Politico: Az európai békejavaslat csak értelmetlen köldöknézegetés

2023. november 03. 15:35

A brüsszeli lap forrásai az EU azt hiszi, van ráhatása a közel-keleti konfliktusra, de valójában nincs.

2023. november 03. 15:35

Brüsszelnek nincs hatása a gázai helyzetre – írta a Politico. A portál szerint az uniós vezetők ötletét, miszerint nemzetközi békekonferenciát kellene tartani a közel-keleti konfliktusról,

aláássa a blokkon belüli megosztottság és az EU jelentéktelensége. 

A javasolt találkozóra állítólag hat hónapon belül kerülne sor, de a jelentés szerint egy héttel a javaslat megtétele után alig történt előrelépés a szervezésben. A legfontosabb kérdésekre, például arra, hogy ki lenne a házigazda, és kiket hívnának meg, nincsenek válaszok.

A Politico egyik forrása szerint

az európai államfők „csak a saját köldöküket nézegetik”,

és a hazai közönségüknek játszanak, mivel kevés gyakorlati lehetőségük van az Izrael-Hamász közötti háború vagy a Gázában kibontakozó humanitárius katasztrófa befolyásolására.

„Ez egy tipikus EU-n belüli vita, amelynek semmi köze a valósághoz a helyszínen” – mondta egy uniós tisztviselő a csúcstalálkozó ötletéről. Az Egyesült Államokkal vagy az arab országokkal ellentétben az európaiaknak nincs valódi befolyásuk a helyzetre, így

az EU klasszikus önhittsége, hogy azt gondolja, nekünk itt szerepe van”

– fogalmazott.

„Az EU nem lesz képes egy ilyen konferenciát lebonyolítani a belső nézeteltérések miatt, de azért sem, mert hiányzik a hitelessége” – véli Erwin van Veen, a holland Clingendael Intézet, vezető kutatója.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Images

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
x450x00220x14658450x77xxx
2023. november 03. 20:38
Nincsenek orvosok, bezárják az urológiai fekvőbetegosztályt a szolnoki kórházban https://telex.hu/belfold/2023/11/03/elmentek-az-orvosok-bezarjak-az-urologiai-fekvobetegosztalyt-a-szolnoki-korhazban Ettől nem rettegnek a magyarok?
Roadkill
2023. november 03. 19:20
ha már a politico is bevallja, hogy az eu jelentéktelen, akkor gáz van. amúgy én kizárólag a Meloni köldökét vagyok hajlandó nézegetni
luisbathhelena
2023. november 03. 17:25
Gázánál 3 hét múlva békekonferenciát meg tűzszünetet akarnak (még a világ összes távoli konfliktusánál) Az orosz fronton (ami igazán érinti őket), eszükbe sem jut, pontosabban tök mindegy mit gondolnok otthon az ágyban, mert az US csicskái....majd később megtudják mi a véleményük.
auditorium
2023. november 03. 17:17
Az EU vezetősége is jól tudja, hogy nincs nagy szerepe a palesztin-izraeli háborúban, főleg ha még a telefonukat is lehallgatják Washingtonból, ahonnan cikkeket irnak a brüsszeli Politiconak. Az európaiak csupán azt tudják, hogy 2OO1-től fogva a rep.tereken szigorú az ellenőrzés, nem vihetnek fel még egy kisüveg vizet sem gyógyszert bevenni, a cipőket levetetik, a bőröndöket átvilágitják, gyakran az utazókat is. Azt is tudják az európaiak, hogy a sétáló utcákat beton oszlopokkal kell védeni a terrorista tömegbehajtók miatt, megtapasztalták főleg Fr.o.-ban a templomok "felgyulladását" és más európai városokban a bombarobbanásokat. 2OO5-től tömegesen érkeznek a humanitárius szervezetek segitségével kontinensünkre a világ minden tájáról , többnyire illegálisan, papirok nélkül. Mi tagadás, Európába importálódott a közel-keleti konfliktus és az egykori fr.brit. holl. belga, olasz gyarmatok szegényei. Európának azonban szava nincs, segitséget azonban elvárnak tőlünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!