Izraeli munkáspárti vezető: Valami „nagyon nincs rendben” a globális baloldalon

2023. november 14. 06:35

Kemény kritikát fogalmazott meg saját politikai családjával szemben az izraeli munkáspárt vezére.

2023. november 14. 06:35
null

Merav Michaeli, az Izrael baloldali Munkapárt vezetője úgy véli, hogy valami „nagyon nincs rendben” globális baloldallal, mivel az elvileg progresszív szervezetek látszólag inkább azon iszlamista harcosok oldalára állnak, akik ellenzik női és az LGBTQ+ jogokat – írta meg a Politico.

A lap szerint a kritika hátterében az állhat, hogy az EU és az Egyesült Államok városaiban hetek óta tömeges tüntetések zajlanak az azonnali tűzszünetért, ugyanakkor ezen tüntetések palesztinbarát jellege sokakat aggaszt. 

Kiemelték, hogy a tüntetéseken gyakran elhangzik „a folyótól a tengerig” szlogen, ami sok zsidó szerint lényegében Izrael államának megsemmisítésére szólít fel, a palesztinok és támogatóik szerint viszont ez egy megszállás elleni erőszakmentes kiáltvány.

A tüntetéseken és az egyetemi kampuszokon néhány önmagát baloldalinak nevező tüntető támogatását fejezte ki a Hamász mellett — amelyet az Egyesült Államok, az EU és az Egyesült Királyság terrorszervezetként tart számon. Például a Jean-Luc Mélenchon által vezetett France Insoumise, baloldali francia párt látványosan kerüli a Hamász terroristákként való leírását, és az egyetlen olyan nagy politikai párt volt, amely nem vett részt a múlt hétvégén megrendezett antiszemitizmus elleni tüntetésen.

A baloldalon valami nagyon rossz dolog történik

– mondta a Munka pártvezetője, Merav Michaeli, hozzátéve, hogy „azok akik demokratikusnak és progresszívnek tartják magukat, egy olyan totalitárius terrorrendszer támogatói, amely elnyomja a nőket és az LGBTQ+ közösséget”.

A politikus emellett kritizálta azokat az EU-politikusokat is, akik szerinte nem nyújtanak elegendő támogatást a palesztinok által fogságba ejtett 240 túsz szabadon bocsátásáért. 

Szerettem volna erről többet hallani, mint egy említés, legalább annyit, amennyit a humanitárius szükségletekről beszélnek Gáza kapcsán

– tette hozzá.

A legnagyobb problémának azt tartja, hogy néhány baloldali politikus elsősorban Izraelt hibáztatta a kirobbant erőszakhullámért.

Minél inkább balra mész, annál nagyobb a zűrzavar. Valami nagyon félrement az úton

– mondta Michaeli a Politiconak.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Ilia Yefimovich/picture alliance via Getty Images

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rocktoberi-2
2023. november 16. 06:55
Elmehet az anyukájába az elembéka jogaival együtt.
figyelő4322
2023. november 15. 21:02
Ez a Merav Michaeli egy szigorúan feminista, és amellett élteti a transz- micsodát is. Van még egy érdekesebb dolog, amit megtudtam: ez a Munka- párti vezető a híres- neves 2. VH-s magyarországi zsidó- mentő Kasztner Rezső unokája!
backsplash
2023. november 15. 12:32
Bombát kéne a tüntető gecik közé baszni. Veszélyt jelentenek a nyugati civilizációra.
figyelő4322
2023. november 14. 17:51
"Valami nagyon félrement az úton..." a nemzetközi baloldallal - mondja a baloldali Merav Michaeli. Well, no shit Sherlock! Ez azt jelenti, hogy Orbán Viktornak megint igaza lett? A magyar miniszterelnök nem győzheti kítűzni az irodája falára a rengeteg bevált jóslatát! A globális ballibbant mocsár már régóta nem termel mást, mint kígyókat és aligátorokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!