Már a Fehér Házban sem tabutéma az ukrajnai béke – állítják amerikai tisztviselők

2023. november 04. 10:01

A háború kitörése óta hangoztatott magyar álláspontnak egyre nagyobb lehet a létjogosultsága.

2023. november 04. 10:01
BIDEN, Joe; BLINKEN, Antony

Amerikai és európai tisztviselők a háttérben tárgyalásokba kezdtek az ukrán kormánnyal arról, hogy milyen lehetséges béketárgyalásokat folytathatnának Oroszországgal a háború befejezése érdekében – írja magas rangú amerikai tisztviselőkre hivatkozva az NBC. A cikk szerint a beszélgetések során nagy vonalakban felvázolták, hogy

mit kellene Ukrajnának feladnia ahhoz, hogy egyezségre jusson. 

A megbeszélések első felvonására a múlt hónapban került sor az Ukrajnát támogató több mint 50 nemzet képviselőinek találkozóján, az úgynevezett Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoporton.

Ezt is ajánljuk a témában

Ukrajnának kifogyóban a készletei

Az amerikai és európai tisztviselők szerint a háborúban patthelyzet alakult ki, és nem biztos, hogy a jövőben a szövetségesek képesek lesznek továbbra is segítséget nyújtani Ukrajnának. A Biden-kormányzat tisztviselői amiatt is aggódnak, hogy Ukrajna kifogyóban van az utánpótlásból, míg 

Oroszország látszólag végtelen lehetőségekkel rendelkezik. 

Az amerikai kormányban pedig nyugtalanságot kelt az is, hogy az ukrajnai háború sokkal kevesebb figyelmet kap a nyilvánosságban, mint az Izrael és a Hamász közötti háború, amely közel egy hónapja kezdődött. A tisztviselők attól tartanak, hogy ez az elmozdulás megnehezítheti a Kijevnek nyújtandó további segélyek biztosítását.

Ezt is ajánljuk a témában

„Patthelyzet”

Egyes amerikai katonai tisztviselők bizalmasan a „patthelyzet” kifejezést használják a jelenlegi ukrajnai harc leírására, és egyesek szerint az a kérdés, hogy melyik fél tudja a legtovább fenntartani a „katonai erőt”. Egyik fél sem tesz nagy előrelépéseket a csatatéren, amelyet egyes amerikai tisztviselők már csak centiméterek háborújaként jellemeznek. Hivatalos személyek azt is mondták, hogy Ukrajnának valószínűleg csak az év végéig van ideje. 

A tárgyalásokkal kapcsolatos bármilyen döntés Ukrajnán múlik” 

– mondta Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője egy nyilatkozatban. Egy kormányzati tisztviselő azt is megjegyezte, hogy az Egyesült Államok részt vett Ukrajnával a békecsúcs keretéről szóló megbeszéléseken, de azt mondta, hogy a Fehér Háznak „jelenleg nincs tudomása semmilyen más, Ukrajnával a tárgyalásokról folytatott megbeszélésről”.

Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh

 

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. november 04. 14:17
bármilyen döntés Ukrajnán múlik cinikus barom )))
Ehetős Odó
2023. november 04. 12:36
Remélem, hamarosan szétkapják ezt a velejéig rohadt maffiaállamot, mint majom a zsebórát. Akkor lesz csak nyugalom Európa keleti felén.
julius68-2
2023. november 04. 11:08
Gerhard Schrödert, eddig senki nem cáfolta, még Biden se, tehát igaz !
Kovács Ubul
2023. november 04. 10:38
"Oroszország azonban becslések szerint 10 millió lövedéket lőtt ki Ukrajnában tavaly" Vegyünk egy évet, bár februárban kezdték. Ez azt jelentené, hogy átlagban percenként 20 lövedéket lőttek ki éjjel-nappal megszakítás nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!