Tanárok a terroristák célkeresztjében

2023. november 03. 08:03

Samuel Paty meggyilkolásának harmadik évfordulója előtt ismét megöltek egy tanárt Franciaországban.

2023. november 03. 08:03
null
Ungvári Ildikó

Miután a Hamász megtámadta Izraelt, Európa-szerte megszaporodtak a szélsőséges iszlamista támadások. Franciaországban október 13-án, Samuel Paty meggyilkolásának harmadik évfordulója előtt három nappal egy Arras városában található gimnáziumban halálra késeltek egy Dominique Bernard nevű irodalomtanárt. A terrorista támadás egyértelműen célzott volt, igaz, nem kimondottan Bernard személye ellen, de 

a támadás szándékosan Paty halálának évfordulóján, a Hamász buzdítására, egy gimnáziumi tanár ellen irányult.

Ezt is ajánljuk a témában

Rettegnek a tanárok

Az európai nagyvárosokban elkövetett terrortámadások legtöbbször frekventált területeken történnek, ahol a támadó nagy esélyt lát rá, hogy minél rövidebb idő alatt minél több áldozatot ejthet. Egyre több viszont az olyan eset, amikor egy konkrét társadalmi csoport, intézmény ellen irányul egy támadás. 

Erre jó példa a 2015. január 7-i támadás a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen, ahol a lap tizenkét dolgozóját meggyilkolták, miután egy karikatúrát közöltek Mohamed prófétáról, amit a szélsőséges iszlamisták kegyetlenül toroltak meg. Ugyanígy országszerte több helyen a keresztény és zsidó vallási helyeket veszik célba a terroristák, mint az ellenséges kultúra központjait.

Nemrég pedig egy újabb intézmény vált célponttá: a franciaországi iskolák, azon belül pedig a tanárok. 

Hugo Micheron, a párizsi Sciences Po oktatási intézmény politikai tudományi professzora a France Internek a legutóbbi támadás után arról beszélt, nem véletlen, hogy egyre több iskolai merénylet van, ahogy az sem, hogy a célpontok egyre gyakrabban a tanárok. 

Franciaországban a dzsihadisták az iskolák ellen fordultak. Az állami oktatás ellen irányuló támadások gyakorlatilag a Köztársaság ellen irányulnak, hiszen az oktatás a társadalom alapja. Ez az, amit a dzsihadisták meg akarnak semmisíteni” – mondta, és hozzátette, hogy az úgynevezett laicitás elve – vagyis a vallási jelképek és megnyilvánulások teljes kizárása a közintézményekből – a francia nemzeti gondolkodás egyik alapvető eleme, ami sok vallás követőinek nem tetszik. Kifejezetten igaz ez a muszlimokra, akik nehezményezik, hogy az iskolákban tilos viselni a valláshoz alapvetően hozzátartozó kendőt.

A tanárok pedig azok a személyek, akik ezt az értékrendet átadják a diákoknak, vagyis egyes szélsőséges felfogás szerint a mérgező kultúrát népszerűsítik. 

A történelem-földrajz tanárok az elsődleges célpontok

Kiderült, a legnagyobb veszélyben a történelem-földrajz tanárok érezhetik magukat. Több szemtanú szerint a legutóbbi terrortámadás alkalmával is egy történelem-földrajz tanárt keresett a merénylő. Ők azok, akik a világ történéseit segítenek értelmezni a diákoknak. Például, amikor kitör egy, az izraelihez hasonló konfliktus, 

a történelemtanárok feladata, hogy elmagyarázzák a gyerekeknek, mi és miért történik a világban. 

Iannis Roder szerint, aki maga is történelem-földrajz tanár Seine-Saint-Denisben, a legtöbb gyerek az iskolán kívül máshonnan nem tud tájékozódni ezekről a dolgokról, ezért a tanárok feladata mindezt elmagyarázni.

Mindig, ha kitör egy háború, vagy valami tragikus esemény történik, el kell magyarázni a diákoknak, hogy megértsék, mi történik. Rá kell vezetni őket arra, hogy megértsék, hogyan terjednek az információk és az álhírek a világban” – foglalta össze Christine Guimonnet, a Történelem-Földrajz Tanárok Egyesületének főtitkára.

Samuel Paty, akit 2020. október 16-án brutális módon fejezett le a támadója, erkölcsi és állampolgári nevelési órákat tartott 14 éves diákoknak. Egyik alkalommal a Charlie Hebdo Mohamedről készült karikatúráit használta, 

hogy megtanítsa a fiataloknak, mi az a szólásszabadság, 

és ez vezetett a tragikus eseményekhez.

Túl nagy a nyomás a tanárokon

Gaëlle Paty, Samuel Paty testvére a France Infónak korábban azt nyilatkozta, túl sokat várnak el a tanároktól kevés megbecsültségért cserébe.

Szerinte a pedagógusoknak nem feladatuk a gyerekeknek mindig mindent elmagyarázni azzal kapcsolatban, hogy mi történik a világban, ahogy az sem az ő kötelességük, hogy megértessék a gyerekekkel a világ működését.

Sokan osztoznak Gaëlle Paty véleményén, miszerint a tanároktól nem lehet ennyi mindent elvárni, 

különösen azt nem, hogy a terroristák célkeresztjébe kerüljenek és az életüket kockáztassák. 

Iannis Roder, aki maga is tanár és érintett a kérdésben, ugyanakkor nem ért egyet ezzel az állásponttal. Szerinte sok esetben, ha a tanárok nem beszélnek bizonyos dolgokról a diákoknak, sehol máshol nem fogják nekik elmagyarázni. Hozzáteszi, nem minden tanár helyzete egyforma, hiszen vannak olyan intézmények – például, ahol ő tanít –, ahol kisebb a kockázata annak, hogy ilyen durva megtorlásban részesüljön azért, amit mond. 

Ugyanakkor az is igaz, hogy Franciaországban egyre kevesebb már az ilyen iskola, ahol a tanár nem kockáztat nagyot azzal, ha a régmúlt történések elmondása mellett a mindennapok eseményeiről is beszél a diákokkal.

 

Nyitókép: Politikusok emlékeznek a meggyilkolt Samuel Patyra (Christophe ARCHAMBAULT / AFP)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2023. november 04. 00:15
Sírnak a komcsi tanárok, persze mind a bevándorlás lelkes támogatója.
Karvaly
2023. november 03. 09:18
Pontosan ez a terror lényege: érezze magát minden tanár veszélyben, érezze úgy, hogy az állam nem tudja megvédeni, ezért tegye pontosan azt, ami - hiába mond ellent annak, amire felesküdött - akarnak tőle. Majdnem egymillió tanár van ott, nyilván képtelenség mindegyik mellé testőrt állítani, és "hiába" csak pár ilyen eset volt, elég pár célzott fenyegetés a neten (ami lényegében ingyen van) hogy mindenki célpontnak érezze magát. És ebből az fog kijönni, hogy a diákok egy rossz szót nem fognak hallani az arabokról, a mohamedán vallásról, és az ilyen diákok bármit megtehetnek az osztályokban - senki sem fogja megvédeni a fehér francia diákokat, akik szintén ugyanúgy be fognak hódolni az araboknak, mert nem lesz más választásuk. Folytatás:
Lisa
2023. november 03. 09:08
Majd Macron ismét gyújt egy gyertyát, és elmondja, hogy “Putyin”, Oroszország, diktatúra!”!
Mich99
2023. november 03. 08:45
Nem tetszett az irodalom-óra. Hiányzott belőle Mohamed.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!