Az EU felfüggesztette a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatást

2023. október 09. 17:36

Mintegy 700 millió euróról van szó.

2023. október 09. 17:36

Az EU felfüggesztette a Palesztin Hatóság finanszírozását a Hamász hétvégi izraeli terrortámadása miatt – értesült a Politico.

A lap idézte Várhelyi Olivért, az EU bővítési biztosát, aki bejelentette, hogy az Európai Bizottság a teljes fejlesztési portfólióját – összesen 691 millió eurót – 

felülvizsgálat alá vonja, és minden kifizetést azonnal felfüggeszt.

„Most a béke, a tolerancia és az együttélés alapjaival kell foglalkozni. A gyűlöletre, erőszakra való uszítás és a terror dicsőítése túl sokak elméjét mérgezte meg” – szögezte le a magyar biztos. „Cselekvésre van szükségünk, mégpedig most” – hangzott el.

E lépésre akkor került sor, amikor Németország és Ausztria bejelentette a palesztin területeknek nyújtott segélyek felfüggesztését. Ahogy arról korábban a Mandiner is beszámolt, eddig a berlini kormány a vízellátás, az egészségügyi rendszer, az élelmiszerbiztonság és a munkahelyteremtés támogatásában vett részt 250 millió euró értékben.

Az EU tavaly több száz millió euróval támogatta Palesztinát

A Politico ismertette, hogy az Unió tavaly mintegy 300 millió euróval támogatta a palesztin szervezeteket, és 2021 és 2024 között összesen 1,8 milliárd eurót ígért. Ez az összeg fedezte volna többek között a Palesztin Hatóság köztisztviselőinek fizetését, egyes projektek finanszírozásának támogatását, továbbá a menekültek segítését egy ENSZ-ügynökségen keresztül, valamint egyes nem kormányzati szervezetek finanszírozását is.

Hozzátették, az EU bejelentése olyan vitát nyit meg, ami a palesztin ügyek külső finanszírozása miatt régóta foglalkoztatja Izraelt.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Massimo Borchi/Atlantide Phototravel

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madárinfluencer
2023. október 09. 22:56
Hát ez gyönyörű! Az EU a Magyarországnak járó pénzeket visszatartja, de a palesztin terroristákat meg pénzeli!!!
Ergit
2023. október 09. 20:39
Mik derülnek ki? Vajon a marslakókat is segítjük?
Málaga21
2023. október 09. 20:08
Van itt pénz, mit rinyálnak a brüsszeli bürokraták?
auditorium
2023. október 09. 19:42
Most tehát kiderült az EU-s "turpisság". Az EU palesztin hatóságokat támogatott, az EU-tagországok ném.fr.sp.norvég, és a nem EU-s NB NGO - hajókat finansziroz, hogy hozzák az olasz partokra az embercsempészek által csónakokba ültetett illegális bevándorlókat fiatal férfiakat (9O%-ban),... a németek pl. 2O26-ig évente 2 millió eurót szánnak 1-1 hajójukra. FORRÁS : taz.de Fluechtlingspolitik im Haushaltsausschuss 21.9.2O23 Kettős játék. Doppeltes Spiel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!