Béketárgyalásokat hirdetett meg Ukrajna

2023. november 10. 06:53

2024 februárjában egy „globális békecsúcsra” kerülhet sor Ukrajna érdekében – hirdették meg Kijevben.

2023. november 10. 06:53
ZELENSZKIJ, Volodimir

Asztalra került a béketárgyalások témája Ukrajnában – derült ki az Euractiv cikkéből. Ihor Zsovkva, Zelenszkij ukrán elnök diplomáciai főtanácsadója a Reutersnek azt mondta, hogy „globális csúcstalálkozóra” kerülhet sor 2024 februárjában, középpontban a békével.

„A csúcsra mindenképp sor fog kerülni, ami a szimbolikus kezdetét jelenti az ukrajnai béketerveknek, és összefoglalja majd mindazt, ami ebben az ügyben eddig el lett érve” – fogalmazott az elnöki tanácsadó.

Ukrajna tízpontos béketerve többek között 

azt tartalmazza, hogy helyre kell állítani Ukrajna területi integritását,

vissza kell vonni az orosz csapatokat, védeni kell az élelmiszer- és energia-ellátást, valamint a nukleáris biztonságot, továbbá szabadon kell engedni a foglyokat. Kijev ennek érdekében hónapok óta építi a kapcsolatokat többek között afrikai, ázsiai és latin-amerikai országokkal.

Nyugati illetékesek időközben amiatt aggódnak, hogy 

a közel-keleti konfliktus felizzása eltereli a figyelmet Ukrajna ügyéről.

Oroszországgal nem tárgyal Ukrajna a saját béketervei kapcsán, Moszkva egyébként azt közölte: „lehetetlen” az ukránok béketervének megvalósulása.

Nyitóképen: Zelenszkij ukrán elnök (MTI/AP/Fermin Rodriguez)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anyamtyukja
2023. november 11. 06:34
Jottem bekeparti kommenteket olvasni, egyet se talaltam. Pedig a gazdatok ezt adta utasitasba. Mindent meg kell tenni a bekeert.
alenka
2023. november 10. 20:19
Hamis kifejezés lenne erre a leendő gyülekezetre a béketárgyalás. Azt csupán a két háborús fel folytathat, esetleg mások részvételével. De Oroszország részvétele nélkül ez marad egy csapat debil , érdekből és mocsokságból, résztvevő huncutkodása, csalók és hazugok gyülekezete... A világ utat nyitott ukrajnának, mit nem érdemelt ki...ez az ország egy alig pislakoló, pici kis gyertya... Oroszországé az utolsó szó, mert méltó rá...
Csigorin
2023. november 10. 18:30
zelenszki hagymazas vagyalmai nem bekeformula
tintapaca
2023. november 10. 16:47
A béketárgyalásokat olyanokkal tervezi, akikkel nem áll háborúban. Abszurd, és értelmetlen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!