Csak úgy záporozott a lobbisták ingyenpénze az EU ellenőreire

2023. december 19. 10:26

Nem sajnálták a pénzt repülőre, szállodára.

2023. december 19. 10:26
VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles

Olvasóink emlékezhetnek: idén februárban került nyilvánosságra az Európai Bizottság Mobilitási és Közlekedési Főigazgatóságának főigazgatója, Henrik Hololei korrupciós ügye. Hololei éveken át a katari állam pénzén utazott a Qatar Airways járatain, miközben főigazgatósága a katari légitársaság európai piacra való belépésének feltételeit tárgyalta le.

Ezt is ajánljuk a témában

A POLITICO most kiderítette:

finoman szólva sem volt ezzel a gyakorlattal egyedül.

A brüsszeli lap a birtokába jutott dokumentumok alapján arról ír, hogy az Európai Unió versenyellenőreinek utazásait rendszeresen fizették uniós versenyjogi eljárás alatt álló globális nagyvállalatok lobbistái. Felidézik: mióta az Európai Bizottság a versenyellenőrző egység utazási költségvetését a 2019-es 880 ezer euróról (338 millió forint) 560 ezer euróra (215 millió forint) vágta vissza, könnyebb beszállniuk a lobbicégeknek a terhek viselésébe, akik örömmel szállítják konferenciáikra a brüsszeli versenyellenőröket.

A chicagói székhelyű Compass Lexecon lobbicég például, amely a Google-nek és a Microsoftnak dolgozott a két gigavállalat európai versenyjogi ügyei, a Fitbit- és az Activision-akvizíciók alatt, Lőrincz Szabolcs bizottsági közgazdászt vitte ki Oxfordba 2022 szeptemberében az Oxfordi Egyetem Saïd Üzleti Iskolájának konferenciájára,

Hans Zenger osztályvezetőt pedig egy éjszakánként 900 euróba kerülő ötcsillagos hotelben szállásolta tavaly októberben el egy comói konferencia alatt.

Az RBB Economics, amely 2017-2019-ben, három bizottsági büntetéssel végződő versenyjogi ügyben is képviselte a Google-t, Zengert kivitte saját pénzén helsinki irodájának megnyitójára is. A harmadik érintett lobbicég, a Charles River Associates, amely szintén Activision-ügyben adott a Microsoftnak tanácsokat, Brice Allibert technológiai versenyjogi osztályvezetőt utaztatta ki tavaly áprilisban Londonba, a Medicines for Europe gyógyszerlobbicég pedig Paul Csiszár feldolgozóipari versenypolitikai igazgatót röptette ki egy ötcsillagos hotelben tartott barcelonai konferenciájára tavaly.

Lea Zuber bizottsági szóvivő a POLITICO kérdésére hangsúlyozta: ezekben az ügyekben természetesen minden rendben van, mert „bizonyos esetekben néhány költségét vagy azok egy részét, amelyet egyébként teljes mértékben az EU költségvetése fizetne, állhat harmadik fél”.

Annyira azonban mégsem lehetett rendben a dolog, mert a Bizottság idén márciusban megtiltotta munkatársainak, hogy egyetemeken, EU-s tagállami kormányokon és nemzetközi szervezeteken kívül bárki mástól utazási költségtérítést fogadjanak el.

A Bizottság elárulta, hogy korábban összesen 150-szer utaztak bizottsági funkcionáriusok harmadik fél pénzén.

MTI/EPA/Andres Martinez Casares

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lacika-985
2023. december 21. 09:30
Mi az hogy lobbi ??, A globalisták által kitalált kenőpénzek legalizálása ... Korrupciós pénzek a javából . Mocskos pénzek még mocskosabb emberektől pénzéhes hazaárulóknak ..
istvanpeter
2023. december 19. 15:36
Talán még sokan nem látják és nem értik, hogy az EU és az EP maffia módban üzemel.
nnjohn
2023. december 19. 12:24
Nyugaton a korrupció neve LOBBIZMUS Nyugaton az oligarcha neve FILANTRÓP Nyugaton az offshore neve KÜLÖNLEGES ELBÍRÁLÁSÚ GAZDASÁGI ÖVEZET
pipa89
2023. december 19. 11:32
Hümm... Nem értem mi itt a gond? A lefizetett brüsszeliták mindig is így működtek. Ki utazik, ki repülget, ki gurulós, pénzzel teli bőröndöket tologattat a családtagjaival (Eva apukája), ki sms-ben köt bizniszt 27 ország kontójára, na nem ingyen, némi nepotista javakért (Ursula), és bankszámlákra utalt csilliárdokért (Stella).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!