Nem, Jemen nem üzent hadat Izraelnek

2023. november 02. 20:20

Az iráni zsoldban dolgozó húszi lázadók viszont igen.

2023. november 02. 20:20
jemeni húszi lázadók
Veszprémy László Bernát
Facebook

„Vezető hazai sajtóorgánumokban olvasható a hír: »Jemen hadat üzent Izraelnek«. Nem fogom idézni a lapokat, jobb- és baloldalon egyaránt olvasható. A hír egyáltalán nem igaz, Jemen nemzetközileg elismert kormánya ugyanis nem üzent hadat Izraelnek. Az ország fővárosát ellenőrző húszi lázadók viszont a héten tényleg rakétákat lőttek izraeli célpontokra, és további támadásokkal fenyegetőztek. 

De kik azok a húszi lázadók és miért gyűlölik Izraelt és a zsidóságot? A húszi klán az 1990-es évek végén kezdeményezett újjászületési mozgalmat a síita iszlám zaydi szektája számára, majd gerillaháborút kezdtek a kormánnyal szemben. 2014-ben a húszik elfoglalták a fővárost, Szanaát, 2015 márciusában pedig Szaúd-Arábia egy nyugati támogatású koalíció élén beavatkozott a kormány oldalán, a lázadókkal szemben. A húszik irányítják az ország északi részét, míg a nemzetközileg elismert kormány – amely nem (!) üzent hadat Izraelnek – Ádenben rendezkedett be. A jemeni polgárháború borzasztó veszteséget okozott egyébként az országban, feltételezések szerint közel 100 ezer gyermek halt éhen.

A jelek szerint a Hamász-Izrael háború kezdete óta három húszi támadás történt Izrael ellen: a legújabb támadáson kívül valószínűleg tényleg ők állnak az október 28-i dróntámadás mögött, amely Egyiptomban okozott robbanást, s melyet Izrael rögtön a húszikra fogott, illetve a 19-i eset mögött, mely során az amerikai haditengerészet három rakétát fogott el, a célpont minden bizonnyal Izrael volt, melynek déli részét egyébként cirkálórakétáikkal éppen, hogy elérik. 

A szaúdi vezetésű koalíció azzal vádolja Iránt, hogy ők fegyverik, képzik és finanszírozza a húszikat. Ezt Irán és maguk a húszik is tagadják, az más kérdés, hogy közvetett bizonyítékok vannak rá. Az iráni kapocs talán arra is válasz, hogy miért ez a húszik jelszava: »Halál Amerikára, halál Izraelre, átkozottak a zsidók és győzelem az iszlámnak!« Az antiszemitizmus a húszi lázadók világképének  lényeges részét képezi. A szervezet korábbi vallási vezetője, Huszein al-Huszi egyenesen a zsidók kiirtására szólította fel híveit, és a mozgalom tagjai többször vegzálták a megmaradt jemeni zsidóságot is.”
 

Nyitókép: MOHAMMED HUWAIS / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik