Úgy beszélt Berlinben az osztrák kancellár, mintha órákat vett volna Orbántól

2023. november 14. 14:04

Az EU migrációs rendszere „tönkrement”, a migránsokat Európán kívül kell tartani, Ukrajnának pedig nem járhat gyorsított felvételi eljárás az Európai Unióba – bátorkodott nyilatkozni Karl Nehammer.

2023. november 14. 14:04
ORBÁN Viktor; NEHAMMER, Karl
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Hétfő este Berlinben nem mindennapi munkavacsorát rántott egybe Olaf Scholz német kancellár: az Európai Unió jövőjének irányairól beszélgetett Charles Michel EU-tanácsi elnök kezdeményezésére a magyar, a görög, a belga, a litván, ciprusi és az osztrák kormányfővel. Karl Nehammer, Ausztria néppárti kancellárja a találkozóra igencsak erős napirendi pontokkal érkezett.

Migrációs paradigmaváltás

Ausztria számára a találkozó tétje a leginkább „egy paradigmaváltás a migráció területén” adta hírül előzetesen az osztrák kancellári hivatal. A kancellár aláhúzta: az európai menedékjogi rendszer „tönkrement”, 

ezt a kontrollvesztést nem engedhetjük meg magunknak, mert a külső határok védelme az egész EU biztonságának kérdése”.

Ezért azt javasolja: az EU harmadik országokkal való együttműködésen keresztül biztosítsa, hogy az illegális migránsok el se induljanak Európa felé.

Európa térjen vissza eredeti céljához

Az osztrák kancellár emellett arra is felszólította az Európai Uniót, hogy „váljon ismét azzá, amire alapították: gazdasági unióvá, amely békét és jólétet teremt a kontinensen, és globálisan versenyképessé tesz bennünket”.  Hangsúlyozta: „Osztrák kancellárként azért fogok kiállni, hogy a biztonság kérdése minden tekintetben, úgy a külső és belső biztonság, mint a gazdasági biztonság tekintetében abszolút prioritás legyen”.

Ezért szerinte „a világban az EU versenyképességének erősítésére” van szükség, illetve arra, hog yaz Európai Unió „a nagy kérdésekre koncentráljon, és a kisebb ügyektől vonuljon vissza”, azaz ne vesszen el a bürokráciában. 

Őszinte bővítéspolitikát!

Karl Nehammer emellett világos irányt mutatott az európai bővítéspolitikának is. Szerinte „őszinte hozzáállásra van szükség a bővítés tekintetében, melynek keretében minden potenciális jelölt egyenlő bánásmódban részesül”.

Ukrajnára utalva úgy fogalmazott: „nem kaphatnak bizonyos jelöltek gyorsított eljárást.”

Jelezte azt is, hogy Ausztria támogatja a nyugat-balkáni országok felvételét: „Az EU bővítési folyamata jelentős motivációt jelent a reformokhoz, és stabilitást exportál a szomszédságunkba. Ezért vagyunk támogatói a Nyugat-Balkán EU-csatlakozási perspektívájának, és azok is maradunk.”

Ezek az álláspontok a migráció, a versenyképesség és a bővítéspolitika tekintetében is betűre megegyeznek a magyar kormány pozíciójával.

Nem csoda, hogy Nehammert honi ellenzéke a hazai ellenzék narratívájához igen hasonló módon támadja. A liberális NEOS külügyi szóvivője, Helmut Brandstätter például úgy nyilatkozott az ügyben: „Senki nem ígért senkinek gyorsított eljárást, ez színtiszta populizmus, amelyet a kancellár ismét csak az FPÖ-től való félelméből művel”. Brandstätter hangsúlyozta: „Ukrajna a fronton harcol európai alapértékeinkért, szabadságunkért és demokráciánkért, ezért megérdemli, hogy komoly csatlakozási tárgyalásokat folytassunk velük”.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kohán Mátyás

Mandiner

Idézőjel

De persze nem úgy működik. Ha tehát Izraelt nem zavarják Magyarország türk barátai, Belpest vajon miért feszeng miattuk?

 

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
grad
2023. november 15. 19:07
Ezt a fickót még nem vették meg az amerikaiak! Csodálkoznék, ha hamarosan nem derülne ki róla valami "botrány".
Zaj001
2023. november 14. 22:12
Végre lehet valakihez csatlakozni aki felfogja a szembefújó szelet
BoRob1
2023. november 14. 19:58
Ki az a barom, aki elhiszi, hogy az Ukránok európai érdekekért(értékekért) harcolnak??!! Egyrészt, vissza akarják szerezni az elveszett területiket, másrészt, bosszút akarnak állni, ennyi!
fatman
2023. november 14. 19:44
hát igen, mindezt rég tudtuk: előbb utóbb szembe kell nézni a valósággal... minél előbb, annál jobb... jóreggelt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!