Egy katona lehet Zelenszkij utódja

2023. december 09. 20:34

Az ukrán fegyveres erők főparancsnokának egyre nő a népszerűsége, sokan az ország megmentőjének tartják.

2023. december 09. 20:34
ZALUZSNIJ, Valerij

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők parancsnoka lehet az új kihívója Volodimir Zelenszkijnek – írja a Vg. Noha a jelenlegi ukrán elnök ellenzi a jövőre tervezett elnökválasztás megtartását, nem lehet kizárni, hogy az ukrán törvényhozás mégis megszavazza az elnökválasztást.

Ezen pedig a csökkenő népszerűségű, de még mindig erős pozíciójú Zelenszkijt egy ember szoríthatja meg, Zaluzsnij, miután egyre többen a főparancsnokban látják Ukrajna megmentőjét. 

Őt támogatja a világbajnok exbokszoló, Kijev főpolgármestere, Vitalij Klicsko is, aki szembement Zelenszkíjjel és Zaluzsnij pártjára állt. 

A főparancsnokról el akarnak elnevezni egy északkelet-ukrajnai kis falut, az 1948 óta létező Vatutyine-t. 

A többgenerációs katonacsaládból származó Zaluzsnij egyébként Zelenszkij elnök embereként került 2021-ben viszonylag fiatalon, 49 évesen a hadseregparancsnoki tisztségbe. Évfolyamelsőként, vörös-diplomásként végzett az Ukrán Nemzetvédelmi Egyetemen. Szakaszparancsnoktól zászlóalj-parancsnokig végigjárta a csapattisztek szamárlétráját, megismerte a különféle csapatokat, haderőnemeket. Parancsnokhelyettesként szolgált az Ukrán Különleges Erőknél is. 

Ő az első ilyen magas beosztású ukrán katona, aki nem volt tagja a Szovjetunió hadseregének, 

nem tanult az oroszországi katonai oktatási rendszerben. Az ukrán nemzeti hagyományok és a nyugati katonai intézmények, katonai eszmevilág neveltje. Ismerte ellenfeleit, emiatt sem lepődött meg, amikor 2022. február 24-én megindult Ukrajna ellen az oroszországi erők fegyveres támadása. Számított rá, ellentétben főnökével és patrónusával, Zelenszkij elnökkel, aki az utolsó pillanatig kételkedett a moszkvaiak támadásában.

Mint hivatásos katona, kevéssé kötődött a politikához, neki feladatul az ország védelmét szabták meg a külső támadókkal szemben. Ez országelnökként akár előnyére is szolgálhat. Emellett igen jó nemzetközi katonai kapcsolatai vannak. 

Katonaemberként egyenes, nem fél szembeszállni akár patrónusával sem. 

Miközben Zelenszkij elnök változatlanul hangoztatja: Ukrajna katonailag legyőzi Oroszországot és visszavesz mindent, Zaluzsnij reálisabb: elismeri, hogy a haderő a fronton igen nehéz helyzetben van. A támadó oroszországi hadsereggel szemben folytatott harc első szakaszában, nagyjából 2023 elejéig, Ukrajna komoly harctéri sikereket ért el. Amikor 2023 nyarától Zelenszkij elkezdett egyre nagyobb mértékben beavatkozni a hadsereg vezetésébe, ez az előny elveszni látszott. Az idén kora nyáron indított katonai offenzíva leült, ebben szerepet játszhatott a kapkodás, az elő nem készítettség is – és a rossz irányba támadást kijelölő államelnöki parancsok. 

Ha ukrán elnök lesz, Zaluzsnij bizonnyal megőrzi a hivatásos, komoly katonákat jellemző objektív helyzetértékelését, helyzetfelismerését.

Nyitókép: Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka (k) az ukrajnai nagy éhínség, a holodomor jelképének számító, a Gyermekkor keserű emléke nevű szoboremlékműnél Kijevben 2023. november 25-én. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Roadkill
2023. december 10. 16:24
hamarosan ez is kap egy szülinapi csomagot Vologyától
falcatus-2
2023. december 10. 14:07
2.rész Zaluzsnij azt is hozzátette, hogy irodájában őrzi az orosz vezérkar vezetőjének teljes munkáit. Az ukrán parancsnok elmondta, hogy ő megpróbálta újjáépíteni Ukrajna Fegyveres Erőit orosz és szovjet szabványok szerint, a NATO- csapatokra jellemző elemeket bevezetve.
falcatus-2
2023. december 10. 14:06
"Ő az első ilyen magas beosztású ukrán katona, aki nem volt tagja a Szovjetunió hadseregének, nem tanult az oroszországi katonai oktatási rendszerben. Az ukrán nemzeti hagyományok és a nyugati katonai intézmények, katonai eszmevilág neveltje...." 2023.január 26. Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Zaluzsnij az orosz vezérkari főnököt, Geraszimovot a legokosabb embernek nevezte. Valerij Geraszimov, az orosz vezérkar főnöke felülmúlhatatlan katonai stratéga – mondta Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Timenak adott interjúban. "Az orosz katonai doktrínán nőttem fel, és továbbra is úgy gondolom, hogy minden hadtudomány Oroszországban is megvan. Geraszimovnál tanultam. Mindent elolvastam, amit valaha írt. Ő a legokosabb ember ezen a téren" - mondta az ukrán katonai vezető.
iimre
2023. december 10. 13:14
"llnnhegyi 2023. december 10. 00:35 A tébolyult háborút az ukrán nép fogja megállítani." Bocsánat, melyik ukrán nép? Az amelyik elesett a háborúban, vagy az, amelyik külföldre menekült?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!