EXKLUZÍV: Szolidaritási látogatást tesz Izraelben Novák Katalin

2023. november 05. 07:19

A magyar köztársasági elnök előtt csak a legfontosabb európai vezetőket fogadta a zsidó állam.

2023. november 05. 07:19
NOVÁK Katalin; HERCOG, Jichák
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Ma reggel Izraelbe látogat az Ausztráliából hazafelé tartó Novák Katalin köztársasági elnök, hogy kifejezze szolidaritását a Hamász terrortámadása sújtotta zsidó állammal – értesült az elnökhöz közel álló forrásból a Mandiner. Lapunk úgy tudja, az elnök és delegációja reggel hét óra körül landolt a tel-avivi repülőtéren. Hivatalos találkozói mellett az elnök a Hamász által fogva tartott magyar túszok családjaival is találkozik.

A látogatás rámutat Magyarország és Izrael kiemelten jó kapcsolatára, a magyar köztársasági elnök előtt ugyanis csak

a nyugati világ legfontosabb vezetőit, illetve Izrael legközelebbi európai szövetségeseit fogadta szolidaritási látogatás keretében az izraeli vezetés.

Október 13-án jártak nála az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökei, Ursula von der Leyen és Roberta Metsola. Az első Izraelbe látogató európai állami vezető Marcel Ciolacu román miniszterelnök volt október 17-én, akit még aznap Olaf Scholz német kancellár követett. Másnap került sor Joe Biden amerikai elnök látogatására, majd még egy nappal később Rishi Sunak brit miniszterelnök tette Izraelben tiszteletét. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök október 21-én, Emmanuel Macron francia elnök október 24-én látogatott Izraelbe.

A további látogatók közül Petr Fiala cseh miniszterelnök, Mark Rutte holland miniszterelnök és Karl Nehammer osztrák kancellár történelmi okokból különösen Izrael-barát országokat vezetnek; Csehszlovákia és Hollandia a 20. század során katonailag is segítették Izraelt. Rajtuk kívül az Izraellel szoros katonai és titkosszolgálati együttműködésben álló földközi-tengeri szövetségesek, Görögország és Ciprus vezetői látogattak még Izraelbe. Voltak olyan európai vezetők is, akik szívesen mentek volna, de a zsidó állam nem látta őket szívesen – például Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az elnöki vizit tehát megerősíti Magyarország helyét Izrael legfontosabb európai szövetségeinek körében.

Ezt is ajánljuk a témában

Különös kontextust ad a találkozónak a palesztin-izraeli konfliktus fellángolása óta kitört nyugat-európai terrorpárti tüntetéshullám, melyből Magyarország látványosan kimaradt – hazánk ma a zsidóság számára az egyik legbiztonságosabb ország Európában. Erről lapunknak nemrég Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) lelkészi vezetője nyilatkozott.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Jichák Hercog izraeli elnök hivatalában fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt Jeruzsálemben 2022. november 17-én. MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó cikkek

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
daermon
2023. november 05. 13:08
Kedves Mandiner! Ezt az "Ezeket már olvasta? Maradjon velünk!" ablakot hogy lehet kikerülni? Biztos, h. ez jó ötlet volt? Én csak 1 olvasó vagyok, de engem hamarosan elveszítetek ha ez marad!
karakter-2
2023. november 05. 12:04
Katalin! A háború első 3 hetében hatszor (6-szor) annyi gázai gyereket pusztult el, mint az ukrán háborúban, több, mint másfél év alatt! Ez ENSZ adat.
makapaka2
2023. november 05. 11:37
Nehogy baja essen, nem kellene odamennie most.
karakter-2
2023. november 05. 11:33
"hazánk ma a zsidóság számára az egyik legbiztonságosabb ország Európában" --- A zsidóknak Izrael a hazájuk, ha bajban vannak menjenek oda. Ezt az országot csak tönkretennék, mint annyiszor a történelemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik