Scholz: A nézetkülönbség ellenére fontos a tárgyalás Törökországgal

2023. november 17. 20:29

A két országnak közös az aggodalma amiatt, hogy a Közel-Kelet lángba borulhat – jelentette ki a német kancellár.

2023. november 17. 20:29
Conclusion of the Bundeswehr Conference

Nem titok, hogy Németország és Törökország másképpen ítéli meg az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti konfliktust, de éppen ezért fontos, hogy a két ország vezetője közvetlen megbeszélést folytasson egymással, mert közös az aggodalmuk amiatt, hogy a Közel-Kelet lángba borulhat – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Berlinben a török államfővel tervezett tárgyalás és vacsora előtti sajtótájékoztatón.

Scholz megerősítette, hogy Németország számára „megkérdőjelezhetetlen Izrael joga a létezéshez”. A zsidó államot továbbá a nemzetközi jog alapján megilleti az önvédelem joga 

– tette hozzá.

Országunkban nincs helye az antiszemitizmusnak, mindegy, hogy az politikai vagy vallási alapú, hogy jobb- vagy baloldalról érkezik, hogy évszázadok óta jelen van vagy külföldről árad be” – fogalmazott a kancellár. Ezzel egyidejűleg felemelte a szavát azokkal szemben is, akik a Németországban élő muszlimok helyét vitatnák el. Kiemelte, nagyon aggasztó a palesztin civil lakosság szenvedése a Gázai övezetben.

Elmondta, hogy a török elnökkel arról akar egyeztetni, milyen módon tudnák elkerülni a válság további súlyosbodását.

Erdogan: elfogadhatatlan mindenféle megkülönböztetés

Recep Tayyip Erdogan török államfő a német kancellári hivatalban a sajtó képviselői előtt ismét bírálta Izraelt a Gázai övezeti hadműveletei miatt. „Mindent földig rombolnak ott” – fogalmazott, és megjegyezte azt is:

 „nincs benne a Tórában, hogy lehetne kórházakat bombázni vagy gyerekeket gyilkolni”.  

Hozzátette, hogy bár most mindenki a Hamászról beszél, a palesztin szervezet katonai erejét nem lehet összehasonlítani az izraeli hadsereg erejével. Erdogan hangsúlyozta: mielőbb humanitárius tűzszünetre van szükség a Gázai övezetben.

A török államfő kérdésre válaszolva kifejtette, hogy saját magát az antiszemitizmus elleni küzdelem vezetőjének tartja a világon. 

„Számunkra elfogadhatatlan mindenféle megkülönböztetés zsidók, keresztények és muszlimok között a térségben” 

mondta.

Erdogan a héten terrorista államnak nevezte Izraelt, mely szerinte háborús bűncselekményeket követ el a Gázai övezetben, és azt hangoztatta, hogy nem tartja terrorszervezetnek az övezetet irányító Hamászt.
 

(MTI)

Nyitókép: Christophe Gateau / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gordon.
2023. november 18. 08:29
Tényleg kár, hogy a Lúdas Matyi megszünt! Erdogan aggódása a közel-keleti háborús terjedéstől pont oda illene. A figura támogatja a Hamaszt, otthont ad a Hamasz vezetésének (akik még véletlenül sem Gázában élnek), Izrael elleni gyűlölethadjáratot folytat sok éve a saját lakosság körében, most meg fegyverszünetről hadovál, amikor a védence szénája rosszul áll. Vicces pasas! Az már csak hab a tortán, hogy magát az antiszemitizmus elleni harc vezetőjének tartja! Túl régóta ül a trónon - egy idő után minden despota megbuggyan és elveszti a realitásokkal a kapcsolatot.
Palmoilfree
2023. november 18. 01:13
Putyin pincsi 😂
jooeee
2023. november 17. 22:55
Törökország egy tisztességes, dolgos nemzet. Nem kellene szóba állni a német trógerrel!
johannluipigus
2023. november 17. 22:26
Nocsak, Scholz hogy meri fogadni ezt a keleti despotát, szüz lányok megrontóját, a törökországi liberalizmus kibontakozásának kerékkötőjét?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!