Brüsszel nem talált semmi kifogásolnivalót a Palesztinának juttatott pénzek felhasználásában

2023. november 21. 20:35

A Bizottság lezárta az uniós támogatások felülvizsgálatát.

2023. november 21. 20:35

Az Európai Bizottság kedden lezárta a Palesztinának nyújtott uniós pénzügyi támogatás felülvizsgálatát, amelynek keretében arra az eredményre jutott, hogy 

nincs bizonyíték arra, hogy a pénzeket nem a kívánt célokra irányították volna át.

A brüsszeli testület két nappal a Hamász terrorszervezet Izrael elleni október 7-i támadása után jelentette be: felülvizsgálják a palesztinoknak nyújtott uniós támogatásokat, arra hivatkozva, hogy „egyetlen uniós finanszírozás se tegye lehetővé még közvetve sem, hogy egy terrorszervezet támadásokat hajtson végre Izrael ellen”.

A bizottság sajtóközleménye szerint a felülvizsgálat kimutatta, hogy a testület ellenőrzési mechanizmusai és a meglévő biztosítékok – amelyeket az elmúlt években jelentősen megerősítettek – jól működnek.

Ezt is ajánljuk a témában

A felülvizsgálat keretében először operatív átvilágításra került sor, hogy a projektek megvalósíthatóságát a helyszínen kialakult új helyzet fényében értékeljék. E lépés keretében 75,6 millió euró értékben azonosítottak nem megvalósítható projekteket, amelyeket a helyszínen meghatározandó új prioritások fényében átprogramoznak a palesztinok támogatására. Ez főként olyan nagy infrastrukturális programokat érint, amelyek megvalósítása a jelenlegi körülmények között nem lehetséges - olvasható a sajtóközleményben.

Von der Leyen: Jelenleg a palesztinoknak nyújtott jövőbeli támogatásunk kialakításán dolgozunk

Második lépésként a testület kockázatértékelést végzett, amelyhez minden végrehajtó partnertől tájékoztatást kért a meglévő ellenőrzési mechanizmusaikról. A bizottság további intézkedéseket határozott meg, például „uszításellenes” záradékoknak az új szerződésekbe történő beillesztését és ezek szigorú alkalmazásának folyamatos ellenőrzését.

A testület elnöke, Ursula von der Leyen kedden sajtóközleményében azt írta: az október 7-i szörnyű események után szükségessé vált pénzügyi támogatásunk alapos felülvizsgálata. Ez a felülvizsgálat megerősítette, hogy 

a meglévő biztosítékok hatékonyak.

 Jelenleg a palesztinoknak nyújtott jövőbeli támogatásunk kialakításán dolgozunk, figyelembe véve az állandóan változó helyzetet.

A felülvizsgálat a teljes fejlesztési portfólióra kiterjedt, többek között a palesztin lakosságnak, a Palesztin Hatóságnak, az ENSZ Palesztinai Segélyezési és Munkaügyi Hivatalának (UNRWA) programjaira. Nem vonatkozott azonban palesztin népnek nyújtott humanitárius segítségnyújtásra.

(MTI)

Nyitókép: UNION EUROPEENNE / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papalimapapa
2023. november 22. 12:13
Hát persze. Minden második palesztín szervezett terrorista, de azok egy eurocentet sem kaphattak... És persze mindenki hülye, aki ezt másként gondolja... Ezt a testületet falhoz kellene állítani, a fejét nyilvánosan felakasztani!
Chardonnay99
2023. november 22. 11:47
Az Unió vezetése leginkább a Cosa Nostra szellemét idézi, aki többet fizet, mindent vihet.
masikhozzaszolo
2023. november 22. 11:29
Tehát megmondták a megoldást. Át kell szaladnu k a szomszéd államba, lerohanni, a lakosokat lemészárolni, rakétával lőni, gyerekeket, nőket, öregeket szintén, egy néhányat túszul ejteni. És jön a pénz Magyarországra, mert akkor nincs problémájuk a jogállamunkkal. Milyen állam is Gáza? Jogállam, azt látjuk, meg terrorost. Ja, az nem baj.
pipa89
2023. november 22. 08:38
Miért, számított valaki más eredményre Ursula van der Pfeizer sms-rendelésére vagy Eva Kaili gurulós bőröndje után? Ugyan kérem, ha most öntenék nekik a kandelábereket, az is késő lenne!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!