Izraelinek néztek egy japán hajót a húti lázadók, lefoglalták

2023. november 20. 09:16

„A hajó legénységét az iszlám elveknek és értékeknek megfelelően kezeljük” – mondta a jemeni síiták szóvivője.

2023. november 20. 09:16
null

A jemeni hútik elfoglaltak egy brit tulajdonú és japán üzemeltetésű teherhajót a Vörös-tenger déli részén – írja a Reuters. A hírt közlő Reuters „iráni terrorcselekménynek” minősítette a perzsa állam által támogatott siíták akcióját. A hútik ragaszkodnak azon álláspontjukhoz, hogy a hajó izraeli.

A hajó legénységét az iszlám elveknek és értékeknek megfelelően kezeljük” – mondta a csoport szóvivője. Ezzel szemben a kérdéses Galaxy Leader nevű vízi jármű tulajdonosa egy Man-szigeti székhelyű Ray Car Carriers nevű cég, amely a Tel-Avivban bejegyzett Ray Shipping egyik leányvállalata, az üzemeltetője pedig a  japán Nippon Yusen cég.

Ők közölték, hogy egy munkacsoportot hoztak létre, hogy minél többet tudjanak meg a többek között a Fülöp-szigetekről, Bulgáriából, Ukrajnából, Romániából és Mexikóból származó 25 fős személyzet hogylétéről. A hajó egy autószállító, ami épp rakomány nélkül tartott Európából India felé – mondta a cég szóvivője.

A múlt héten a húti vezetés – akik október végén hadat üzentek a zsidó államnak – közölte, hogy erőik további támadásokat fognak intézni Izrael ellen, és figyelmeztetett, hogy célba vehetnek izraeli hajókat a Vörös-tengeren. Azt mondták, minden olyan hajó, amely izraeli cégek tulajdonában van, izraeli zászlót visel, izraeli cégek üzemeltetik, vagy izraeli zászló alatt hajózik, célpont lehet.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Veszprémy László Bernát

Facebook

Idézőjel

Az iráni zsoldban dolgozó húszi lázadók viszont igen.

Nyitókép: MOHAMMED HUWAIS / AFP

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik