Ukrajna nem való az Unióba

2023. november 15. 07:14

Biztonságpolitikai szempontból katasztrófa lenne a Balkánra nézve, ha Ukrajna előbb válna az Unió tagjává, mint a félsziget államai.

2023. november 15. 07:14
null
Kaszab Zoltán
Vasárnap.hu

„Múlt héten döntött úgy az Európai Bizottság, legalábbis annak elnöke, hogy azt javasolja, Brüsszel kezdje meg az Uniós csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. A végső szót a kérdésben az állam és kormányfőknek kell kimondaniuk decemberi ülésükön.

Azzal, hogy Ursula von der Leyen a csatlakozásról szóló egyeztetések megkezdését javasolta, egyébként a saját tisztségviselőivel ment szembe. A Bizottság ugyanis hónapokon át vizsgálta, hogy Kijev teljesítette-e azokat a feltételeket, amelyek a megbeszélések megkezdéséhez szükségesek. 

És a brüsszeli testület maga állapította meg, hogy a 7 területen megszabott feltételrendszerből Ukrajna 4-ben nem ért el akkora eredményt, hogy meg lehessen kezdeni a tárgyalásokat.

Már ebből is látszik, hogy von der Leyen szavai valójában üres ígéretnek hangzanak. Ezen felül persze más, gyakorlati szempontok is vannak, amelyek azt mutatják, hogy Ukrajna egyelőre biztosan nem lesz tagja az EU-nak. Gondoljunk csak bele, hogy egy óriási területű és népességű országgal bővülne a közösség, amely teljesen felborítaná az eddigi erőviszonyokat, vagyis Kijevnek azonnal óriási beleszólása lenne az Uniós ügymenetbe.

Szinte biztos vagyok benne, hogy 

biztonságpolitikai szempontból katasztrófa lenne a Balkánra nézve, ha Ukrajna előbb válna az Unió tagjává, mint a félsziget államai.

Persze ezek csak feltételezések, mert jelenleg arra van a legnagyobb esély, hogy a Bizottság részéről mindez porhintés. A fentebb leírt okokból ugyanis sem a nyugati, sem a keleti tagállamoknak nem érdeke az, hogy Ukrajna az Unió tagja legyen. Persze a politikai korrektségbe és a jóemberkedésbe belesüppedt politikusok ezt nem merik kimondani, így ismét Orbán Viktor lesz az, aki őszintén és nyíltan megmondja majd, hogy nem támogatja Kijev tagságát. A folyosókon, suttyomban ugyanakkor sokan megköszönik majd ezt neki.”

***

Nyitókép: Viktor Kovalchuk / Global Images Ukraine via Getty Images

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Ezek is érdekelhetik