Egy nap alatt közel ötven kínai katonai repülőgépet észleltek Tajvan közelében

2023. november 01. 07:13

A tajvani minisztérium felhívta a figyelmet „Peking folyamatos katonai zaklatására”, amely „könnyen a feszültségek éles eszkalációjához vezethet, és veszélyeztetheti a regionális biztonságot”. 

2023. november 01. 07:13

Egy nap alatt 43 kínai katonai repülőgépet és hét hajót észleltek Tajvan közelében – közölte szerdán a helyi védelmi minisztérium.

A beszámoló szerint a repülőgépek közül 37 átlépte a Tajvani-szoros középvonalát, a Kína és Tajvan közötti nem hivatalos határvonalat, amelyet Kína nem ismer el. Ugyanezek a gépek később beléptek a sziget délnyugati és délkeleti légvédelmi azonosító zónájába (ADIZ).

A nemzetközi gyakorlatban az ADIZ légvédelmi azonosító övezeteket olyan államok hozzák létre, amelyek partjait nagy kiterjedésű nyílt víz övezi. A kínai kormány az autonóm szigetet saját területének részének tekinti, és kilátásba helyezte azt, hogy egy napon újraegyesíti területével, ha kell, akár erőszakkal is.

Peking fokozta a Tajvanra irányuló fenyegetéseket, valamint a politikai és gazdasági nyomást, amióta Caj Jing-ven elnök 2016-ban hatalomra került egy olyan párttól, amely a sziget hivatalos függetlenségének kikiáltását szorgalmazza.

Októberben a tajvani védelmi miniszter azt mondta, hogy Kína idén fokozta „katonai megfélemlítését” azzal, hogy több harci repülőgépet repült a sziget körül és felgyorsította a ballisztikus rakéták telepítését.  

A tajvani hatóságok szinte naponta számolnak be a kínai hadsereg repülőgépeinek betöréseiről, amelyek tavaly jelentős katonai manővereket hajtottak végre a sziget körül. Szeptemberben 24 óra alatt 103 repülőgépet küldött Tajvan köré, amit Tajpej rekordnak nevezett az elmúlt időszakban.  

A tajvani minisztérium felhívta a figyelmet „Peking folyamatos katonai zaklatására”, amely „könnyen a feszültségek éles eszkalációjához vezethet, és veszélyeztetheti a regionális biztonságot”.  

A múlt héten a kínai védelmi minisztérium azzal vádolta meg a Tajvant kormányzó Demokratikus Haladás Pártot (DPP), hogy „veszélyes háborús helyzetbe” sodorja a szigetet, miután arról számoltak be, hogy Tajpej a következő négy évben több ezer katonai drónt tervez vásárolni.

(MTI)

Nyitókép: Ceng Shou Yi / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2023. november 01. 19:45
Időnként rá,rá néznek a tulajdonukra.
Akitlosz
2023. november 01. 14:42
Az a helyzet, hogy nem csak Kína tekinti Tajvant a Kína részének, hanem szinte minden ország és még az ENSZ is.
gyzoltan-2
2023. november 01. 08:19
"Egy nap alatt közel ötven kínai katonai repülőgépet észleltek Tajvan közelében" Semmi jelentősége, rongyrázás, hogy az USA terrorhadserege ne érezze magát olyan komfortosan, érezze, hogy törődnek vele..! Alkalmasabb, kritikusabb időszak jön az USA elnökválasztásával kapcsolatban... Trump ígérkező sikere általános káoszt válthat ki, beláthatatlan, általam remélt következményekkel...
KomisszárHU
2023. november 01. 08:19
"Az USA háborúfüggő. Az USA történelme 240 éves, de az USA csak 16 évet nem háborúzott ez idő alatt! Az USA emellett 800 katonai támaszpontot épített a világ 80 országában/régiójában. Bárhová megy az amerikai hadigépezet, ott az emberek szenvednek." Ennek a kis kínai manővernek az árnyékában mondta ezt tegnap a kínai védelmi minisztérium képviselője. Még egy kis érdekesség: Kína saját területe részeként tekint az 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra és 2005-ben olyan törvényt fogadott el, amely erőszak alkalmazását is engedélyezi Pekingnek, ha Tajvan bármilyen lépést tenne a függetlenedés irányába, vagy akadályozná a békés újraegyesítést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!