Economist: Putyin nyerésre áll a háborúban

2023. december 01. 10:48

A lap szerint Ukrajna egyre jelentősebb hátrányban van.

2023. december 01. 10:48

Vlagyimir Putyin 2022. február 24-i ukrajnai inváziója óta először tűnik úgy, hogy győzni tud. Oroszország elnöke háborús helyzetbe hozta országát, majd megerősítette saját hatalmi pozícióját – írta csütörtökön a The Economist.

A lap szerint Putyin győzelme azért lehetséges, mert a győzelem a kitartásról szól, nem pedig a területszerzésről. Ez utóbbival kapcsolatban leszögezte a cikk, hogy egyik hadsereg sincs abban a helyzetben, hogy kiűzze a másikat a jelenleg általa ellenőrzött területről.

Ukrajna ellentámadása pedig egyértelműen elakadt.

A csatatér állása azonban alakítja a politikát. A cikk rámutatott arra, hogy ha Ukrajna visszavonul, Kijevben egyre hangosabb lesz az elégedetlenség. Ezt követően pedig majd Nyugaton is felerősödnek azok a hangok, amelyek szerint pazarlás pénzt és fegyvereket küldeni Ukrajnának. Azzal is számolni kell, hogy

2024-ben Oroszország jelentősen jobb pozícióban lesz, mert több drón és tüzérségi lövedék áll majd a rendelkezésére.

Csütörtökön a Mandiner is beszámolt róla, hogy az ukrán hadiipari cégek havonta körülbelül 50 000 FPV drónt gyártanak, az oroszok azonban ennek hatszorosát.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MIKHAIL KLIMENTYEV / POOL / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. december 02. 01:04
"Palatin 2023. december 01. 20:10 "A mostani háború egy testvérháború, amely nyitott, le nem zárt számlákat hivatott rendezne a ,- ma már -, két különálló ország között. Ezt az oroszoknak és ukránoknak egymás között kell rendezni, senkinek nem szabad ebbe beleavatkozni. " Erről 2014-ben lekésett a "fuck the EU".
B_kanya
2023. december 02. 01:02
Palatin 2023. december 01. 20:10 " Az oroszok sok évszázados vágya, hogy Európával baráti, kooperatív kapcsolatai legyenek. Ezt mindig Európa akadályozta meg, az amcsik ármánykodásának engedelmeskedve, vagy saját butaságból." És az amcsik el is dicsekednek vele: https://mandiner.hu/belfold/2016/04/george-friedman-interju-europa-tagadja-orban-kimondja-a-nyilvanvalot "A közös európai hadsereg tehát nem ellentétes az amerikai érdekkel. A németek és az oroszok gazdasági egymásrautaltsága, esetleges összenövése sem? De. Száz éve van egy stratégiánk: a németek és az oroszok összenövését meg kell akadályozni. Erről szólt a hidegháború is. Ilyen veszély esetén beavatkoznánk, de a saját érdekünkben tennénk. "
Palatin
2023. december 01. 20:10
A Nato nem az európaiakért, hanem Oroszország ellen lett létrehozva. Az egy mese, hogy a Nato egy védelmi szövetség. A Nato az USA meghosszabbított ágyúcsöve, a töltelék benne Európa. A Nato célja, hogy egy esetleges háború az oroszok ellen Európában follyon le, megóvva ezzel Amerikát. Ki az az bugyuta, aki elhiszi, hogy pl. Magyarországért az USA egy világháborút is meglépne. A Nato léte, ideológiája, célja egy agyrém, ami kizárólag az USA céljait szolgálja. Az is egy baromság, hogy Oroszország Európát fenyegeti. Az oroszok sok évszázados vágya, hogy Európával baráti, kooperatív kapcsolatai legyenek. Ezt mindig Európa akadályozta meg, az amcsik ármánykodásának engedelmeskedve, vagy saját butaságból. Most is ez történik. A mostani háború egy testvérháború, amely nyitott, le nem zárt számlákat hivatott rendezne a ,- ma már -, két különálló ország között. Ezt az oroszoknak és ukránoknak egymás között kell rendezni, senkinek nem szabad ebbe beleavatkozni.
Palatin
2023. december 01. 20:07
Nagyon is lehetséges, hogy Orbán józansága a Nyugat örültségeivel szemben a világot megmentette egy atomháborútól. Nyugaton olyan hangok nyernek ugyanis teret, hogy ha Orbán nem fékezett volna, a Nyugat sokkal vadabbul mehetett volna szembe az oroszokkal. De azt nem teszik hozzá, hogy az oroszok válasza is sokkal vadabb lett volna. A migráció végzetes hatásaitól nem tudjuk megmenteni Európát, mert ök eltökéltek, hogy bármi jöhet, csak nehogy Orbánnak legyen igaza. Most már arról is szó van, hogy Nyugaton így gondolkodnak: "Ha mi már belefulladunk a migrációba, akkor aztán végképp nem engedhetjük meg a magyaroknak, hogy ök meg megússzák szárazon és ott legyenek a temetésünkön, ahogy 1920-ban Apponyi Albert gróf megigérte." MA A NYUGATOT PANCSEREK VEZETIK, EZ TESZI VÉGZETESEN VESZÈLYESSÈ A HELYZETET, ÉS KILÁTÁSTALANNÁ A JÖVÖT.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!