Il Foglio Ukrajna EU-s támogatásáról: A magyar vétó egy leküzdhetetlen akadály

2023. november 13. 10:41

De Magyarország nincs egyedül, derül k az olasz lap cikkéből.

2023. november 13. 10:41
VON DER LEYEN, Ursula; ORBÁN Viktor

Az Európai Unió nem fogja betartani azt az ígéretét, hogy 2024 márciusáig egymillió lőszert szállít Ukrajnának. A huszonhét tagállam még messze van attól, hogy megegyezzen azzal a javaslattal kapcsolatban, hogy 50 milliárd eurós pénzügyi támogatást nyújtsanak Kijevnek, és arra készülnek, hogy feladják a 20 milliárdos katonai ellátási alap létrehozásának gondolatát – tette közzé az Il Foglio online cikke. 

Vétófenyegetés

Az Oroszország elleni tizenkettedik szankciócsomag is egyre inkább késik, miközben a Bizottság még nem terjesztett elő javaslatot a befagyasztott orosz eszközök Kijev javára történő felhasználására. 

Eközben Orbán Viktor, magyar miniszterelnök már azzal fenyegetőzik, hogy megvétózza Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, nem törődve a Bizottság pozitív véleményével és a többi vezető politikai akaratával. A Josep Borrell vezette Külügyi Szolgálat arról tájékoztatta a tagállamokat, hogy eddig csak a lőszer 30 százalékát szállították, és az egymilliós célt 2024 márciusáig nem érik el. A fegyverekkel és a lőszerekkel kapcsolatban egy döntés született, amely hosszú hónapok óta várat magára: zöld utat ad az 500 millió eurós Európai Békekeret nyolcadik részletének, amely a Kijevbe  irányuló katonai szállítások finanszírozását szolgálja. Borrell javaslata tavaly tavaszra nyúlik vissza.

Azóta Magyarország vétózott, annak ellenére, hogy Kijev engedett Budapest azon kérésének, hogy az Oroszországban működő magyar OTP bankot töröljék a háborút támogató szervezetek listájáról, írják.

 „Magyarország olyan, mint az orosz matrjoska babák” – mondta egy európai forrás: „Amikor az egyik kifogás kudarcot vall, mindig találnak másik kifogást, majd egy újabbat. Ez elkeserítő.” Több ország bosszús, tekintettel arra, hogy az 500 milliót a tagállamok a Kijevnek már átadott fegyverek visszatérítésére fordítják. 

Németország és Franciaország is vonakodik

Budapest szintén ellenzi Borrell javaslatát, hogy a Békekereten belül hozzon létre egy külön alapot Ukrajna számára 20 milliárddal a következő négy év fegyverszállításának finanszírozására az EU által nyújtott biztonsági garanciák részeként. De Magyarország nincs egyedül. Úgy tűnik, Németország a kétoldalú katonai támogatást részesíti előnyben, azért is, mert a teljes összeg  25 százalékát kellene fizetnie. Franciaország és mások is vitatják a 20 milliárdos számot, amelyre Borrell már nem hivatkozik. A lassulás egyik oka a nemzeti költségvetési korlátok. 

Vétójogának köszönhetően Orbán leküzdhetetlen akadályt jelent más Ukrajna számára elengedhetetlennek tartott intézkedésben is. 

Az elmúlt hetekben azzal fenyegetőzött, hogy blokkolja a Bizottság javaslatát, amely szerint 2024 és 2027 között 50 milliárdos hitelt és támogatást kellene nyújtani Ukrajnának. Az uniós tisztviselők Magyarország nélkül kénytelenek kidolgozni egy B-tervet: a közösségi költségvetés felhasználása helyett a tagállamok kétoldalú pénzügyi garanciát nyújtanak, amely lehetővé teszi a Bizottság számára, hogy forrásokat szerezzen a piacokon. Orbán tegnap lövést adott le Ukrajna európai útjára. „Nem szabad elkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat” – mondta a magyar kormányfő, ezzel bezárva a kaput egy esetleges európai alapokkal történő barter előtt. „Tisztázni szeretném, hogy az Ukrajnával való tárgyalások megkezdésének magyar megtagadása (...) nem köthető a
Magyarországgal szembeni tartozás kérdéséhez” – mondta Orbán.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2023. november 13. 23:38
dehogy! majd lyól megmódosítják a lyogállamisági kereteket! :-))
Zolt
2023. november 13. 20:40
Nem is értem míért az orbánnal foglalkoznak ezen nevetséges gyermekeszű ,vagy agybeteg homokosok gyülekezete. Talán avvalkellene foglalkozni,be e tartja /tartotta ukrajna a kisebbségi jogokat.Talán az orosz se üt oda,ha jól viselkedik az ukrán áldemokrata vezetés. Ja,hogy az nem üzlet nekik.Jobb a zavarosban halászni? Szerintem
Paróczai László
2023. november 13. 20:13
Emberek! Miért kell nekünk támogatni Ukrajnát? Annyi milliárdokat tettek zsebre, sikkasztottak el, hogy már ők magukat is tudnák támogatni! Ez már mind nevetséges amit Brüsszel is végez!
pumuklik
2023. november 13. 20:10
„Amikor az egyik kifogás kudarcot vall, mindig találnak másik kifogást, majd egy újabbat. Ez elkeserítő.” Magukról beszélnek az EU bohócai? Nem tudom, sírjak vagy röhögjek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!