben könnyebb elkerülni az éghajlatváltozással, az adósságkönnyítéssel és más globális javakkal kapcsolatos felelősséget, ez pedig nem kevés versenyelőnyt is tud képezni a számára. Európában a gazdasági reformokat akarók számára viszont kényelmes, ha a lemaradás érzését hangsúlyozzák, mert ez a változást sürgetőbbé teheti. 

A rossz összehasonlítások viszont elősegíthetik a rossz döntéseket. 

Az EU gazdasága könnyen újra a világ egyik legnagyobb gazdaságává válhatna. Az Európai Központi Banknak mindössze annyit kellene tennie, hogy eléggé megemeli a kamatlábakat ahhoz, hogy az eurót a megfelelő küszöbig nyomja.

***

Nyitókép: Sheldon Cooper / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stefan74
2023. december 08. 16:01
Ha pedig csak is a végfelhasználásra szánt terméket nézznék (mert ebből származnak/kapcslódnak a szolgáltatások) akkor a Kínai gazdaság meg jóval nagyobb. Az egy vicc, hogy az usa gdp 40%-ka a bankszektor adja, az ipar meg csak 9%.
Agricola
2023. december 07. 10:28
Kína villamosenergia-termelése például 2010-ben megelőzte az Egyesült Államokét. A 2016 és a 2022 közti időszakban ezt az előnyt 45 százalékkal tudta növelni. A világ legnagyobb acélgyártója továbbra is Kína: a távol-keleti óriás az előállítás 53,9 százalékát adta 1013 millió tonnával.
P_F_Juli
2023. december 07. 10:10
"A rossz összehasonlítások elősegíthetik a rossz döntéseket. Az EU gazdasága könnyen újra a világ egyik legnagyobb gazdaságává válhatna. Az Európai Központi Banknak mindössze annyit kellene tennie, hogy eléggé megemeli a kamatlábakat ahhoz, hogy az eurót a megfelelő küszöbig nyomja." Ez az, amit Amerika a legkevésbé szeretne, ezért mindent meg is tesz, hogy Európa "fejét" éppen csak a vízfelszín fölött tartsa. Egyetlen célja, hogy legalább az egyik versenytársat lélegeztetőre kapcsolja, amit, ha akar akár le is kapcsolhat. Elég baja van és lesz a másikkal, Kína már kikerült ebből a szorításból.
johannluipigus
2023. december 07. 09:45
Ezt már Amerika is tudja, de egyelőre nem veszi tudomásul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!