Elsodor minket az ukrán dömpinggabona?

2023. november 30. 07:23

Ahogy a repülőgépeken előbb a saját oxigénmaszkunkat vesszük fel, és csak utána segítünk másoknak, úgy az ukrán agrárexportnál is ez lenne logikus.

2023. november 30. 07:23
null
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán
Mozgástér

„Előbb vegye fel saját oxigénmaszkját, és csak utána segítsen másoknak! – A repülőgépek biztonsági bemutatóiról ismert szabály Ukrajna uniós támogatásánál is érvényes, hiszen semmi értelme úgy támogatni másokat, hogy közben mi magunk is tönkre megyünk és képtelenné válunk a további segítségnyújtásra. A nemzeti konzultáció kilencedik kérdése arra kérdez rá, hogy támogatjuk-e az ukrán dömpinggabona további behozatalát?

A lengyel gazdák és kamionsofőrök korábban szívesen segítettek a megtámadott Ukrajnának, most viszont ők állják el a két ország határátkelőit, mert az ukrán dömpinggabona forgalmazói és az ukrán kamionsofőrök jóval a lengyel gazdák és szállítmányozók alá kínálva teszik tönkre piacukat és megélhetésüket. Az ukrán gabona és más mezőgazdasági termények kérdése jól mutatja, hogy milyen elfogult és szakmaiatlan módon kezeli Brüsszel az ukrajnai háború gazdasági következményeit. Azért is fontos, hogy elmondjuk véleményünket a nemzeti konzultáción, mert 

Ukrajna esetleges uniós felvétele után a háború előtt negyvenmilliós ország által támasztott konkurencia hatványozottan fog a magyar piacon is megjelenni.

Nézzük, mindez hogyan kezdődött. Az orosz-ukrán háború kitörésekor az oroszok lezárták az ukrán kikötőket, így lehetetlenné vált az ukrán gabona tengeri exportja. Ez azért aggasztó, mivel főként az afrikai és közel-keleti országok számítanak Ukrajna fő agrárpiacainak, ahol a gyorsan növekvő lakosság élelmezéséhez elengedhetetlen az Európa legjobb termőföldjén, nagyüzemi módszerrel termelt kenyérnekvaló. Mivel teherautóval nem lehet ekkora mennyiséget elszállítani és a KGST idejéből csak néhány széles nyomtávú vasútvonal maradt meg a szomszédos országokba (így Kassára (SK), Galacba (RO), Záhonyba (HU) és Slawkowba (PL)), az évente akár 20-25 millió tonna gabonát és más terményt most új útvonalon kell(ene) szállítani, ami számos új problémát generál.

Ahogy a repülőgépeken előbb a saját oxigénmaszkunkat vesszük fel, és csak utána segítünk másoknak, úgy az ukrán agrárexportnál is ez lenne logikus.

Segítsük az ukrán gabona tranzitját az uniós kikötőkbe, hogy az onnan eljusson a harmadik világban éhezőhöz. Így az ukránok is jól járnak, mert megtartják hagyományos piacaikat. A kelet-közép-európai és uniós gazdák is jól járnak, mert a dömpingárak nem teszik őket tönkre. A harmadik világ országai pedig el tudják látni gyorsan növekvő lakosságukat kenyérrel, ami növeli a stabilitást és kevesebb ott élő embert késztet migrációra.

Mindez annyira kézenfekvő, hogy az ember nem is érti, Brüsszel miért nem ezt a politikát követi? A nemzeti konzultáció kilencedik kérdésére adott válasszal most ezeket a célokat egyszerre érhetjük el, erős felhatalmazást adva a patrióta magyar kormánynak a tárgyalásoknál.”

***

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. december 02. 17:29
Már elsodort minket a hohol gabona 2022 őszén. Mire a média reagált fél év eltelt és minden hazai gabonatárolo rogyásig tele volt a hohol szeméttel. Ma is tele van, az árak a pincében. Sehol nem olvshatjuk kik és mennyit importáltak a hoholoktól 2022 augusztusa óta. SEHOL. Azt se olvashatjuk, miként érkezik a mai napig ezertonnaszám a hohol gabona hazai felhasználásra. SEHOL. A magyar ukrán gúnyhatáron máig nincs blokád. A polákok és a tótok is tökösebbek a magyaroknál. A vétótlan köpcös gecinél és a bandájánál sosem azt kell figyelni, amit hazudoznak, hanem azt, amit csinálnak.
polárüveg
2023. december 02. 12:52
"Mindez annyira kézenfekvő, hogy az ember nem is érti, Brüsszel miért nem ezt a politikát követi? " Mert a cél nem ez volt. Hanem a közép-európai országok, kormányok meggyengítése a gabonapiac bedöntésével, a vállalkozások tönkretételével, eladósításával. Persze, ezt nem írta meg a Népszava, meg a 444.
pesszimista
2023. november 30. 23:21
Sokan tévedésben vannak, az Urán gabona termelési feltételei jobbak a magyarénál, ott vannak a világ talán legjobb földjei. Ráadásul a tél csapadákos, a nyár eleje száraz napsütéses. A gond a nem megfelelő tárolással lehet és azzal, hogy nem kell betartani a termelésre vonatkozó ÚNIÓ_s előírásokat Meg azzal, hogy USA nyomásra úgy vihetik be az ÚNIÓ-ba, mintha tagok lennének.
pesszimista
2023. november 30. 22:53
Az Ukrán dömping gabona minket érint a legsúlyosabban, mert a mezőgazdaságunk gabona túlsúlyos. Még a homokos földeken is gabonát termelünk. Ráadásul a kínálati piac szabályai szerint a felvásárlók annyira lenyomják az árakat, hogy még annyit sem adnak érte, mint az Ukrajnából behozott kerülne. A szomorú az, hogy még a megoldás sem dereng.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!