Korábbi francia külügyminiszter: Népszavazást kell tartani Franciaországban a migránskvótáról

2023. november 20. 20:39

Michel Barnier szerint az Európai Bíróság rosszul tette, hogy csökkentette a tagállamok hatáskörét a migráció szabályozásának kérdésében.

2023. november 20. 20:39

Michel Barnier, Franciaország korábbi külügyminisztere, és az EU fő tárgyalója a Brexit megkötésekor, a Financial Timesnak nyilatkozva kritizálta az EU és Franciaország migrációs politikáját.

Az Európai Néppárt egykori alelnöke már a 2022-es választások előtt úgy vélekedett, hogy a bevándorlás problémájának a kezelése kicsúszott a franciák kezéből. Akkor azt javasolta, hogy az ország függessze fel három-öt évre a nem uniós országokból érkező migránsok fogadását. 

A vele szemben megfogalmazott kritikára, miszerint csatlakozott a populista hullámhoz, amelyet egykor megvetett, úgy válaszolt:

„Én már előttük is európai voltam, és utánuk is európai leszek.”

Barnier egyúttal kritikát fogalmazott meg az Európai Bírósággal szemben, amiért csökkentették a tagállamok jogkörét saját határaik megvédése szempontjából. Szerinte komoly probléma, hogy sem a francia, sem más európai országok alkotmányaiban nincs szó a migráció szabályozásáról, és ezeket az alkotmányokat 30-40 éve úgy értelmezik, hogy azzal a bevándorlóknak kedveznek. Megoldásként azt javasolja, hogy írják át az uniós szerződéseket. 

Hozzátette, a bevándorlás szabályozásának kérdéséről, és a migránskvótákkal kapcsolatban népszavazást kellene tartani Franciaországban.

Nyitókép: JUSTIN TALLIS / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik