Stier: Az EU már 83 milliárdot adott Ukrajnának, nem tudja, mit csinál, csak megy az USA után

2023. november 12. 17:32

Az orosz-ukrán háborúba ölt milliárdok kapcsán a szakértő aláhúzta azt is: az orosz-ukrán háború az országoknak nem, csupán „bizonyos szektoroknak, bizonyos köröknek üzlet: hadiiparnak, az energetikai szférának, ezen belül is egy-két cégnek”.

2023. november 12. 17:32

A Spirit FM pénteki adásának vendége külpolitikai újságíró, elemző volt. Az adás során az orosz-ukrán háború volt a fő téma, melynek során a műsorvezető felvetette, hogy amennyiben eljön majd az a pont, hogy a Nyugat feladja Ukraja támogatását, „akkor hova az eddig elköltött sok-sok milliárd?”

Szakértő: az EU 83 milliárdot adott Ukrajnának

A kérdésre válaszolva Stier Gábor úgy fogalmazott: „Ez egyrészt pénzkérdés. Mostmár 100 milliárd fölötti összegről beszélünk, csak az Egyesült Államok részéről. Európa 83 milliárdot adott, mint Európai Unió Ukrajnának” – mutatott rá, hozzátéve, hogy „de ez az egyik része, hogy az valaha megtérül-e.”

Mint Stier fogalmazott: emellett noha belemehetünk abba, hogy mekkora üzlet Ukrajna felépítése, vagy maga a háború, de ez nem az államoknak üzlet

ez bizonyos szektoroknak, bizonyos köröknek üzlet. A hadiiparnak, az energetikai szférának, ezen belül is egy-két cégnek”.

A szakértő az USA kapcsán hozzátette: az Egyesült Államok számára természetesen az ukrajnai háború geopolitikai és presztizskérdés is, így „csak úgy nem engedheti el ezt a kérdést az Egyesült Államok.”

Ezt is ajánljuk a témában

Kína és Amerika az abszolút nyertesei az orosz-ukrán háborúnak – REAKCIÓ az energiajogásszal

Ki hogyan találja meg a számítását, s mit tehet Magyarország a megváltozott helyzetben? Hírmagyarázat Tóth Mátéval, Kohán Mátyással és Kacsoh Dániellel.

Majd Stier Gábor aláhúzta: „még egyszer hangsúlyozom:

nem az Európai Unióról beszélek, mert az Európai Unió szerintem nem tudja, mit csinál. Igazából megy az Egyesült Államok után, de az Egyesült Államok ezt nem engedheti csak úgy el.”

A beszélgetést az alábbiakban hallgathatja vissza:

Nyitókép: Képkocka/ YouTube-videó

 

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Ezek is érdekelhetik